Menu

Що потрібно зробити перед оновленням iOS: порядок, поради та рішення проблем


Что нужно сделать перед обновлением iOS: порядок, советы и решение проблем

Ця стаття присвячена оновленню операційної системи і приурочена виходу теоретично рядовий прошивки iOS 8.2. Ми вже не раз розглядали питання оновлення мобільної операційки, але сьогодні торкнемося два покоління користувачів: тих, хто використовує iOS без процедури джейлбрейка і тих, хто не може жити без магазину Cydia і постараємося вирішити виникаючі при оновленні помилки.

Примітка. Якщо ви знайомі з процедурою оновлення, редакція iPhones.ru щиро рада за вас і просить дати можливість скористатися мануалом нужденним в ній користувачам.

Перед початком оновлення хотілося б внести трохи ясності для тих, хто зіткнувся з необхідністю оновити i-девайс вперше:

    Оновлення - процес завантаження та інсталяції останньої версії операційної системи з збереженням всіх даних.
    Відновлення - оновлення і скидання всіх налаштувань на заводські (стан нового чистого iOS-пристрої з останньої актуальної версії прошивки).
    Відновлення з копії - відновлення налаштувань, завантаження додатків, нотаток та контактів у стан останньої створеної резервної копії без зміни поточної версії прошивки.


Что нужно сделать перед обновлением iOS: порядок, советы и решение проблем

Дуже часто по недосвідченості користувачі, що користуються магазином Cydia і всіма перевагами джейлбрека, відразу вирішують відмовитися від можливості встановлювати додатки і твіки з сторонніх магазинів, стати «на шлях істинний» і оновитися на «чисту» iOS. Просте оновлення через Меню Налаштувань - Основні - Оновлення ПЗ - Завантажити і оновити вже через кілька хвилин може закінчитися вічним ребутом. Не поспішайте, а неспішно розберіться!

Оновлення пристрою без джейлбрейка


Что нужно сделать перед обновлением iOS: порядок, советы и решение проблем

Умови: пристрій підтримує останню актуальну прошивку, підключений стабільний інтернет, не виконувалася процедура джейлбрейка.

Дотримуйтесь всі кроки послідовно і процес оновлення пройде «сухо і комфортно».

Пункт 1. Звертаємо увагу на сумісність.

В момент оновлення переконайтеся, що ваш iOS-девайс підтримує останню актуальну версію прошивки. Дізнатися про сумісність завжди можна на офіційному сайті компанії і це єдиний достовірний джерело. Що стосується iOS 8, то з нею сумісні:

  • iPhone: від 4S і новіше;
  • iPad mini: всі моделі; iPad: від iPad 2 і новіше;
  • iPod: iPod Touch 5gen.

Якщо все гаразд, і ваш пристрій підтримується, переходимо до пункту 2.

Пункт 2. Оновлюємо iTunes. Звільняємо місце.

Перед будь-яким оновленням Apple рекомендує оновити актуальну версію програми iTunes. Виконати це можна як з самої програми (iTunes - Оновлення), так і скачавши його повторно з офіційного сайту з подальшою заміною старої версії.


Что нужно сделать перед обновлением iOS: порядок, советы и решение проблем

Перед тим, як приступити до оновлення, переконайтеся, що на вашому Mac або пк під управлінням Windows достатня кількість вільного місця. Його розмір залежить від розміру резервної копії, яку ви плануєте створювати. Необхідний мінімум - близько 8-9 ГБ (106 додатків на моєму iPhone потягнули на 6 ГБ). Переконайтеся, що вільної пам'яті достатньо і на iOS-пристрої. Стан пам'яті можна дізнатися, перейшовши в Настройки - Основні - Про це пристрої.


Что нужно сделать перед обновлением iOS: порядок, советы и решение проблем

У разі, якщо на iPhone, iPad або iPod менше 400-500 МБ, настійно рекомендується видалити кілька додатків або відео, збільшивши обсяг вільного простору хоча б до 1,5 ГБ.

Всі ці операції по вивільненню пам'яті допоможуть уникнути проблем і раптово виникаючих помилок при оновленні.

