Menu

Що означає опір навушників і як воно впливає на звук


Что означает сопротивление наушников и как оно влияет на звук

Дана стаття буде присвячена розбору польотів широкого асортименту навушників і одному з головних показників - їх імпедансу. 16, 32 або 320 Ом - який опір вибрати і на що вона впливає?

Зустріти на вулиці людину з навушниками можна повсюдно. Хтось звик до компактним вкладишів або навушникам вставного типу. Для кого-то еталоном гарного звуку стали стильні накладні навушники. Є й ті, для кого якість - визначальний чинник: на голові таких меломанів ви можете спостерігати монітори. Незважаючи на таку різноманітність моделей, навряд чи знайдуться слухачі, знайомі з такими характеристиками, як: імпеданс, опір, вихідна потужність. А якщо слова і здаються знайомими, то зв'язати всі ці терміни воєдино вийде далеко не у багатьох.

Таємниця цифр

Уявімо, що ви зважилися на придбання нової моделі навушників. Питання бюджету відставимо убік, оскільки товщина гаманця у кожного споживача своя. Відразу ж звернемо увагу на характеристики.

Уважний покупець напевно звертав увагу на ряд незрозумілих фізичних характеристик, нанесених на красиву коробку. Нижче наведена фотографія з вирізками трьох різних моделей навушників відомих брендів:


Что означает сопротивление наушников и как оно влияет на звук

На що звернути увагу при покупці? Отже, перед нами три моделі з різними характеристиками:

      Характеристики моделі:

    Frequency Response - Діапазон відтворюваних частот: 10 Hz - 20 kHz;
    Impedance - Опір: 22 OHM;
    SPL - Рівень гучності: 111 dB (+/- 3 dB);

      Характеристики моделі B:

    Frequency Response - Діапазон відтворюваних частот: 5 Hz - 40 kHz;
    Impedance - Опір: 32 ОМ;
    SPL - Рівень гучності: 102 dB (+/- 3 dB);

      Характеристики моделі C:

    Frequency Response - Діапазон відтворюваних частот: 5 Hz - 35 кгц;
    Impedance - Опір: 250 ОМ;
    SPL - Рівень гучності: 96 dB (+/- 3 dB);

Частотний діапазон. Всі три моделі мають абсолютно різні числові характеристики. Наше ж завдання: визначити, які навушники будуть відчувати себе комфортніше з портативним плеєром або смартфоном. Найширший діапазон відтворюваних частот у моделі B: від 5 Гц до 40 кГц (при тому, що людське вухо сприймає діапазон від 16 до 20 000 Гц). Таким чином, частотний діапазон всіх трьох моделей влаштує будь-якого, навіть найвибагливішого слухача. При виборі навушників середньої цінової категорії цей параметр не є визначальним, а носить скоріше маркетинговий характер.

Опір. Ось тут то ми і дійшли до самого цікавого: всі три моделі кардинально відрізняються один від одного. Давайте розберемося, на що ж впливає показник імпедансу і яке оптимальне значення опору для використання в парі зі смартфоном?

Всі навушники поділяються на дві категорії: низькоомні та високоомні, причому градація цього поділу безпосередньо залежить від їх типу. Так, повнорозмірні навушники, з імпедансом до 100 Ом вважаються низькоомними; вище 100 Ом - высокоомными. Навушники внутрішньоканального типу («затички» або вкладиші) з показником опору до 32 Ом - низькоомні; вище 32 ОМ - високоомні.


Что означает сопротивление наушников и как оно влияет на звук

В акустичному світі повнорозмірних колонок і динаміків все просто: є колонка на 30 Ватт з опором 8 Ом. Підключаємо до лівого і правого каналу відповідний 8-омний підсилювач і насолоджуємося гучним звуком. Ситуація з навушниками набагато складніше і заплутаніше. Тільки в наведеному вище прикладі ми зіткнулися з трьома опорами:

  • модель A - 22 Ома;
  • модель B - 32 Ома;
  • модель С - 250 Ом.

На питання: які навушники найкраще підійдуть до смартфону, рядовий покупець впевнено відповість, що краща модель - модель з мінімальним опором. «Низькоомні навушники, у зв'язці зі смартфоном, будуть звучати голосніше, а для високоомних потрібен окремий потужний підсилювач», - ось загальноприйняте твердження продавця-консультанта середньостатистичного магазину електроніки. «Сідайте, поки що двоечка», - сказав би мій шкільний викладач фізики і ось чому.


Что означает сопротивление наушников и как оно влияет на звук

В той момент, коли ви збільшуєте гучність відтворення музики, на вихідному сигналі не змінюється рівень потужності, а напруга. І лише напруга безпосередньо впливає на потужність. Для цього з шкільного курсу фізики досить згадати дві прості формули закону Ома:


Что означает сопротивление наушников и как оно влияет на звук

Таким чином, для визначення того, які ж навушники будуть грати ГОЛОСНІШЕ, а гучності яких в умовах використання виключно смартфона буде недостатньо, слід звертати увагу не лише на показник опору самих навушників, але і на максимальний рівень напруги, яке видає порт мініджек вашого смартфона або плеєра. З цим показником практично всі виробники електроніки не поспішають нас знайомити. Дізнатися чіткий вольтаж на виході мініджека можна, як правило, тільки за схемами пристрою, знайти які нелегко.

