Menu

Як вибрати портативний акумулятор

За якими критеріями вибрати портативну «батарею», на що звертати увагу при замовленні та купівлі? Коротка і ємка інструкція для себе, друга, подруги, діда і сусіда. Якщо вам дали посилання сюди, значить, вам дуже хочуть допомогти ;)

Как выбрать портативный аккумулятор

Навіщо потрібен зовнішній акумулятор

Як часто кожен з нас стикався з посадженим в самий відповідальний момент акумулятором на улюбленому смартфоні? З розвитком технологій це питання стало риторичним. Всього якихось десять років тому мало кого можна було здивувати тижневим часом автономної роботи апарату. Зараз таке не зустрінеш.

В якості порятунку в ситуації «Battery low» і були придумані гості мого сьогоднішнього оповідання - зовнішні акумулятори. Що ж це за штуки і з чим їх їдять?
*їх не їдять

Як працює зовнішній акумулятор

Как выбрать портативный аккумулятор

Зовнішній акумулятор - це внутрішній акумулятор, тільки зовнішній (Капітан Очевидність). Кілька елементів живлення спаяні з невеликою платою-контролером, до якої, в свою чергу, приєднані роз'єми для зарядки наших гаджетів і самого акумулятора. Надійність всієї конструкції залежить, в основному, від використання якісних комплектуючих і дотримання технологічного процесу при виробництві.

З цього випливає головне правило - не купуйте екстремально дешеві портативні батареї. Вони в переважній більшості випадків будуть зібрані максимально «криво», з неякісних компонентів. Яка мінімальна ціна може бути у якісної зовнішньої батареї, я розповім трохи пізніше.

Основні характеристики портативного акумулятора

Їх три, саме на них варто звертати увагу при виборі (і тільки потім дивитися на дизайн).

1. Ємність

Как выбрать портативный аккумулятор

Найважливіша характеристика, яка визначає, скільки часу акумулятор може забезпечувати енергією той або інший пристрій. Якщо говорити спрощено, то це час функціонування батареї без додаткової підзарядки. Вимірюється в ампер-годинах, в нашому випадку - в міліампер-годинах (мА·год, mAh).

Основне правило: для комфортного використання ємність зовнішньої батареї повинна бути як мінімум в 2 рази більше, ніж ємність акумулятора в подзаряжаемом пристрої.

Наприклад, у iPhone 6 ємність батареї дорівнює 1 810 mAh. Щоб не боятися залишитися без зв'язку на добу при постійному використання смартфона, для нього варто вибрати батарею на 3 500-4 000 mAh. Цього гарантовано вистачить на одну повну підзарядку батареї.

Золотою серединою можна визнати батареї ємністю близько 6 000 mAh для комфортного використання смартфона протягом декількох днів. Ємність понад 12 000 mAh максимально універсальна і підходить користувачам смартфонів і планшетів, в тому числі одночасно.

2.Сила струму при розрядці

Как выбрать портативный аккумулятор

Стандартним вважається роз'єм з силою струму 1 А для зарядки смартфонів і 1.5 - 2 А для зарядки планшетів. Якщо говорити простими словами, сила струму в акумуляторі побічно впливає на швидкість підзарядки підключеного пристрою.

В даному випадку рад вже два. По-перше, стежте за збігом сили струму акумулятора і специфікаціям виробника вашого смартфона. Кращим індикатором для цього буде комплектне зарядний пристрій. Приміром, з айфонами Apple кладе зарядку з силою струму 1А. З iPad - вже 2А.

Відповідно, бажано заряджати iPhone від порту 1А у вашому акумуляторі, а планшет - вже від 2А.

Друга порада стосується в першу чергу власників планшетів Apple: вам потрібен портативний акумулятор з силою струму 2А. На 1A навіть не дивіться, його сил просто не вистачить на величезну батарею у вашому iPad. Щоб дізнатися силу струму перед покупкою акумулятора, просто подивіться на розмітку поруч з портом USB. У 99% випадків там все чітко написано.

3. Розмір і вага

Как выбрать портативный аккумулятор

Золоте правило: чим вища ємність і чим більше портів, тим крупніше буде акумулятор.

Рад знову два. Перший - вибирайте акумулятор під свій режим використання смартфона або планшета. Одна справа - тендітна дівчина, яка просто захоче посидіти в соціалках та поспілкуватися з хлопцем один-два години. І зовсім інше, коли суворий дядько-бородань - любитель походів і бардівських пісень - хоче ці пісні слухати в лісі, ще й з кліпами на YouTube, протягом двох-трьох днів. Дівчині вистачить маленького і портативного аккума, а бороданю варто відразу брати «танк» на 15 тисяч mAh, не менше.

Друга порада - не ведіться на величезну ємність акумулятора в маленькому або разюче дешевому пристрої. Так не буває і ніколи не буде. Залишайтеся реалістами.

Как выбрать портативный аккумулятор

Всі інші «плюшки», такі як наявність ліхтарика, сонячної батареї, ударостійкого корпусу та інше - для щоденного використання не обов'язкові (хоча, іноді і корисні), і тільки додають зайву копієчку в ціну продукту. Єдина дійсно потрібна опція - це індикатор заряду акумулятора, але він є практично у всіх моделей, тому не будемо загострювати на ньому увагу.

Як вибрати портативний акумулятор

Как выбрать портативный аккумулятор

Отже, який зовнішній акумулятор буде ідеальним для сучасного гаджета? Щоб і в ігри пограти, і фільм подивитися, і не залишитися без зв'язку протягом декількох днів...

  • Ємність: 6 000 mAh для смартфона від 12 000 mAh для планшета;
  • Сила струму: один роз'єм на 1А, або два роз'єми на 1А і 2А;
  • Вага не більше 250 грам (але, якщо ви суворий дядько-бородач, то це не так важливо);
  • Необхідні опції: індикатор заряду і кнопка включення, втоплена в корпус.

Все інше - на ваш вибір, різноманітних дизайнерських рішень і цікавих опцій - маса.

Мінімальна ціна на якісний акумулятор

Как выбрать портативный аккумулятор

Розберемо якісний акумулятор одного відомого виробника. Ємність - 10 400 mAh. Багато хто вважає цей акумулятор еталонним, і з цим складно посперечатися. Його приблизна ціна складається з:

  • 4 батареї Samsung ICR18650-26F - 20$.
  • Електроніка, складання та упаковка - 5-10$.
  • Логістика і інтерес продавця - 5-10$.

Разом - 30-40$ або 1200-2000 рублів (за нинішнім курсом). Ця цифра може коливатися, але суть в іншому...

Батарея з eBay на 10 000 mAh за 600 рублів це занадто добре, щоб бути правдою. Не кажучи вже про 20 тисяч mAh за ті ж гроші - і іншої нісенітниці, яку охоче вірять російські покупці, бравуючи «економією» направо і наліво. Не ведіться на дешевизну, довіряйте продукції відомих брендів, читайте огляди і, в першу чергу, думайте. Це найважливіше.

До речі, а яким зовнішнім акумулятором користуєтеся ви? Відпишіться в коментарях, зберемо цікаву статистику. Заодно поділіться враженнями, це може допомогти тим, хто покладе око на аналогічну модель.

Стаття підготовлена Іваном Коростелевым в рамках тестового розміщення на iPhones.ru.

|