Menu

На Місяці виявлені величезні поклади титану.

На Луне найдены огромные залежи титана.


Аналіз нових знімків поверхні Місяця, зроблених місячним орбітальним космічним апаратом Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), дозволив виявити області, багаті титаном, який може бути коли-небудь здобутий за допомогою не дуже складного обладнання. У цих областях потоки лави, які перетворилися в камені на поверхні, мають концентрацію титану вище, ніж найбагатші титанові родовища на Землі. Цей метал може бути використаний в майбутньому для будівництва місячних баз і космічних кораблів.

Згідно Джеффрі Джілліс-Девісу (Jeffrey Gillis-Davis), вченому в галузі планетарної геології з Гавайського університету, аналіз отриманих нещодавно зображень показав, що концентрація титану в цих областях сягає позначки 18 відсотків, що на 3 відсотки перевищує концентрацію титану в найбагатших земних родовищах.

Те, чому деякі ділянки поверхні Місяця так багаті титаном, представляє свого роду загадку. Але вчені, які вивчають вулканічну історію та історію формування Місяця, використовують у своїх інтересах зроблене відкриття. Вони вважають, що в час, коли Місяць охолоджувалася і ставала твердою, деякі елементи, зокрема і титан, не перемішалися з основною масою і сформували під поверхнею щось на зразок окремого шару, частини якого пізніше були викинуті на поверхню під час вулканічних вивержень.

Добувається на Землі титан дуже цінується завдяки механічній міцності, корозійної стійкості і малій вазі цього металу. Титан на Місяці міститься у вигляді мінералу, званого ільменітом (ilmenite), який може видобуватися і оброблятися за допомогою наявних на сьогоднішній день гірничодобувних технологій.

Ільменіт складається переважно з заліза, титану та кисню. З допомогою обробки високою температурою можна звільнити з мінералу кисень, який потім можна використовувати для дихання і в якості реактивного палива. Внаслідок того, що поверхня Місяця постійно опромінюється потужним потоком сонячного вітру, верхні шари мінералу, що знаходяться на поверхні, насичені і іншими, не менш корисними елементами. В основному, це водень, який може служити для одержання води і енергії, і рідкісна форма гелію, гелій-3, матеріал, який має великі перспективи стати паливом для майбутніх термоядерних реакторів.

"Одним з ключових факторів успіху в справі колонізації Місяця, є знання про ресурси і копалини, які будуть у Вашому розпорядженні, коли Ви прилетите на Місяць", - заявив Джеффрі Джілліс-Девіс.

Перші підтвердження присутності титану на Місяці були зроблені в результаті аналізу зразків місячних порід, доставлених на Землю космічними апаратами програми НАСА Apollo, які проходили в проміжку часу з 1969 по 1972 рік. Додаткові дані були отримані від автоматизованих місячних зондів Clementine і Lunar Prospector. Але більш точні дані були отримані за допомогою техніки апарату LRO, яка дозволяє отримати високоякісні знімки поверхні, ніж це було можливо раніше.

Космічний апарат LRO знаходиться на коловій орбіті на висоті 50 км від поверхні Місяця. В кінці цього року апарат буде переведений на більш високу еліптичну орбіту, на висоту 210 км від поверхні, що дозволить заощадити малі залишки палива, наявні в баках апарату. А тим часом, команда вчених місії LRO збирається надати на розгляд НАСА пропозицію щодо розширення терміну функціонування апарату на період після 2012 року.

|