Menu

Посадковий модуль Morpheus здійснює першу нічну посадку в автоматичному режимі

Посадочный модуль Morpheus совершает первую ночную посадку в автоматическом режиме


Нічні старти космічних кораблів є справді красивим видовищем, але не менш захоплюючим видовищем є процедура нічний посадки спускного модуля, працюючого основними і маневровими двигунами. Досвідчений зразок автономного посадкового модуля Morpheus під час останнього випробувального польоту виконав обидва вищезгадані дії, злетівши і зробивши автоматичну посадку на спеціальний майданчик, імітуючи ділянку місячної поверхні, що знаходиться в Космічному центрі НАСА імені Кеннеді у Флориді.

Однією з головних проблем, з якими стикаються космічні апарати, приземляющиеся на поверхню інших космічних тіл, є вибір безпечного місця для посадки. Проблема посилюється тим, що зовні безпечне місце може виявитися не таким вже і безпечним насправді, з-за цього процедура посадки деяких космічних апаратів, наприклад, програми Apollo, була перервана буквально в останню секунду.

Посадочный модуль Morpheus совершает первую ночную посадку в автоматическом режиме


У посадкового модуля Morpheus, який може нести корисний вантаж, вагою до 500 кілограмів, є не тільки двигуни, за допомогою яких він може самостійно злітати і сідати. Цей апарат обладнаний системою ALHAT (Autonomous and Landing Hazard Avoidance Technology Hazard Detection System), на плечі якої лягає вибір придатного для посадки місця. В основі цієї системи лежать три оптичних датчика і лазерний сканер, що за допомогою коротких спалахів світла створюють тривимірну карту передбачуваного місця посадки. Отримуючи ці дані в режимі реального часу, бортовий комп'ютер виявляє будь-які перешкоди, визначає їх потенційну небезпеку та самостійно вибирає найбільш підходяще місце для посадки.

Розробка системи ALHAT є частиною більш великої програми, кінцева мета якої полягає у створенні повного набору технологій, дозволяють космічним апаратам здійснювати посадку в автоматичному режимі на поверхню інших космічних тіл, незважаючи на будь-які умови навколишнього середовища і на складний характер поверхні. Ідея, закладена в ці технології, полягає в тому, що космічному апарату вказується тільки приблизне місце передбачуваної посадки, а вже в ході спуску апарат за допомогою своїх датчиків і складних алгоритмів, що виконуються на високопродуктивних бортових комп'ютерах, самостійно вибирає точне місце посадки.

Посадочный модуль Morpheus совершает первую ночную посадку в автоматическом режиме


Під час останніх нічних випробувань, які, як вже згадувалося вище, проводилися на полігоні Космічного центру НАСА імені Кеннеді, посадковий модуль Morpheus самостійно злетів на висоту 244 метра. Після цього, задіявши систему Hazard Detection System і лазерний сканер, космічний апарат здійснив ряд горизонтальних маневрів і приземлився в автоматичному режимі на квадратну майданчик, розміром близько 400 метрів, не зачепивши при цьому жодного каменя.

"Лазерний сканер і оптичні датчики спрацювали бездоганно, завдяки цьому система управління змогла ідентифікувати камені, розмірами в 30 сантиметрів і більше", - розповідає Ерік Робэк (Eric Roback), інженер, бере участь у розробці системи ALHAT, - "Використовуваний нами набір датчиків дозволяє здійснювати безпечну посадку космічного апарату в будь-яких умовах, при яскравому світлі і при його повній відсутності на поверхню з матеріалу будь-якого виду і кольору".



|