Menu

Історія портативного звуку: еволюція навушників


История портативного звука: эволюция наушников

Сьогодні їх можна зустріти всюди: у вагоні метро, у випадкового перехожого, в професійній студії, на радіо і телебаченні. Вони заполонили наше життя і пофарбували її музикою різних стилів та напрямків, зуміли зробити звук індивідуальним і неповторним. Все це заслуга звичних пристроїв, які завжди знаходять місце на голові людини, безпосередньо не пов'язаного з музикою. Навушники. Тисячі моделей, сотні брендів, десятки типів. Ця стаття присвячена історії навушників. Від важких і неповоротких моделей з моторошним звучанням, до ультрасучасних бездротових навушників.

Історія

Знайомство з будь-яким пристроєм слід починати з його історії. Тільки так можна зрозуміти до чого призвело розвиток технологій і як воно позначилося на якості кінцевого продукту, за який ви готові віддати свої кровні.

В кінці XIX століття звукозапис почала робити свої перші кроки. Про можливості взяти з собою десяток пісень, натиснути клавішу Play і, додавши на портативному плеєрі гучності відправитися у справах, тоді ніхто не замислювався. Світ мислив інакше, але також жадібно і з натхненням поглинав нові музичні тенденції і робив боязкі кроки по розвитку технічної складової музики.

Важка робота телефоністок в середині XIX століття передбачала постійну взаємодію з двома пристроїв: передавачем і приймачем звуку. У 1881 році асистентка телефонної компанії Белла Езра Джиллилэнд пропонує закріпити частині телефону до металевого прута, зафіксувавши 3-кілограмову конструкцію, що складається з мікрофона і динаміка, на голові. Це рішення, незважаючи на свою безглуздість і складність у використанні, поклало початок еволюції навушників, а винахід Джиллилэнд стало першою телефонною гарнітурою.


История портативного звука: эволюция наушников

1891 рік, французький інженер Ернест Меркадье патентує набір вставних навушників - прадідусів сучасних вкладишів. Саме Меркадье можна назвати мініатюристом-Лівшею у світі звуку. Конструкція навушників, описаних у патентній заявці № 454,138, стала революційною для того часу - мініатюрні навушники-ґудзики з гумовим ковпачком, уберегающим вушну раковину від роздратування і, разом з тим, використовується в якості шумозаглушення.


История портативного звука: эволюция наушников

На жаль, дана конструкція буде забута на довгі роки, а найближчі 50 років індустрією будуть правити громіздкі головні телефони.

Ще одна спроба створення прототипу внутрішньоканальні навушники належить відомому винахіднику Томасу Едісону. У 1895 році він патентує пристрій, що отримало ім'я «кинетофона». Запатентований апарат вмів відтворювати звук і кіно одночасно. Його принцип роботи заснований на передачі звуку від фонографа з порожнистим трубках прямо у вушний канал. В основі лежав медичний стетоскоп і ніякої електроніки.


История портативного звука: эволюция наушников

Розуміючи запити споживача, в 1896 році британська компанія Electrophone System запропонувала жителям привабливий сервіс. За 5 фунтів у рік передплатник отримував можливість віддаленого прослуховування прямих трансляцій з більш, ніж 30 церков і театрів, розкиданих по всіх куточках країни.

Необхідне для цього обладнання виглядало у вигляді невеликого дерев'яного столика і двох пар навушників з громіздкою ручкою.


История портативного звука: эволюция наушников

За додатковий фунт слухач міг отримати ще один комплект «вух». Порівняти Electrophone System можна з сучасним сервісами потокової музики, начебто Spotify або Deezer, ось тільки можливості самостійного вибору композицій у передплатників не було. Цю задачу на себе брали телефоністки.


История портативного звука: эволюция наушников

Вже до 1908 році кількість абонентів компанії досягла 600 осіб. Але повернемось до нашого головного героя - навушникам.

За всю історію розвитку технологій перша галузь, куди потрапляли новітні винаходи та «технічні прориви» завжди ставала воєнна промисловість. У 1910 році Натаніель Болдуін пропонує ВПС США кілька креслень з описом конструкції головних телефонів. Перша модель навушників, передбачає розміщення дуги над головою, а не в області шиї. Через кілька років саме запропонована Болдуїном модель, буде головним засобом зв'язку для всіх операторів військово-морського флоту.


