Menu

Активне шумозаглушення в навушниках і чому від нього болить голова


Активное шумоподавление в наушниках и почему от него болит голова

Сьогоднішній ринок представлений тисячами моделей навушників: від дешевих китайських NoName-затичок до ексклюзивних Final Audio Design, вартістю понад $8 000. Цінами рухають запити покупців і технології. Про технології активного шумозаглушення, яка встановлюється в більшість навушників закритого типу, ми сьогодні і поговоримо, а головне - з'ясуємо причини головного болю при тривалому прослуховуванні таких «вушок».

Система активного шумозаглушення. Історія і принцип роботи

Музика вже давно стала самим надійним компаньйоном людини. Під будь-який настрій, стан, емоції і переживання завжди знаходиться мелодія, яка може зігріти і душу, і серце, і думки. Про портативної музики виробники задумалися ще в середині минулого століття. В 1979 році компанія Sony представила перший портативний касетний плеєр Walkman TPS-L2. Через кілька десятиліть ця розробка була визнана одним з найбільших винаходів компанії. У 1984 японський виробник, крокуючи в ногу з часом, випускає перший CD-плеєр Sony Discman D50. Влітку 1998 на ринок вривається перший MP3-плеєр - MPMan F10, ємністю 32 МБ. І все це час еволюцію плеєрів супроводжувало розвиток гарантів якісного і гарного звуку навушників.

Історія розвитку системи активного шумозаглушення (далі - САШ) починається в далекому 1934 році, коли винахідник Пол Люг одержує патент, який описує принцип гасіння синусоїдальних сигналів, випромінюваних гучномовцем. У 1950 Лоуренс Фогель вперше застосовує систему придушення шуму в кабінах вертольотів і салонах літаків.

До навушників САШ дісталася ще в 1957 році, коли Віллард Мікерена на представленій робочої моделі накладних навушників зумів відсікти шум на звуковому діапазоні від 50 до 500 Гц. Перша серійна модель навушників з системою активного шумозаглушення була представлена компанією Bose в кінці 80-х і використовувалася в авіації.


Активное шумоподавление в наушниках и почему от него болит голова

Bose Quiet Comfort: початок

Принцип роботи САШ, з точки зору фізики, досить простий. Будь-який звук представлений хвилею, а значить можна створити його дзеркальне відображення - обернену хвилю, яка повністю сгасит вихідну.


Активное шумоподавление в наушниках и почему от него болит голова

Всередині навушників, оснащених системою активного шумозаглушення, розташовані мікрофони. Їх завдання - вимірювання рівня навколишнього шуму. Одержуваний ззовні звуковий сигнал перетвориться в обернену хвилю і передається на основний динамік. Нова хвиля діють в протифазі (за вирахуванням корисного сигналу - музики) до шуму і, таким чином, зводить його звучання до нуля.

Головний біль

Здавалося б, використання технології активного придушення шумів повинна істотно поліпшити життя завзятих меломанів, які не становлять дорозі на роботу, прогулянки або активного відпочинку без обвивають голову накладних навушників, музичного драйву і ритму. Кількість моделей, оснащених САШ, дійсно росте як на дріжджах. На ринку представлені навушники самих різних цінових категорій і форм-факторів: від недорогих компактних затичок до важких студійних моніторів. Система шумозаглушення вдосконалюється з кожним днем, якість відтворення музики зростає, виробники знаходять нові і нові маркетингові рішення для популяризації навушників з системою Noise Cancelling. Але є категорія людей, яка при всьому своєму позитивному ставленні до портативного звуку, змушена відмовитися від всіх технологічних переваг «досконалих навушників» з однієї простої причини - непереносимості системи активного придушення шуму.


Активное шумоподавление в наушниках и почему от него болит голова

Реалії сьогоднішнього ринку значно відрізняються від того, який був всього 10-15 років тому. Перед тим, як відправлятися в магазин, покупець ретельно вивчає відгуки, переглядає і перечитує десяток-інший оглядів, і тільки потім вирішується на покупку.

У числі відгуків, посвяшенных категорії навушників з активною системою шумозаглушення таких відомих брендів, як Bose, Phiaton, Sony, Beats ви знайдете безліч позитивних моментів. Так, виробники дійсно зробили багато, щоб навушники не тільки добре звучали, але і зручно сиділи і відрізнялися цікавим дизайном. Вчитуйтесь в рядки уважніше і ви побачите, що невеликий відсоток щасливих володарів скаржаться на постійні головні болі і нудоту при носінні навушників з САШ. Що це - замовні відгуки конкуруючих сторін або реальність, з якою стикається далеко не кожен? Так чому ж при використанні, здавалося б, скоєних навушників, дозволяють насолоджуватися кристально чистим звуком без сторонніх шумів, починає боліти голова?

Причина перша: а коли на море качка.

Якщо хоча б раз у житті доводилося відчувати на собі всю гіркоту жалюгідного стану, яке супроводжується морською хворобою - поспішаю вас засмутити. Ви можете входити в категорію нещасливих 5-7% людей, для яких навушники з системою активного придушення шумів залишаться марним технологічним проривом.


Активное шумоподавление в наушниках и почему от него болит голова

Морська хвороба і головні болі, викликані навушниками з САШ, мають багато загального. В момент, коли людина спокійно відпочиває в каюті корабля, мозок розуміє, що організм знаходиться в стані спокою. Разом з цим, корабель постійно хитається на хвилях і це рух вловлює наш внутрішній акселерометр - вестибулярний апарат. Рухома в вушному каналі ендолімфа дратує нервові закінчення, які посилають в мозок імпульс, даючи зрозуміти, що організм перебуває в стані руху. Але ж ви розкинулися в кріслі затишній каюти!

