Menu

Як я став акціонером Apple

Нам пише Tradernet.


Как я стал акционером Apple

iPhones.ru часто пише про акції Apple, Google або Microsoft. Всі великі вирішення таких компаній коментуються графіками зростання/падіння їх акцій і багатозначною фразою «ринок відреагував...». До недавнього часу я думав, що купівля акцій тієї ж Apple - доля лише обраних товстосумів десь далеко, за океаном. Але все виявилося зовсім не так, і ось уже два місяці я можу говорити друзям, що є акціонером Apple (а ще Google, Tesla, Yahoo, Yandex, Facebook, Amazon та ще кількох інших компаній, які у всіх на слуху).

Тепер я по-іншому дивлюся на вирази: «Якщо б я купив акції Apple замість iPod за 499$ в 2001 році (близько 9$ за акцію), то зараз у мене був би акцій на 28 875 $ (близько 525$ за акцію)».

Ви ніколи не замислювалися, чому додаток «Акції» вбудоване в iPhone з самої першої версії? Тому що більше половини американців володіють акціями. Це найпоширеніший спосіб інвестування. Знати ціну своїх акцій для них так само важливо, як і погоду, час або розклад в календарі.

У Росії з-за особливостей нашого законодавства, це було доступно лише обраним. Раніше поріг входу був від 25 000$, потрібно було укласти купу договорів з кіпрськими компаніями-прошарками, і стати опосередкованим власником акцій (пропонувалося придбати частку в іноземній компанії, яка купувала ці акції на себе). Загалом повне мракобісся! Потім ще й потрібно було розібратися в торгових терміналах, які створювали набагато більш суворі люди, чим розробники 1С :)

Акції Apple тепер може купити будь-який бажаючий

В кінці 2013 року я дізнався, що компанія TraderNet дозволяє придбати акції відомих міжнародних компаній будь-якому бажаючому. Розпитав знайомих, подивився на графіки зростання акцій компаній, які у всіх на слуху, і вирішив спробувати.

Відкриття рахунку не зайняло багато часу - звичайна реєстрація на сайті (можна навіть через Facebook), заповнення даних для укладення договору (паспортні дані). Під час реєстрації виникли невеликі шорсткості, але я все швидко вирішив за їх гарячої лінії 8-800...

При реєстрації дають 1 000 000 віртуальних рублів, на які можна віртуально придбати акції за реальними цінами і дивитися, як вони там стрибають. Але, чесно кажучи, це зовсім не те відчуття. Я швидко забив на свій віртуальний портфель і вирішив поповнити рахунок відразу на 260 000 $ (хоча мінімальна сума 10 000 р.), перекинувши їх з банку, яким тепер страшно вірити після подій з Майстер-банком.

Що купив і чому

Одна з цікавих фішок TraderNet, що відрізняють його від всіх інших онлайн-брокерів - це можливість відкрити свій портфель акцій для всіх бажаючих. Така соцмережа трейдерів. Запрошую всіх бажаючих заглянути в мій портфель акцій (при бажанні портфель можна приховати).


Как я стал акционером Apple

Відразу скажу, я не професійний трейдер. Тому приймав рішення, що купити, виходячи з власних міркувань + мені трохи допоміг співробітник компанії TraderNet.

  • Apple, багато аналітики закладали надмірно велике зростання продажів iPhone, ніж кілька обвалили ціни на акції за результатами фінансового звіту за 2013 рік (за 4-й квартал продали «всього» 51 млн). Напевно ще ви читали, що Дональд Трамп продав купу акцій з-за маленького екрану iPhone. Я ж вирішив купити пару акцій напередодні набирають обертів чуток швидкої презентації iWatch і перетворення яблучних пристроїв в гаманець (адже не просто так зробили сканер відбитків пальців). З нетерпінням чекаю презентацію, сподіваюся що цього разу отримаю задоволення не тільки від шоу, але і зростаючого графіка ціни акцій :)
  • Google - куди ж без головного конкурента, акції якого продовжують перти вгору. Чекаю від них відкритого старту продажів Google Glass, запуску безпілотних таксі та інших інновацій. Тут діє принцип ставок на команду супротивника - ставите в букмекерській конторі проти команди, за яку вболіваєте. «Моя команда Не виграє, то хоч грошей отримаю»:)
  • Tesla - головний фаворит мого портфеля. Компанія і так зростає шаленими темпами, за минулий рік ціна акцій збільшилася в 3,5 рази (три з половиною рази!). Скоро випустить дешеву версію автомобіля, вийде на Китайський ринок і зробить позашляховик. Лідера компанії Tesla, Елона Маска, називають наступним Стівом Джобсом, а автомобіль Tesla Model S зробив революцію на застояної ринку авто, як і перший iPhone в свій час.
  • Facebook, Amazon, Intel, Yahoo і Яндекс - тому що вони на слуху. Так, це емоційне рішення, але я вірю в ці компанії і в те, що вони будуть далі розвиватися. За пару місяців вони всі показали різну успішність. Яндекс звалився вниз, а Facebook так надихнув всіх звітом про зростання мобільної реклами, що її акції злетіли вгору.
  • Sandisk, Juniper, NetApps, V.F. і WorldFoodMarket - вже начитавшись думок аналітиків.

