Menu

Які бувають типи навушників


Какие типы наушников бывают

Відсутність дефіциту і широкий асортимент продукції з усіх куточків земної кулі призвів до масового заповнення ринку товарами різних категорій, якості і рівня. Ринок навушників - не виняток. Лінивий покупець, прийнявши необачне рішення, легко прощається з грошима, віддавши їх за першу ж вподобану модель. Бажання розбиратися в питанні немає, а внаслідок чого отримується продукт, чи виправдовує початкові запити. Наявність тисяч різних моделей призвела до того, що покупка тих «єдиних і неповторних» навушників складності вибору недалеко пішла від придбання першого автомобіля.

У сьогоднішній статті ми спробуємо розібратися в питанні які основні категорії навушників представлені на ринку, у чому їх основні відмінності і переваги.

Перед тим, як розповісти про всіх модифікаціях представлених навушників, я спробую поставити себе на місце покупця, отложившего н-ну суму і готового приступити до купівлі прямо зараз. Наш покупець навряд чи знайомий з особливістю кожної категорії навушників, але у нього є трохи вільного часу для того, щоб вникнути у всю суть питання і потім зробити правильний вибір.

За типом конструкції

Серед усього розмаїття навушників один з головних критеріїв їх поділу є тип конструкції. Будь-який товар ми зустрічаємо по одягу і саме тип конструкції відразу ж впадає в очі.

Вставні навушники.

Цей тип навушників в побуті частіше називають «ґудзичками» або вкладишами. Вони вставляються безпосередньо в вушну раковину і є одними з найпоширеніших. Загальноприйнятий стандарт був розроблений ще у 1991 році інженерами компанії Etymotic Research, а прабатьками вставних навушників стали використовуються в наукових центрах аудіологічні навушники.


Какие типы наушников бывают

Серед аксесуарів, супутнім вставних навушників, варто відзначити примітивні амбушюри - круглі шматочки поролону.


Какие типы наушников бывают

Їх основне завдання полягає не тільки в тому, щоб зробити носіння більш комфортним, але і поліпшити рівень звукоізоляції.

Внутрішньоканальні навушники

Найчастіше вставні навушники плутають з внутриканальными, отримали народну назву «затичок» або «вакуумних». Внутрішньоканальні навушники (IEM - In-Ear-Canalphone) встановлюються прямо у вушний канал. Їх посадка в людському вусі значно глибше, ніж у вставних навушників.


Какие типы наушников бывают

Конструкція внутрішньоканальні навушники також запозичена з досягнень в області медицини, а прародичем цієї категорії аудіо стали слухові апарати і навушники-монітори, успішно використовуються музикантами на сцені вже понад 20 років.

Головна відмінність внутрішньоканальні навушники від вставних полягає в покращеній герметизації і концентрації звуку. Використання м'яких амбушюрів дозволяє максимально ізолювати відтворення музики від сторонніх шумів і знизити рівень амплітудних спотворень мембрани за рахунок збільшення звуковий площі.

Ще однією відмінною рисою внутрішньоканальні навушників є наявність широкого асортименту насадок. Одним словом, бачите навушники з характерною м'якою насадкою-носиком - можете бути впевнені, що перед вами представник внутрішньоканальні навушники.


Какие типы наушников бывают

Хворе місце внутрішньоканальні навушники - передача високого діапазону частот, що програє гулкому і мясистому басу.

Висновок: вставні навушники або вкладиші і внутрішньоканальні навушники - «затички» - це два різних типи навушників, що належать до однієї категорії внутрішніх вушних навушників.

Накладні навушники

Навушники накладного типу отримали свою назву не випадково. Їх принцип фіксації полягає в закріпленні на поверхні вуха і притисненні до нього зовні, а сам джерело звуку знаходиться за межами вушної раковини.


Какие типы наушников бывают

У зв'язку з тим, що накладні навушники знаходяться на відчутному (за мірками звуку) відстані від вушного каналу, для їх повноцінного звучання потрібен більш високий рівень гучності. Накладні навушники можуть мати різний тип кріплення: за допомогою завушини, або за допомогою дугоподібного оголів'я.