Пункт 3. Резервне копіювання і підзарядка.

Пам'ятайте, завжди, завжди робіть резервне копіювання даних! Чи ви плануєте оновлювати свій iPhone чи ні, привчіть себе до періодичного резервного копіювання. Це дозволить вберегти ваші нерви і стан глибокого розладу, коли iOS-гаджет відмовиться вантажиться далі білого яблучка.

Підключіть iOS-девайс до комп'ютера, відкрийте піктограму з його зображенням і виберіть куди саме створювати копію. Якщо в хмарному сховищі iCloud у вас достатня кількість віддаленого дискового простору - сміливо створюйте копію в нього. Періодично настійно рекомендую робити нові автономні копії на комп'ютері.


Что нужно сделать перед обновлением iOS: порядок, советы и решение проблем

Вибравши пункт Створити копію зараз, визначіться - чи потрібні вам копії встановлених програм або ви почнете життя з «чистого аркуша». Розмір резервної копії з додатками може бути значно більше, ніж без неї.

В залежності від того, наскільки завантажений ваш iOS-девайс, залежить скільки чашок кави вам належить випити, коротаючи час. Щоб одним пострілом вбити двох зайців, створіть резервну копію і в iCloud і на комп'ютері. Це займе трохи більше часу, але при подальшому відновленні витрачені хвилини очікування ви зможете повернути.

Перед тим, як приступити до ключового етапу - оновлення iOS, переконайтеся, що ваш гаджет заряджений більш, ніж на 50%. Ця цифра швидше символічна і багато досвідчені користувачі оновлюються і з 20-30%, але передбачити наскільки активно буде з'їдати батарею ваш девайс під час оновлення не може ніхто.

Пункт 4. Оновлення.

Тут шляху багатьох користувачів розходяться. Хтось віддає перевагу більш стабільне і надійне оновлення «по шнурку» (в момент перших декількох годин після виходу нової прошивки цей варіант кращий), хтось оновлюється «по повітрю».

Кожен варіант має право на життя і при дотриманні всіх вищеописаних пунктів при відновленні не виникне жодних проблем.


Что нужно сделать перед обновлением iOS: порядок, советы и решение проблем

Для оновлення «по повітрю» відкрийте Настройки - Основні - Оновлення ПЗ і завантажте останню актуальну версію прошивки.

При оновленні з допомогою iTunes достатньо підключити iOS-девайс і вибрати пункт Оновити.

Пункт 5. Відновлення покупок і додатків.

Після успішного оновлення iPhone запропонує вибрати мову і підключитися до мережі Wi-Fi. Наступний пункт - відновлення даних.

Якщо у вас хороша швидкість інтернету, можете відновити дані з копії iCloud. Якщо ні - вибирайте копію iTunes. Другий варіант трохи швидше. iOS-девайс тут же зажадає підключення до iTunes, а саме додаток перейде в режим відновлення.


Что нужно сделать перед обновлением iOS: порядок, советы и решение проблем

По замовчуванню буде вибрана найсвіжіша резервна копія. Вибирайте пункт Відновити і дочекайтеся закінчення процесу. Не відключайте кабель до моменту повного перенесення програм і даних. Після завершення відновлення з резервної копії пристрій перезавантажиться і зажадає входу в обліковий запис Apple ID.


Что нужно сделать перед обновлением iOS: порядок, советы и решение проблем

Увійдіть, виберіть пошту та номер телефону для використання iMessage. Вас зустріне звичний SpringBoard з рідними шпалерами і розміщенням іконок. Тепер iOS-девайс буде завантажувати додатки з цифрової резервної копії. Дочекайтеся закінчення завантаження і пристрій повністю готовий до роботи.

Оновлення пристрою джейлбрейка


Что нужно сделать перед обновлением iOS: порядок, советы и решение проблем

За можливість бути не таким як усі: встановлювати твіки і качати безкоштовні програми, потрібно невелика плата - дещо інша процедура оновлення. Утім, вона набагато складніше.

Увага! Якщо ваше iOS-пристрій піддавалося процедуру джейлбрейка, ні в якому разі не оновлюйтеся по повітрю або через звичайне оновлення за допомогою iTunes. Висока ймовірність отримати вічний ребут або петлю відновлення.

