Menu

Встановлено перший після 16-річної перерви контакт з космічним апаратом ISEE-3

Установлен первый после 16-летнего перерыва контакт с космическим аппаратом ISEE-3


Наприкінці минулого тижня група ентузіастів, що діють у рамках проекту ISEE-3 Reboot, оголосила про те, що їм вдалося встановити двосторонній контакт з космічним апаратом ISEE-3 (International Sun-Earth Explorer 3), який був запущений в 1978 році і який протягом 1980-х років використовувався для вивчення сонячного вітру. По завершенню своєї основної місії космічний апарат ISEE-3 під керівництвом фахівців НАСА був переміщений на безпечну "паркувальну" орбіту навколо Сонця, в 1998 році всі комунікації з цим апаратом були припинені. Через багато років з того моменту апарат ISEE-3 знову почав наздоганяти Землю, чим скористалася вищезгадана група ентузіастів.

На початку минулого тижня представники НАСА урочисто вручили "ключі" від космічного апарату ISEE-3 представникам проекту ISEE-3 Reboot. В ролі цих ключів виступали коди доступу, протоколи та інша технічна інформація, необхідна для встановлення комунікацій з космічним апаратом.

"Ми раді оголосити всім, що нашим фахівцям вдалося встановити двосторонній контакт з космічним апаратом ISEE-3. Ми вже передали апарату послідовність команд на виконання деяких його функцій, а найближчим часом ми проведемо повну оцінку працездатності обладнання апарату і трохи модернізуємо його програмне забезпечення, що дозволить знову запустити двигуни і направити апарат на навколоземну орбіту" - пишуть представники проекту ISEE-3 Reboot.

Перший контакт з апаратом ISEE-3 було встановлено за допомогою обладнання радіоастрономічної обсерваторії Аресібо (Arecibo Radio Observatory) в Пуерто-Ріко. "Ми успішно переклали обидва комунікаційних мультиплексора апарату ISEE-3 у режим передачі технічних телеметричних даних. Швидкість обміну даними з апаратом становить зараз близько 512 біт в секунду. Ми здійснили прийом модульованого сигналу за допомогою наземних станцій у Німеччині, в Кентуккі і в Каліфорнії. Наступні кілька днів ми не збираємося передавати апарату ніяких даних і команд, зараз ми сприймаємо й аналізуємо телеметричні дані. Як тільки ми будемо впевнені у справності устаткування космічного апарата, ми зробимо спробу передачі команд управління за допомогою обладнання обсерваторії Аресібо".

Незважаючи на настільки хороші новини і оптимістичний настрій учасників проекту ISEE-3 Reboot, існує велика ймовірність того, що двигуни космічного апарату, не були в дії вже 16 років, не зможуть запуститися. І якщо така ситуація станеться, то апарат ISEE-3 пройде повз Землі і піде в зону недосяжності на термін більше двох століть.

|