Скільки заробив?

Зараз, звичайно ж, минуло всього два місяці, і говорити про заробіток рано, тому поки дивлюся за зібраним портфелем. Перші підсумки, думаю, можна підвести тільки через півроку. Мій портфель вже встиг вирости до 105%, потім впасти до 98%, і на момент написання статті знаходиться на 118%. Всі звіти я для вас відкрив тут в закладці «динаміка портфеля».


Как я стал акционером Apple

Як почати?

1. Для старту торгівлі потрібно зареєструватися. Поповнити рахунок з банківської картки, рахунки або принести в їх офіс готівкою. Будьте акуратніше, при перекладі з картки стягується комісія 2,5% (перше поповнення без комісії), і банки беруть свою комісію. Точно без комісії можна перевести з рахунку з Альфабанк або ЮниАструма.

2. Далі з вами спілкується менеджер, пояснює, як правильно оформити документи, що і куди вислати.

3. І через день ви вже можете торгувати.

4. Торгувати акціями можна прямо в браузері. Для підтвердження наказу на покупку або продаж потрібно відкрити сесію безпеки через смс-код.

5. Термінал має не самим інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом в світі, але розібратися в ньому в 1000 разів простіше, ніж в терміналах типу Quick або Rox (хто хоч раз стикався з фондовим ринком, зрозуміє). У всіх незрозумілих ситуаціях (2 рази) я дзвонив їм по гарячій лінії і питання швидко вирішували.

У чому підступ?

Наводжу невеликий список питань, який з'ясовував перед тим, як вибрати собі брокера:

1. Мінімальна сума для старту?
10 000 р.

2. Скільки я буду заробляти?
Це не банк і стабільну прибутковість ніхто не гарантує. Оскільки торгівля акціями відбувається реальних компаній, що розвиваються, то нормальним вважається заробітком 20%-50% на рік. Є приклади і сотні, і тисячі відсотків. Звичайно, є ризик падіння акцій. Хоча, в середньому, прибутковість по акціях набагато вище ніж у банках (порівняйте з внеском свого банку).

3. Я знаю цей форекс, і це справжній обман.
Це не форекс, не казино, не финбеттинг і ніяка інша нісенітниця. Виявляється, TraderNet проти форекса.

4. Що буде якщо у TraderNet завтра відберуть ліцензію, на офіс впаде метеорит або компанія закриється?
TraderNet надає лише посередницькі послуги, кожен клієнт є прямим власником акцій. У разі закриття компанії потрібно буде домовитися з іншим ліцензованим брокером, щоб продати свої акції через нього.

5. На чому і скільки заробляє компанія?
Компанія заробляє на щомісячній абонентській платі (близько 400 р.) + комісія за операцію (близько 0,05% від обороту) + консультаційні послуги. Одні з найвигідніших тарифів на ринку Росії і України.

6. Наскільки це законно?
Компанія повністю виконує закони РФ і України, платить податки, дозволяє вивести гроші в будь-який момент і розкриває всю фінансову інформацію.

7. Скільки у вас клієнтів і офісів?
TraderNet працює з 2001 року (починали з послуг офлайн-брокерів), обслуговує 13 000 клієнтів і має всього 2 офіси (у Москві та Києві). Онлайн-трейдинг дозволяє тримати низькі ціни на обслуговування, не роздувати штат співробітників і не містити непотрібні офіси.

8. А як же Ді Капріо, який обдурив усіх на акціях у фільмі про вовка з Уолл-стріт? :)
Онлайн-брокери не такі, і купувати говноакции вас ніхто не змушує.

Хто написав це?

Мене звати Віталій Мышляев, займаюся проектом ConcertWith.me, і з січня 2014 року почав торгувати акціями через TraderNet. Вони попросили мене написати статтю для iPhones.ru про свій досвід торгівлі, так що стаття є лише від частини рекламної, всі думки виключно мої, гроші вкладені теж власні.

|