Menu

iTools. Альтернатива iTunes + декілька унікальних функцій


iTools. Альтернатива iTunes + несколько уникальных функций

Так повелося, що до iTunes вже досить давно склалося досить суперечливе ставлення у більшості користувачів. Хтось ненавидить програму через її особливостей, комусь не до душі впорядкованість контенту, а хочеться просто брати й перетягувати файли на iOS-пристрій, як в провіднику. Чомусь навіть далеко не всі користувачі OS X ради необхідності використовувати iTunes. Але мета даного матеріалу не розповісти, як скоріше замінити медіакомбайн від Apple. Мене, наприклад, в ньому абсолютно все влаштовує, а більшість аналогічних продуктів на інших платформах навіть близько не стоять по зручності використання. Просто iTunes вміє далеко не всі, а деякі корисні в побуті опції бажано мати під рукою. Тут на допомогу прийде безкоштовне доповнення, або альтернатива, якщо вам так завгодно, під назвою iTools.

iTools - далеко не нова програма і існує вона досить давно. Був час, коли китайські розробники навіть постачали iTools з російською локалізацією, але потім це починання чомусь кануло в лету. Якщо ви вже давно користуєтеся iTools, неважливо на регулярній основі або ні, то, швидше за все, не знайдете далі нічого нового для себе. Всіх інших чекає огляд базових можливостей програми і заодно знайомство з деякими особливостями, яких немає і не буде в iTunes.

iTools доступна як для OS X, так і для Windows. Тому з встановлення відповідної версії і слід почати. Відразу обмовлюся, що версія операційної системи від Microsoft чомусь оновлюється трохи раніше, ніж її брат-близнюк зі світу Apple і має деякі унікальні функції. Наприклад, обидві версії вже підтримують iOS 7, але ось на маці попрацювати з новим iPhone 5s поки не вдасться. У будь-якому випадку краще встановити останню версію програми перед початком роботи:

Скачати iTools для OS X (10.6, 10.7, 10.8, 10.9)

Скачати iTools для Windows (XP, Vista, 7, 8)

Сподіваюся, що з установкою iTools проблем не виникло, тому переходимо до наступного кроку. Перед запуском конкурента, iTunes слід закрити або iTools спробує зробити це самостійно. Після успішного запуску програми можна споглядати віконце, яке пропонує швидше підключити iPhone, iPad або iPod touch.


iTools. Альтернатива iTunes + несколько уникальных функций

Зробимо це і через пару секунд побачимо зведення інформації про пристрої. iTools бачить навіть наявність джейлбрейка і країну походження пристрою. Якщо натиснути кнопку «More», то можна отримати ще більше інформації, включаючи Mac-адресу, серійний номер і так далі. Тут нас чекає перша помітна відмінність у версіях. Windows може працювати з iOS-пристроями по повітрю або по кабелю. OS X доступний лише останній варіант.


iTools. Альтернатива iTunes + несколько уникальных функций

Обидві версії iTools мають загальний набір вкладок для роботи з пристроями: загальна інформація, застосування, фотографії, музика, відео, рінгтони, книги і доступ до файлової системи. Версія для Windows знову-таки може похвалитися деякими особливостями, але про них пізніше. Думаю, зрозуміло, для чого призначена кожна з вкладок. Робота з ними проводиться найбільш простим чином: перетягуємо потрібний файл у відповідну вкладку або ж викликаємо контекстне меню і вибираємо єдиний варіант - імпортувати. Так необхідний контент потрапляє на пристрій.


iTools. Альтернатива iTunes + несколько уникальных функций

Наприклад, можна абсолютно спокійно додати фотографії фотоплівку або навпаки зробити їх копію в пам'яті комп'ютера. Вкладка відео розділена на декілька підрозділів, де можна знайти серіали, подкасти або контент iTunes U.


