Menu

Лист Стіву Джобсу


Письмо Стиву Джобсу

Сумну історію, про яку піде мова далі, розповів колишній співробітник Apple Девід Гельфман. Цей випадок як не можна краще розкриває іншу і маловідому сторону особистості співзасновника компанії Стіва Джобса.

Протягом дванадцяти років роботи в Apple Девід Гельфман жодного разу не розмовляв зі Стівом Джобсом особисто. Як і інші співробітники він стикався з Джобсом час від часу в різних місцях кампуса Apple, але до розмови з СЕО справа не доходила. Поки в цьому не виникло реальної необхідності.

Йшов 2010 рік, і в Apple щосили готувалися презентувати світу свій перший планшет, який отримав назву iPad. Як раз в цей час подруга Девіда Гельфмана вже перебувала у важкому стані в лікарні, страждаючи від захворювання печінки. Лікарі дали зрозуміти, що пацієнтці залишилося недовго, тому Девід готувався до поїздки в Сан-Франциско, щоб встигнути застати її в свідомості.

Тут слід зробити невеличкий відступ і розповісти читачам, що подруга Девіда Гельфмана була безпосереднім чином пов'язана з IT і деякий час пропрацювала в Adobe. Саме тому Девід вирішив, що їй буде дуже приємно побачити абсолютно новий і ще неанонсований продукт Apple - планшет iPad. Посадові повноваження Гельфмана дозволяли йому користуватися вже практично фінальним зразком пристрою, але виносити його за межі кампусу в Купертіно або показувати стороннім звичайно ж заборонялося. Єдиною людиною, який міг допомогти співробітникові в цій непростій ситуації, був Стів Джобс.

Часу залишалося все менше, тому Девід написав листа безпосередньо Стіву.

From: David Gelphman
Subject: unusual request
Date: March 23, 2010 9:04:55 AM PDT
To: Steve Jobs

Привіт

Сьогодні (у вівторок) я вирушаю в Сан-Франциско, щоб відвідати невиліковно хворого друга. Мені сказали, що вона навряд чи доживе до п'ятниці. Їй зробили пересадку печінки в лютому, і ми сподівалися на краще, але вона так і не пішла на поправку.

В Apple у мене є дозвіл на роботу з програмним забезпеченням для iPad і я дуже серйозно ставлюся до заходів безпеки, встановленим компанією. Тому я сподіваюся отримати дозвіл від вас, щоб показати їй фотографії на iPad, хоча пристрій і не має демонструватися стороннім до 3 квітня. В інших умовах я б ніколи не звернувся з подібним проханням і зараз теж не смію розраховувати, що вона буде задоволена.

Спасибі за розгляд цього прохання.

Девід Гельфман

Навіть з тексту листа зрозуміло, що Девід не розраховував на позитивну відповідь. Тим більше було його здивування, коли через 2 хвилини і 9 секунд йому прийшла відповідь.

From: Steve Jobs
Subject: Re: unusual request
Date: March 23, 2010 9:07:04 AM PDT
To: David Gelphman

OK

Відправлено з iPhone

Таким коротким, але містким був несподіваний відповідь глави Apple. Девід зумів взяти iPad з собою до шпиталю, але він пролежав без справи в рюкзаку. Його подруга так і не прийшла до тями і померла пізніше в той день.

В дуже незвичайній ролі в цій сумній історії виступив Стів Джобс. Людина, стурбована часом надмірними заходами захисту розробок і майбутніх продуктів Apple, особисто дозволив винести з кампуса пристрій, яке ще треба було продемонструвати широкій публіці. Джобс сам лише на початку того самого 2010 року повернувся до роботи після пересадки печінки. Ймовірно тому він так чудово розумів ситуацію. І продемонстрував абсолютно незвичайні для себе якості. [DavidGelphman]

|