История портативного звука: эволюция наушников

Великовагова конструкція навушників зазнала ще кілька змін, наголов'я отримало обтяжку з шкіри і регулювання розміру. Удосконалення конструкції навушників принесло Болдуїну звання батька всіх сучасних навушників.

В 1921 році на ринок США виходить серійна модель радіоприймача Western Electric. У комплекті з пристроєм покупець отримував високоомні навушники CW-834.


История портативного звука: эволюция наушников

Тридцяті роки XX століття. Навушники повсюдно використовуються для зв'язку, вони заполоняють будинки жителів великих міст. Популярні розважальні передачі по радіо воліють слухати саме в навушниках. Разом з цим, їх конструкція та технічні характеристики були далекі від досконалості. Прослуховування музики в навушниках було схоже швидше на самокатування - вони чудово справлялися з промовою, але з музикою справи йшли зовсім плачевно. Кардинально змінити ситуацію вирішив 18-річний Ойген Байєр, виходець зі Швеції, який взяв на себе роль революціонера аудіотехніки.

У 1926 році Байєр засновує фірму з громіздкою назвою Elektotechnische Fabrik Eugen Beyer. Пріоритетним продуктом компанії довго залишалися мікрофони, але в 1937 році Байєр все ж таки вирішується на випуск навушників.


История портативного звука: эволюция наушников

Перша модель динамічних навушників компанії Beyerdynamic DT-48. Сьогодні саме навушники такого типу є найбільш доступними і поширеними. Легендарна модель навушників Beyerdynamic DT-49 вийде через 16 років - у 1953 році. Вони були розраховані на масового покупця в першу чергу завдяки своїй дешевизні.

Але компанія, яка дійсно змогла струсити світ і випустити навушники «для всіх і кожного», спочатку займалася прокатом телевізорів. У 1958 році Джон Косс представляє на виставці споживчої електроніки портативний вініловий плеєр. По суті, пристрій являло собою традиційну вертушку, встановлену у валізу. У комплекті з плеєром поставлялися і навушники, для виготовлення яких Джон Косс і Мартін Ланге скористалися моделлю стандартних авіаційних головних телефонів. Озброївшись деталями від старого телевізора, винахідники зуміли перетворити якість звуку.

Сам програвач особливо нікого не зацікавив, а ось звучання навушників зумів вразити всіх присутніх на виставці відвідувачів. Зміркувавши, що за навушниками велике майбутнє, Джон Косс випускає першу серійну модель Koss SP-3.


История портативного звука: эволюция наушников

Саме модель Koss SP-3 стала прототипом сучасних внутрішньоканальні навушники. Напрямок звуку в SP-3 здійснювалося не в вушну раковину, а у вушний канал. Успіх першої серійної моделі навушників компанії Koss зробив її практично монополістом на ринку. До 1967 році оборот компанії перевищив $1 млн. Пізніше, в 1983 році, на ринок вийде ще одна легендарна модель Koss Porta Pro.


История портативного звука: эволюция наушников

За 13 років продажу SP-3 значно впали, а конкуренти в особі Beyerdynamic і Sennheiser свою частку ринкового пирога поступатися не думали. Саме модель навушників Koss Porta Pro зуміла знову вивести компанію з тривалої фінансової депресії. Доступна ціна, виділяється з натовпу дизайн і головне - гарна якість звучання зробили чергову революцію в світі портативного звуку, а шанувальники компанії Koss через 35 років віддають перевагу олдскульним Porta Pro.

Категорію навушників електростатичного типу вперше представила японська компанія Stax в 1959 році. Навушники Stax неможливо купити в звичайному магазині побутової техніки, ними ніколи не комплектуються портативні плеєри. Ці навушники були спочатку створені для вузької аудиторії професіоналів.


История портативного звука: эволюция наушников

Використання надтонкої мембрани, розміщеної між двома електродами і підсилювач високої напруги викликають звукові коливання при мінімальному рівні гармонійних спотворень і завидною чутливості. З-за високої ціни масовий ринок не готовий до такої моделі і сьогодні, хоча звучання електростатичних навушників близько до эталоному.

Свою відповідь компанії Stax пізніше дасть і компанія Koss, випустивши модель эдектростатических навушників Koss ESP-6.


История портативного звука: эволюция наушников

Вага-900 грам і чимала ціна не дозволили моделі прижитися на ринку і незабаром її зняли з виробництва.