Зіставляти дві різні моделі по гучності слід не за рівнем потужності, а за рівнем споживаного напруги. Чутливість навушників з меншим опором більше, ніж у высокоомной моделі. Але як це позначається на часі автономної роботи смартфона?

Навушники та iPhone

Модель А, з опором в 22 Ома буде дійсно звучати голосніше, але разом з цим і споживати більше струму. Як наслідок, 32-омная модель дозволить відтворювати смартфону музику довше, як мінімум на чверть. Представлені на ринку смартфони, мають максимальна вихідна напруга не більше 150 - 200 мВ, чого недостатньо для розкачки навушників з опором більше 100 Ом.

Якщо ж отримана на високоомних навушниках гучність цілком влаштовує, вас чекає приємний бонус - значне зниження енергоспоживання акумулятора.

Тепер відкриємо особи моделей, розглянутих в даній статті. Ось імена всіх трьох моделей:


Что означает сопротивление наушников и как оно влияет на звук

«Найправильнішим» варіантом навушників для використання в зв'язці з iPhone - низкоомная модель Bowers&Wilkins P7. Це дійсно найгучніша з розглянутих моделей зі стандартним діапазоном звукових частот.

Наступна модель Audio-Technica ATH-CKR10 має хороший діапазон відтворення і чималий опір 32 Ом. Враховуючи те, що навушники представляють категорію вкладишів, вони забезпечують високий рівень звукоізоляції, і вихідної напруги смартфона буде достатньо для досягнення оптимальної гучності.

Нарешті, модель навушників-моніторів Beyerdynamic DR 990 Pro - німецький еталон у сфері професійного мастерингу. Якості звучання цих навушників позаздрить будь дорогий конкурент, але високий рівень опору в 250 Ом робить їх використання з iPhone неможливим. Для DR 990 Pro і навушників цієї категорії потрібен окремий підсилювач або аудіо-плеєр з потужною звуковою картою.

Йдуть в комплекті з iPhone навушники EarPod, можуть похвалитися такими характеристиками:

    Опір: 23 OHMS
    Чутливість: 109 ДБ
    Частотний діапазон: від 5 Кгц до 21 кгц.


Что означает сопротивление наушников и как оно влияет на звук

Сам виробник дає чітку відповідь: використовувати високоомні навушники з iPhone без додаткових аксесуарів недоцільно.

Варіанти отримання хорошого портативного звуку

Якщо ж ідея отримання якісного звуку зі смартфона вас як і раніше не залишає, готуйтеся витратити свої кровні на придбання зовнішнього портативного підсилювача.


Что означает сопротивление наушников и как оно влияет на звук

Високоомні навушники дійсно звучать краще своїх низькоомних побратимів і ось з якої причини. За рахунок високого рівня опору навушників, підсилювач віддає менше струму (при більш високій напрузі), а це запобігає хвильові спотворення на його каскаді. Більш того, навушники з великим опором мають більш рівномірні амплітудно-частотні характеристики (наслідок збільшеної кількості витків на магнітній подушці динаміка), а за умови низького опору і з боку підсилювача, АЧХ можуть залишатися практично незмінними.

Ще однією альтернативою отримання якісного звуку є використання так званих однодрайверных арматурних навушників.


Что означает сопротивление наушников и как оно влияет на звук

Зовні вони нічим не відрізняються від традиційних вкладишів, але мають піднятий діапазон середніх і високих частот, що забезпечує чисте і прозоре звучання.

Нарешті, раз і назавжди вирішити проблему страху перед вибором навушників може купівля плеєра з високим рівнем вихідної напруги.


Что означает сопротивление наушников и как оно влияет на звук

На відміну від недорогих смартфонів і плеєрів, Hidisz встановлений потужний передпідсилювач. Перевага на обличчя: В 2,2 проти 100-150 мг у смартфона. Використання подібних плеєрів відкриває перед меломаном широкий асортимент високоомних навушників з цим якісним звучанням.

Перед покупкою будь-яких навушників, а особливо високоомних моделей, обов'язково визначте максимально можливий рівень гучності, програючи музику на тому пристрої, з яким плануєте подальшу експлуатацію. Акцентуючи уваги на числових характеристиках навушників, не забувайте, що слух і будь-яка аудіоапаратура - речі строго індивідуальні. Навушники з, здавалося б, середніми значеннями опору і частотного діапазону, часто можуть дати фору найбільш технологічно досконалим екземплярів.


  Ще цікаве:
  • Доступ до бета-версії iWork для iCloud обмежений
    Робота з документами iWork прямо у веб-браузері стала одним з...
  • AT&T почала за разлочку iPhone
    Все вірно. Вперше за всю історію iPhone, найбільший американський оператор...
  • Apple відповіла на питання про приватності iAd
    Apple внесла зміни в свою політику конфіденційності в кінці...
|