Повнорозмірні навушники

Ідеальними навушниками для домашнього використання по праву вважають повнорозмірні навушники. Особливість їх конструкції - повний обхват вуха. Якісне звучання підкреслюється хорошою шумоізоляцією. Більш того, за рахунок охоплення вуха амбушюри створюють додатковий звуковий простір.


Какие типы наушников бывают

Повнорозмірні навушники рідко оснащуються складним механізмом, тому в частині портативності вони далеко не кращі союзники. З метою просування повнорозмірних навушників на ринок, виробники використовують псевдоклас навушників близьких до накладних, але за характеристиками прагнуть до повнорозмірним. Чого не зробиш заради популяризації. «Демисезонность» в музиці - погано, тому вибирати щось «між накладними та повнорозмірними» не варто.

Моніторні навушники

Окрема категорія навушників, які на перший погляд можна сплутати з повнорозмірними. Назвати моніторні навушники повнорозмірними дійсно можна, адже своїми амбушури повністю охоплюють вухо. Головні ознаки того, що перед вами моніторні навушники: велике, потужне наголов'я, чималу вагу, товстий, частіше кільцеподібний, довгий шнур і відсутність будь-якого натяку на портативність.


Какие типы наушников бывают

Категорія цих навушників призначається виключно для звукорежисерів, але ніяк не для меломанів. Моніторні навушники мають широкий частотний діапазон і відтворюють звук без зайвих «прикрас» та пост-эквалайзинга. Іншими словами, улюблені композиції, які протягом багатьох років восторгали вас своїм звучанням, в моніторах можуть здатися смутними, нудними і спотвореними.

По конструкції випромінювача

В залежності від того, яке джерело випромінювання звуку встановлено в навушниках їх ділять на 4 категорії.

Динамічні

Найпоширеніший тип навушників. В їх основі використовується електродинамічний тип перетворення. У частині, недоступною покупцеві без сторонніх інструментів, розташована мембрана до якої підведена котушка з дротом. Під дією змінного струму встановлений магніт створює магнітне поле, яке передається на мембрану.


Какие типы наушников бывают

Незважаючи на те, що з акустичної точки зору така конструкція вважається самою примітивною і має цілий ряд недоліків, вдосконалення технологій і застосування виробниками нових рішень дозволяють назвати динамічні навушники, навушниками з гарною якістю звуку.

Електростатичні (Електретні)

Навушники відносяться до категорії пристроїв класу Hi-End. Ви не зустрінете їх у магазинах побутової електроніки, їх немає в широкому продажі. Все із-за високої вартості, нижня межа якої становить 2,5 - 3 тисячі доларів.


Какие типы наушников бывают

Принцип роботи електростатичних навушників полягає у використанні найтоншої мембрани, розташованої між двома електродами. Під дією високого струму мембрана приходить в рух і створює звукові коливання. Електростатичні навушники володіють самим якісним звуком, практично позбавленим спотворень. Істотним недоліком таких навушників є обов'язкова наявність значного за розмірами підсилювача.

Ізодінамичні і ортодинамические

У гонитві за якісним звуком гучномовців у 1973 в Бюро Патентів США була подана заявка на так званий випромінювач Хейла. Саме це винахід лежить в основі изодинамических навушників.


Какие типы наушников бывают

Як випромінюваного елемента використовується прямокутна мембрана, виготовлена з тонкої тефлонової плівки з алюмінієвим напиленням у вигляді прямокутних смужок. Ця складна конструкція розташована між двома магнітами з сильним магнітним полем. Струм призводить пластину в дію і саме ці коливання чує людське вухо. Перевага изодинамических навушників - висока точність і значний запас потужності (особливо актуальний при виробництві гучномовців).

Різновидом випромінювачів Хейла є ортодинамические навушники. Єдиним їх відмінністю є використання круглої мембрани (в изодинамических вона прямокутна).

Арматурні

Арматурні навушники навушники, яким притаманна виключно внутрішньоканальна конструкція. В їх основі використовується П-подібний магнітопровід, в полі якого розташований якір зі звуковою котушкою. Дифузор прикріплений безпосередньо до якоря. У момент, коли на звукову котушку подається струм, якір виходить зі стану спокою і приводить в рух дифузор.