У 1964 компанія Beyerdynamic випускає вставний навушник DT 507, вага якого складає всього 11 грам. Він постачався в комплекті з фірмовим радіоприймачем. Рік потому в СРСР з'явиться «самий маленький радіоприймач», дводіапазонний «Мікро», розмір якої не перевищував сірникову коробку.


История портативного звука: эволюция наушников

«Мікро» комплектувався мініатюрним моно-навушником TM-2M з кількома гумовими насадками і гнучкої завушиною.

Аж до 1968 року весь асортимент навушників був представлений виключно моделями закритого типу. Чути музику міг тільки одна людина, а весь звук залишався в «раковині» навушника. Закритий із зворотного боку вуха драйвер не тільки повністю ізолював музику, але і робив навушники важкими і громіздкими. Істотно полегшити конструкцію і відкрити драйвер зважилася німецька компанія Sennheiser, доля якої перетинається з Beyerdynamic: аж до 1960 року Sennheiser займалася виключно виробництвом мікрофонів.

Першими навушниками з відкритою конструкцією стала модель Sennheiser HD 414.


История портативного звука: эволюция наушников

Sennhеizer HD 414 підірвали ринок. Кількість проданих навушників перевищило 10 мільйонів, а слава виробника блискавично облетіла весь світ. Отримавши патент на навушники відкритого типу в далеких 60-х, компанія Sennheiser продовжує отримувати довічні відрахування з кожного бренду, який випускає такий тип навушників.

Підтримати істерію навколо масового використання навушників зуміла і компанія Sony. У 1979 році на ринок виходить перший портативний плеєр Walkman. Його головним партнером стають навушники Sony MDL-3L2: легкі, зручні, недорогі.


История портативного звука: эволюция наушников

Подальша історія навушників має цілий ряд відгалужень, появою нових категорій пристроїв, заснованих на старих засадах. Використання в авіації системи шумозаглушення не могло не вплинути і на сферу навушників для рядового споживачам. Починаючи з 1986 року, компанія Bose стала одним з найбільших постачальників навушників з системою активного шумозаглушення для пілотів. На масовий ринок запатентована компанією система QuietComfort, використовувана в навушниках, добралася лише у 2000 році.


История портативного звука: эволюция наушников

Поява перших бездротових навушників можна віднести ще до початку дев'яностих, коли компанія Koss анонсувала модель, що дозволяє за допомогою інфрачервоного променя підключатися до підсилювача або іншого джерела звуку за допомогою йде в комплекті приставки.


История портативного звука: эволюция наушников

Ідею бездротових навушників тут же підхопила і компанія Recoton, представивши модель навушників, що працюють на частоті 900 МГЦ і мають радіус дії до 45 метрів.


История портативного звука: эволюция наушников

У 1997 році Recoton отримало відмову від уряду Великобританії на виробництво бездротових навушників, що працюють на частоті 900 МГЦ, в зв'язку з тим, що дана довжина хвилі вже використовується. В пошуках комфорту та альтернативної технології відмови від проводів в 1998 році перед виробниками відкриваються нові можливості трансляції «звуку без проводів» - Bluetooth.


История портативного звука: эволюция наушников

Шість років розвитку технологій і в 2004 році на ринок виходять перші бездротові навушники Bluetake i-PHONO BT420EX з власним передавачем (у 2004 році ринок не заповнений достатньою кількістю мобільних Bluetooth-пристроїв. Через рік на ринку почнуть з'являтися перші навушники, що використовують для передачі звуку бездротову мережу Wi-Fi.

Сьогодні виробники продовжать творити історію, створюючи нові неординарні рішення до усвідомлення того, як саме повинні виглядати навушники. Така гонка брендів нерідко призводить до того, що кінцевий покупець звертає увагу у першу чергу не на якість звучання конкретної моделі, а на їх дизайн. Але ж уся довга еволюція розвитку портативної музики і навушників починалася з бажання інженерів поліпшити звук і зробити можливим прослуховування не лише мови, але й музики. Таке бажання привело до появи складної ієрархії видів і категорій навушників, з якими познайомимося в другій частині статті.


  Ще цікаве:
  • KOSS Porta Pro KTC: легендарні навушники для легендарного смартфона
    Навушники KOSS Porta Pro вважаються легендарними, причому ця легенда не...
  • Портативні гарнітура KOSS для iPhone
    Натисніть для збільшення напередодні новорічних свят американська компанія KOSS...
  • Sony випустила три види навушників для iPhone
    Компанія Sony хоче стати ближче до користувачів айфона, тому випускає...
|