iTools. Альтернатива iTunes + несколько уникальных функций

Набагато більший інтерес представляють можливості iTools по роботі з додатками. По-перше, ніхто не заважає проводити встановлення програм, вибираючи їх з папки iTunes. По-друге, є можливість робити повну резервну копію встановленого додатка, включаючи всі його дані. Тобто, іншими словами, тепер спокійно можна зробити бекап збереження будь-якої гри або будь-який інший інформації, яку містила програма. iTunes в даному випадку здатний лише створити резервну копію всієї пам'яті пристрою, як, власне, і iCloud. Хоча деякі програми вже використовують хмара для зберігання власних даних, але кількість подібних програм вкрай мало.


iTools. Альтернатива iTunes + несколько уникальных функций

Отже, що ж нам потрібно, щоб зробити резервну копію окремого додатка? Для початку відкриваємо вкладку з програмами в пам'яті пристрою і вибираємо потрібне. Після цього вибираємо Archive у разі OS X або Backup на Windows і iTools запропонує вибрати місце, куди зберегти готовий файл. Що цікаво, програма робить резервну копію в тому ж форматі IPA, в якому зберігаються звичайні додатка iOS. Таким чином, ніщо не заважає пограти, скажімо, у Temple Run на iPhone, а потім перенести всю гру на свій iPad або iPod touch. Зрозуміло, в межах одного облікового запису iTunes. Також корисно зберегти дані деяких додатків перед відновленням пристрої, через яке рано чи пізно проходять всі користувачі. Щоб в подальшому встановити збережене додаток досить проробити ті ж дії, що і при звичайній установці.


iTools. Альтернатива iTunes + несколько уникальных функций

Відразу хочу відзначити, що з якоїсь причини (неповна підтримка iOS 7 або OS X Mavericks) iTools може відновити програму з бекапа без цінних даних, заради яких все і затівалося. Але зневірятися не варто, тому що все можна виправити руками. Для початку знаходимо бекап нашої програми у форматі IPA і разархивируем його будь-яким відповідним додатком. Тепер відкриваємо папку, а потім знаходимо директорію Container, а в ній Documents. Вміст останньої папки необхідно буде вручну скопіювати в папку програми у вашому пристрої. Для цього відкриваємо вкладку з додатками в iTools і там навпроти потрібної програми натискаємо іконку папки. Тепер у вікні вибираємо папку Documents і перетягуємо в неї вміст однойменної папки з разархивированного бекапа. Тепер все на місці і дані повернулися.


iTools. Альтернатива iTunes + несколько уникальных функций

Тепер кілька слів про версії iTools для Windows і її особливості. Для початку дана версія програми містить власну бібліотеку програм, яку можна відокремити від iTunes, якщо ви вирішите відмовитися від використання останньої. Потім з iTools можна асоціювати самі файли iPA, щоб потім встановлювати їх на пристрій простим подвійним кліком в провіднику. Також iTools може редагувати збережені через iTunes резервні копії пристроїв, видаляючи зайве. Нарешті, за допомогою програми можна навіть створювати рінгтони, прямо як в iTunes, тільки все-таки простіше.


iTools. Альтернатива iTunes + несколько уникальных функций

Крім того, в iTools для Windows присутні розширені інструменти для роботи з iOS-пристроями. Можна очистити пам'ять від різного сміття, яке накопичується там в процесі роботи, можна переглянути логи роботи і збоїв додатків і навіть навіщось є можливість прямо з iTools перезавантажити або вимкнути пристрій. Також є версія для Windows дозволяє редагувати домашні екрани.

За великим рахунком відмінності від iTunes виключно в методі роботи з контентом, а не самим пристроєм. Якщо програма від Apple є в першу чергу каталогизатором, а лише потім засобом для роботи з пристроями компанії, то iTools виконує лише останню функцію. При цьому програма китайських розробників може похвалитися доступом до файлової системи без джейлбрейка і можливістю розширеної роботи з мобільними додатками. Також не будемо забувати про розширені можливості iTools у версії для Windows.

Не хочеться робити висновок про те, чи здатна iTools замінити iTunes на постійній основі. На це питання нехай кожен відповість для себе сам. А ось деякі функції iTools здатні залучити користувачів, що використовувати програму як свого роду доповнення для медіакомбайна Apple.

|