Пункт 1. Готуємо iOS-девайс.

Напевно після використання iPhone або iPad з джейлбрейка на пристрої є безліч кілька додатків, завантажених з альтернативних магазинів. Настійно рекомендується їх видалити.

Для подальших операцій повторіть всі операції, перелічені в пунктах 1 - 4. Під час створення резервної копії будьте готові до можливого появи помилок. Все, що залишається вам - люб'язно погодитися з тим, що iTunes не може перенести купівлю, або придбати платну версію програми (не лукавте, адже джейлбрейк допоміг заощадити кілька десятків рублів:)

Пункт 2. Відновлюємо і оновлюємо пристрій

Отже, резервна копія створена і настав час повернути все як було». Ми скинемо налаштування смартфона до заводських. Вибираємо пункт Відновити iPhone. iTunes зажадає від вас відключення функції Знайти iPhone. Виконати це можна на iOS-девайсі, відкривши Налаштування - iCloud - Знайти iPhone і вимкнути використання.


Что нужно сделать перед обновлением iOS: порядок, советы и решение проблем

Apple ще раз попередить про можливу втрату не перенесених додатків і запропонує завантажити останню версію операційної системи. Погоджуємося і вирушаємо за ще однією чашкою кави.

Після успішного оновлення, Відновлення покупок і завантаження додатків з резервної копії здійснюється таким же чином як і у випадку використання «чистого» пристрою без процедури джейлбрейка.

Якщо щось пішло не так

У цифровому світі як і в житті далеко не все виходить гладко і так, як хочеться нам. Якщо під час оновлення ваш iPhone перестав радувати звичним екраном SpringBoard, а відображає самотнє біле яблуко на чорному тлі, справи не зовсім хороші. Що робити у такому випадку:

Варіант 1. Затисніть клавішу Power і Home. Продовжуйте утримувати протягом 10 секунд. Пристрій перезавантажиться і у вас з'являться шанси на вдале завантаження.

Варіант 2. Якщо варіант 1 не допоміг, змушений вас засмутити - ви потрапили в так звану петлю відновлення. Вийти з неї можна, але для цього буде потрібно жертви - повна втрата даних і оновлення до останньої версії прошивки (втім, якщо ви слухняно виконали Пункт 3 - можете не турбуватися).

Висновок пристрою з петлі відновлення:
    1. Підключіть iOS-девайс до комп'ютера з запущеним iTunes.
    2. У iTunes виберіть пункт Відновити.
    3. Дочекайтеся закінчення відновлення. При появі іконки iTunes потрібно перевести iPhone в режим DFU. Перехід в DFU здійснюється наступним чином:


Что нужно сделать перед обновлением iOS: порядок, советы и решение проблем

      - не відключаючи iOS-пристрій затисніть клавішу Power і Home і тримайте не менше 10 секунд;
      - після закінчення 10 секунд відпустіть клавішу Power, але продовжуйте утримувати клавішу Home;
      - утримуйте клавішу Home до тих пір, поки iPhone не перейде в режим DFU і його не пізнає iTunes.

Після переходу в DFU-режим відновіть його засобами iTunes.

Пам'ятайте, що петля відновлення - зовсім не смертельна помилка і при повній справності пристрою лікується досить швидко.

Щоб не потрапляти в неприємні ситуації - завжди створюйте резервні копії і суворо дотримуйтесь послідовності процедури оновлення iOS-пристроїв (особливо з встановленим джейлбрейка).

Доброго оновлення і не повторюйте чужих помилок!:)


  Ще цікаве:
  • Чи можливо боротися зі спамом в iMessage?
    Відповідь: ні. Для розсилки спаму допомогою iMessage використовують спеціалізовані сервіси,...
  • SkyDrive проти iCloud
    Хмарні сервіси бувають різні. Поки Apple з iCloud всіма силами...
  • Утиліта evasi0n для неприв'язаних джейлбрейка iOS 6 вийшла
    Якщо хакери і прорахувалися з обіцяним часом релізу, то -...
|