Надівши навушники з системою активного придушення шумів і відправившись на вулицю, ви, самі того не розуміючи, обманюєте мозок. Йдуть на зустріч перехожі, гучна траса, гул коліс, різкий вітер - органи зору чітко малюють картинку того, що ви на вулиці. Але органи слуху свідчать про повній тиші. Така розбіжність призводить мозок в замішання. На жаль, головний біль забезпечена.

Причина друга: монотонний подразник.

Розібравшись з тим, як діє система активного придушення шумів, дідусь Ньютон сказав наступне: «На силу діє протисила». Така звукова битва і процес інтерференції в результаті приводить до необхідного результату - ми усуваємо непотрібний навколишній шум і можемо повністю зануритися в музику.


Активное шумоподавление в наушниках и почему от него болит голова

От тільки є одне «але». В результаті такого постійного шумового глушіння на барабанні перетинки діють монотонні звукові хвилі. Це зовсім не означає, що ми повинні чути гул або які-небудь сторонні шуми. Мозок сприймає виключно різноманітність звукових тонік конкретної аудіозаписи або треку, а ось нервова система... Дія таких вібрацій - це принцип, який працює в основі системи активного шумозаглушення і передбачити який організм вона призведе до нудоти і головного болю, на жаль, неможливо.

Причина третя: тиша - не завжди спокій.

У науково-дослідних інститутах і лабораторіях, які займаються вивченням звуку та звукових хвиль, існують так звані «абсолютно тихі кімнати». Вони сконструйовані таким чином, що дозволяють блокувати до 99,9% всіх шумів. Саме в таких приміщеннях тестують високоякісне і дороге звукове обладнання всесвітньо відомі бренди.


Активное шумоподавление в наушниках и почему от него болит голова

Уявіть, що ви опинилися в такій кімнаті. Через кілька секунд ви почнете чути писк комара. Через кілька хвилин - бурчання живота і стукіт серця. П'ять хвилин перебування в абсолютній тиші почнуть наганяти на організм стан тривоги і хвилювання. Більше 45 хвилин в такому приміщенні не витримував жодна людина.


Активное шумоподавление в наушниках и почему от него болит голова

Незважаючи на те, що під час прослуховування музики в навушниках з системою активного шумозаглушення про абсолютної тиші не може йти і мови, сам принцип роботи САШ перетинається з тієї самої «абсолютно тихій кімнатою». Люди, організм яких не пристосований до навушників такого типу, відчують головний біль і нудоту через 1,5 - 2 години експлуатації.

Причина четверта: ворог мій бас

В залежності від висоти, всі звукові частоти при эквалайзинге прийнято розділяти на: високі, середні і низькі. Система активного придушення шуму найкраще справляється саме з відсіканням низьких частот, якими переважно і насичений навколишній шум вулиці. Найгірше справи йдуть з високими, оскільки існує ризик задавки корисного звукового сигналу, представленого музикою.


Активное шумоподавление в наушниках и почему от него болит голова

Дзеркальна звукова хвиля, відтворена в протифазі з метою придушення навколишнього шуму, найбільше насичена саме низькими частотами. Низькі частоти викликають максимальні вібрації при впливі на рідину, а якщо враховувати той факт, що вестибулярний апарат людини заповнений ендолімфою, то постійні вібрації від лункого баса і викликають головний біль.

Причина п'ята: конструкційний недолік

Ще однією причиною, по якій власника навушників з системою активного шумозаглушення можуть постійно супроводжувати головні болі є занадто туге наголов'я. Втім, це загальна проблема накладних навушників та звинувачувати саму САШ в цьому навряд чи варто.


Активное шумоподавление в наушниках и почему от него болит голова

Конструкційна особливість будь-яких накладних навушників полягає в пружному наголов'я, яка повинна утримувати їх на голові. Постійна напруга на скроневу зону призводить до підвищення тиску. Через кілька годин експлуатації таких «тугих» навушників виникає головний біль і нудота.

Як уникнути марного придбання

Безумовно, навушники, оснащені системою активного шумозаглушення, мають ряд переваг: комфорт при прослушиваниия музики, високий рівень деталізації звуку і безпечний рівень гучності. На жаль, передбачити як саме ваш організм відреагує на САШ неможливо. Перед тим, як віддати свої кровні, а потім, в прямому сенсі слова, не скаржитися на головний біль, спробуйте взяти навушники, оснащені САШ, у друзів або знайомих. Пам'ятайте, щоб зрозуміти, чи справді САШ негативно впливає на ваш стан, необхідно послухати навушники більше, ніж 2-2,5 години.

Купивши потрібну модель навушників, що називається «не дивлячись», відповідно до статті 502 ЦК РФ і статті 25 Закону РФ від 7 лютого 1992 року № 2300-1 «Про захист прав споживачів», у вас є 14 днів на повернення товару, не підійшов «за фасоном, кольором або габаритами», при дотриманні всіх умов зберігання. Щоб уникнути розбіжностей і заперечень по поверненню, перед покупкою перечитайте вищевказані статті та порадьтеся з консультантом конкретного магазину.


  Ще цікаве:
  • Bose повернулися в Apple Store
    Більше місяця тому на всіх сайтах з'явилася інформація про те,...
  • Apple збирається прибрати продукцію Bose з Apple Store
    Apple готується повномасштабної чищення своїх роздрібних магазинів пристроїв від компанії...
  • Гравцям NFL заборонили з'являтися в кадрі в навушниках Beats
    Завдяки новим домовленостям з Bose, гравці NFL більше не зможуть...
|