Какие типы наушников бывают

Арматурні навушники володіють високим рівнем ККД при компактних розмірах. В силу специфіки конструкції випромінювача арматурні навушники звучать чітко і чистіше.

Висновок: навушники-вкладиші можуть бути динамічними. Навушники внутрішньоканального типу можуть бути динамічними і арматурними. Навушники накладного типу представлені переважно динамічними моделями. Повнорозмірні навушники можуть бути динамічними, електростатичними, ізо - та ортодинамическими.

З акустичного оформлення

В залежності від оформлення корпусу, в який укладено динаміки навушників, їх ділять на дві категорії: закриті і відкриті.

Закриті

Мають повністю закритий корпус без характерною перфорованої решітки. Використання навушників закритого типу дозволяє ізолювати звук від сторонніх шумів.


Какие типы наушников бывают

Одночасно з цим, навушники закритого типу повністю направляють звук у вушну раковину слухача, а звук ззовні практично не чутний.

Відкриті

Навушники відкритого типу передбачають розміщення динаміка в камері, оснащеної прорізами, щілинами або драпіруванням. Завдяки такому рішенню відкриті навушники мають зв'язок із зовнішнім світом».


Какие типы наушников бывают

З точки зору прослуховування музики в міському режимі, навушники відкритого типу є більш безпечними. Крім музики, відкриті навушники пропускають і навколишній шум. Використання відкритих навушників дозволяє уникнути ефекту повітряної подушки, що ускладнює роботу мембрани, створюючи додаткові акустичні спотворення.

Висновок: незалежно від типу конструкції і використовуваного випромінювача, все навушники можуть бути як відкритими, так і закритими. Визначити їх тип можна за зовнішнім виглядом амбушюрів і головки, в якій розміщений динамік. «Напіввідкриті» або «напівзакриті» навушники на практиці існують виключно в уяві маркетологів.

За способом передачі сигналу

В залежності від того, як саме звук надходить від джерела звуку до випромінювача навушників, вони діляться на дві категорії: дротові і бездротові.

Провідні

Дротові навушники володіють високою якістю відтворення звуку. Незважаючи на те, що вся еволюція навушників нероздільно пов'язана з проводом, безпосередньо підключається до випромінювача, паралельно з розвитком самих навушників удосконалювалися і використовуються акустичні кабелі.


Какие типы наушников бывают

До дротових навушників можуть належати всі перераховані вище види конструкцій з різними типами випромінювачів і акустичним оформленням.

Бездротові

Вирішивши, що споживач втомився від вічно плутаються проводів навушників, виробники вирішили зробити черговий крок на шляху до комфортного прослуховування музики, створивши бездротові навушники.


Какие типы наушников бывают

Існує чотири типи бездротових навушників: інфрачервоні, радіо, Bluetooth і Wi-Fi. Представлені на ринку і «гібридні» моделі, використовуючи які, користувач може самостійно вирішити підключати йому провід або скористатися всіма перевагами його відсутності. Бездротові навушники практично не застосовуються при звукозапису, оскільки мають незначну затримку в кілька мілісекунд.

Які б навушники ви не вибрали, пам'ятайте, що головним критерієм має завжди залишатися якість звучання. Як висловлюються звукорежисери: «Навушники треба слухати вухами», - і в цьому є незаперечна істина. Визначтеся з тим, як саме плануєте використовувати навушники, потім - який стиль музики вважаєте кращим і впевнено вирушайте в магазин з широким асортиментом моделей.

Якщо ви хочете поглянути на детальну історію розвитку навушників: від витоків до ультрасучасних моделей, рекомендуємо до прочитання матеріал «Еволюція навушників».

Приємного читання і вдалих покупок!


  Ще цікаве:
  • Apple анонсувала гарнітуру Bluetooth
    На оновленому розділі сайту Apple, присвяченому бездротових комунікацій телефону iPhone, з'явилася...
  • Огляд бездротової гарнітури Klipsch Image One Bluetooth
    Компанія Klipsch є одним з провідних виробників якісних аудіосистем. Вже...
  • Bluetooth 3.0 в наших iPhone?
    На цьому тижні була обнародувана специфікація нового стандарту передачі даних...
|