Menu

Пил на камері в iPhone. Де і як прибрати


Пыль на камере в iPhone. Где и как убрать

Півроку тому я помітив проблему на знімках, зроблених на своєму iPhone. Різні фотографії були відзначені плямою в одному і тому ж місці кадру. Уважно розглянувши скло над мікроскопічним об'єктивом камери, я знайшов дрібну порошинку і прибрав її, постукавши по корпусу рукою.

Через деякий час пилу стало так багато, що робити нормальні знімки стало фізично неможливо. Я звернувся в спеціалізований сервіс, щоб не тільки виправити саму проблему, але й знайти її основну причину. Як виявилося, простий очищенням скла справа обмежитися не могло. За рік в межах накопичилося багато бруду, і ситуація у вас, швидше за все, не відрізняється від моєї в кращу сторону! Просто ви про це ще не знаєте.


Пыль на камере в iPhone. Где и как убрать

За відповідями на свої запитання я звернувся в сервіс MacPlus.ru. Хлопці запросили у свою майстерню, щоб показати і розповісти, звідки береться пил усередині корпусу і як правильно прибирати її. Домашні інструменти для цього не годяться зовсім. Ні ватяні палички, ні тим більше труба пилососа не призведе до найкращих результатів. До цього я віддавав смартфон двічі на відкуп «доморощених» майстрам, і щоразу після цього пил з'являлася знову, буквально через кілька днів.

Майстер по імені Олександр почав процес методично: пристрій з такою проблемою з'являється у них не в перший раз, не в десятий і навіть не в п'ятдесятий. Від покоління смартфона Apple мало що змінюється: iPhone ніколи не був повністю герметичним і тому незаймана чистота його внутрішніх компонентів є лише тимчасовим явищем.


Пыль на камере в iPhone. Где и как убрать

Ми маємо справу з iPhone 5, а значить, процес розбирання починається з розкручування болтів поруч з портом Lightning. Ці мікроскопічні гвинти так само легко втратити, як складно підібрати до них викрутку з буденних. До речі, ми маємо справу зі стандартом Pentalobe, причому його особлива різновидом TS1. Для цього доведеться купувати спеціальний інструмент.

А от далі йде важливий момент, що дозволяє відрізнити справжнього професіонала від «доморощеного» експерта, який навчався на роликах з YouTube. Від'єднувати дисплей від основної частини за допомогою присоски ні в якому разі не можна. Необережне застосування сили призводить до від'єднання скла від модуля дисплея, що перетворює весь «бутерброд» мало корисний набір заліза. Якщо одного разу після ремонту ви помітили, що під склом над екраном з'явилися розводи або найдрібніші бульбашки, ви зіткнулися з роботою дилетанта.


Пыль на камере в iPhone. Где и как убрать

Піднімаємо модуль екрану і бачимо дуже сумну картину. Я користувалася смартфоном трохи більше року, але ніколи не поміщав його в запилених місцях, не ховав під курну подушку і не довго зберігав в кишені джинсів. Але пил якимось чином накопичилася, і її не просто багато. На місці майстра я б усміхнувся, але, як виявилося, все це є абсолютно буденною картиною. Різниця лише в тому, що комусь щастить, і пил довше не потрапляє на скло над модулем камери.


Пыль на камере в iPhone. Где и как убрать

Щоб оцінити повний масштаб забруднення пилом, з материнської плати iPhone 5 знімається електромагнітна захист. Частково вона призупинила і поширення частинок. Як на зло, вогнище припав саме на камеру, і це сталося не просто так.


Пыль на камере в iPhone. Где и как убрать

За словами майстра, проблема могла з'явитися після падіння смартфона на тверду поверхню. У таких випадках відносна герметичність обідка навколо екрану могла бути порушена. І повільно, частинка за частицой, пилом наповнилася вся верхня, внутрішня частина корпусу. Так чому попередні звернення в інші компанії-сервіси не принесли бажаного результату? Просто там, швидше за все, очищення виконувалася вручну.


Пыль на камере в iPhone. Где и как убрать

Всі болти і елементи смартфона складаються в піддон з осередками. Втратити будь-яку з запчастин невигідно в першу чергу самому механіку: друга така запчастина не завжди є в наявності. Не дай боже втратити що-небудь з цього в домашніх умовах, не кажучи вже про ушкодженні якого-небудь шлейфу. А шлейфів тут дуже багато.


Пыль на камере в iPhone. Где и как убрать

Прибравши всі незакріплені елементи, Олександр бере потужний выдуватель повітря, що працює на компресорі. Без такої штучки позбутися пилу в корпусі практично неможливо. З розумом регулюючи потужність потоку повітря, ви можете зняти весь бруд з чутливих електронних компонентів, не пошкодивши ні один з них. Процес займає майже хвилину. Відразу після цього смартфон виглядає як новий - в порівнянні з тим, що було раніше. Але ми ще не закінчили.


Пыль на камере в iPhone. Где и как убрать

Так як пил, ймовірно, потрапила на оптику в камері, доведеться обережно очистити і її, а заодно пройтися ватною паличкою по склу всередині. Зверніть увагу на розмір спалаху: її потужність, достатня для освітлення темних приміщень в якості ліхтарика, ніяк не співвідноситься з мікроскопічним розміром модуля. І пилу на ньому теж дуже багато. Час ручної роботи, причому дуже обережною.


Пыль на камере в iPhone. Где и как убрать

Пройшовшись ватною паличкою по внутрішній стінці задньої частини корпусу, майстер починає збірку смартфона. Запчастини встають на місце в зворотному порядку, акуратно і без поспіху. Тремтячі руки у цій справі - найстрашніший ворог. Спокій під час цього процесу визначає різницю між ледве помітним «кліком» вставляющегося шлейфу і зламаною контактної майданчиком.


Пыль на камере в iPhone. Где и как убрать

Був брудний і запорошений айфон. Став чистий. На все пішло приблизно 5 хвилин. Решта п'ятнадцять я розглядав «нутрощі» пристрою. Що ні говори, але тільки Apple вміє робити «залізо» так само добре, як і дизайн корпусу. Чорна материнська плата, суворо розташовані основні чіпи, неймовірна щільність комплектуючих на міліметр. Погоджується і Олександр: інші виробники практично завжди ігнорують все те, що пересічному користувачеві не видно. Саме за таку увагу до дрібниць ми любимо продукти «яблучної» компанії.


Пыль на камере в iPhone. Где и как убрать

З двох болтів все почалося, і двома болтами все закінчиться. Гвинти встають на місце, смартфон включається і перевіряється камера. В принципі, робити це необов'язково. Досить знову подивитися на камеру і побачити величезну різницю.


Пыль на камере в iPhone. Где и как убрать

З тих пір, як Олександр і MacPlus.ru почистили редакційний iPhone, жодної пилинки, на камері так і не з'явилося. А далі ми почали дивитися, що відбувається зі смартфоном після занурення в воду. Але це вже історія для іншої статті. З фотографіями з мікроскопа, розвінчанням популярних міфів і не тільки :)

Ремонт iphone 5s
|