Menu

Сапфірове скло в iPhone 6: думка експертів та конкурентів


Сапфировое стекло в iPhone 6: мнение экспертов и конкурентов

На минулому тижні в Мережі вперше з'явилися знімки передбачуваної фронтальній панелі для 4,7-дюймового iPhone 6. Потім ці ж панелі успішно випробували на міцність. Хоча вони спокійно витримали випробування, у багатьох виникло цілком резонне питання, чи було це те саме сапфірове скло, чутки про який розбурхують громадськість з початку року? Однозначної думки на цей рахунок немає: визнаний експерт вважає, що Apple цілком може піти на подібний крок і захистити сапфіровим склом дисплей смартфона. Конкуренти американської компанії в свою чергу не бачать сенсу в подібному рішенні в силу ряду причин.

Безліч людей по всьому світу досконально вивчили з'явилися відеоролики, на яких фронтальну панель iPhone 6, імовірно захищений сапфіровим склом, піддали ряду випробувань. Захисне скло з успіхом з ними справляється, але сумніви щодо наявності або відсутності сапфірового скла не вщухають. На думку професора лондонського Імперського коледжу Нілу Алфорда, матеріал, з якого виготовлена фронтальна панель, цілком може бути справжнім сапфіровим склом.


Сапфировое стекло в iPhone 6: мнение экспертов и конкурентов

На мій погляд, екран, продемонстрований на відео, цілком може бути сапфіровим. Якщо ви зробите тонку пластину з сапфірового скла, то її можна спокійно згинати, тому що це надзвичайно міцний матеріал. Я вважаю, що вони (Apple) застосують щось на зразок ламінування, поєднуючи різні шматки сапфірового кристала, щоб надати міцність підсумкового продукту. Також вони можуть застосовувати одну з технологій обробки, стиск або розтяг, щоб додатково посилити сапфірове скло.
- професор Ніл Алфорд

Також Алфорд зізнався, що Apple пов'язувалася з ним ще в січні 2013 року з питаннями щодо сапфірового скла. Хоча деталі контактів залишаються невідомими, очевидно, що Apple вже давно проявляє інтерес до сапфіровому. Інтерес цей виявляють і конкуренти, які, однак, не поспішають із впровадженням дорогого матеріалу. Ресурс Engadget опитав представників різних виробників смартфонів, щоб дізнатися їх думку на цей рахунок.


Сапфировое стекло в iPhone 6: мнение экспертов и конкурентов

Наприклад, в LG вважають, що дорожнеча і труднощі виробництва роблять матеріал невідповідним для практичного застосування в смартфонах. В LG визнають міцність і стійкість сапфірового скла до подряпин, але поки не готові відмовитися від Gorilla Glass. Варто визнати, що представник компанії не лукавить, говорячи про високу вартість: панель сапфірового скла коштує $30, а аналогічна за розмірами панель Gorilla Glass обійдеться всього в $3.

Але як ми знаємо, Apple співпрацює з GT Advanced в сфері впровадження нових способів виробництва сапфірового скла, що дозволяє значно здешевити виробництво. Іншим виробникам поки недоступні подібні методи. За шкалою Мооса сапфір отримав 9 балів. Це означає, що лише деякі матеріали, включаючи алмаз, можуть подряпати подібне скло. Тим не менш, сапфірове скло залишається вкрай слабким.


Процес виробництва сапфірового скла на фабриці GT Advanced

Також представник однієї з компаній-виробників смартфонів назвав сапфірове скло лише маркетинговим трюком, оскільки його використання з точки зору ціни і практичності позбавлене всякого сенсу. Зрозуміло, маркетинг - це вже серйозний привід для Apple все-таки вийти на масовий сегмент з сапфіровим склом. Для американської компанії якість і використовувані матеріали завжди було пріоритетом ціни, дана ситуація лише підтверджує це правило.

Таким чином, вже цієї осені Apple дійсно може стати першим і, найімовірніше, єдиним виробником смартфонів, що використовують сапфірове скло в настільки масовий продукт, яким є iPhone. За чутками компанія замовила першу партію iPhone 6 в кількості 68 млн смартфонів. Тільки час покаже, чи будуть вони захищені сапфіровим склом, а також виявиться даний досвід позитивним, але користувачі до цього вже готові. Причому навряд чи когось відлякає навіть потенційне зростання цін. [MacRumors & MacRumors]

|