Menu

У примарній атмосфері Місяця знайдений гелій.

В призрачной атмосфере Луны найден гелий.


Спостереження, зроблені за допомогою обладнання місячного орбітального апарату НАСА Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), показали, що в тонкій і розрідженій атмосфері, навколишнього Місяць, міститься значна кількість гелію, самого летючого газу на світлі. Дане відкриття було зроблено за допомогою спектрометра Lyman Alpha Mapping Project (LAMP), який до цього використовувався для зняття спектральних характеристик місячної поверхні, і воно підтвердило результати вимірів, зроблених у 1972 році обладнанням експерименту Lunar Atmosphere Composition Experiment (LACE), місії Apollo 17.

Спектрометр LAMP дуже слабо пристосований для зняття спектральних характеристик емісії ультрафіолетового світла, яка виникає в місячній атмосфері. Тому, для того, що б зробити однозначні висновки, ученим довелося зробити аналіз даних спектрограм, отриманих апаратом LRO за 50 повних циклів обертання на орбіті Місяця.

"Наступним питанням буде питання походження цього гелію. Толі він піднімається з місячних надр, де він виходить в результаті радіоактивного розпаду, то джерелом його появи є сонячний вітер, що потрапляє на місячну поверхню" - розповідає доктор Алан Стерн (Dr Alan Stern), науковий керівник експерименту LAMP.

В призрачной атмосфере Луны найден гелий.


"Якщо ми визначимо, що джерелом гелію є сонячний вітер, то ми зможе дізнатися про те, як подібні процеси можуть і будуть відбуватися на інших космічних тілах, практично не мають атмосфери, Але, якщо раптом виявиться, що це не сонячний вітер, то буде дуже цікаво з'ясувати, які саме процеси радіоактивного розпаду або інші процеси всередині Місяця можуть призвести до появи досить великої кількості гелію, який просочується крізь поверхню або вивільняється під час місячних землетрусів", - говорить доктор Стерн.

Заміри, зроблені апаратурою експерименту LACE в 1972 році, показали, що концентрація гелію збільшується з настанням місячної ночі. Так само цей експеримент показав наявність дуже малих концентрацій аргону в місячній атмосфері. Всі ці дані будуть ще раз підтверджені в самому найближчому майбутньому, завдяки тому, що спектрометр LAMP веде безперервну зйомку, а Місяць незабаром увійде в саму сприятливу для таких вимірювань фазу.

|