Menu

Телескоп Spitzer виявив найщільніше і найтемніше космічну хмару з усіх відомих людям

Телескоп Spitzer обнаружил самое плотное и самое темное космическое облако из всех известных людям


Космічний телескоп НАСА Spitzer зробив знімок самого темного хмари космічної міжзоряного пилу і газу. Щільність матерії цієї хмари настільки велика, що вона блокує навіть вторинне власне інфрачервоне випромінювання, з-за чого хмара виглядає на знімку плямою вугільно-чорного кольору. Незважаючи на те, що хмара виглядає зловісно чорним, все вказує на те, що в не такому далекому за космічними мірками майбутньому, воно засяє надзвичайно яскравим світлом.

В обсязі хмари, яка має ширину 50 світлових років, міститься достатньо матерії, з якої може народитися понад 70 тисяч молодих зірок. За деякими ознаками астрономи встановили, що в надрах хмари вже стартували процеси формування нових зірок, притому зірок O-класу, до якого належать найбільш масивні зірки. Таким чином, подальші спостереження за хмарою дають вченим безпрецедентну можливість спостерігати наживо за ранніми стадіями процесів формування молодих зірок.

"Карта структури хмари і щільних "ядер", що утворюються в його надрах, яку ми склали за результатами наших спостережень, демонструє нам безліч докладних деталей про процеси формування надмасивних зірок і зоряних скупчень" - розповідає Майкл Батлер (Michael Butler), вчений з Цюріхського університету, Швейцарія.

Традиційно зірки народжуються в областях космосу, які називають зоряними "пологовими будинками". У цих областях простору присутні щільні хмари газу і пилу, які під впливом власних гравітаційних сил починають ущільнюватися, формуючи області, що є зародками майбутніх зірок. Коли матерія в такій області досягає певної щільності, в ній запалюються реакції термоядерного синтезу. Зароджуються таким чином молоді зірки сильно "шумлять" в навколишній простір різними видами випромінювань, з жадібністю "споживаючи" матерію з прилеглих областей простору. Наше Сонце також було народжене подібним чином, але за час її існування воно постійно дрейфувало і віддалилося від місця свого народження на досить значну відстань.

Незважаючи на те, що вченим вже досить багато відомо про процеси формування нових зірок, народження зірок класу O є ще науковій таємницею. Такі зірки мінімум в 16 разів більше Сонця, а їх маса перевищує масу Сонця в десятки і соні раз. Такі зірки мають дуже бурхливу молодість і яскраве життя, температура на її поверхні становить близько 30 тисяч градусів за шкалою Цельсія, внаслідок чого вони "вмирають" досить рано, закінчуючи свій цикл надпотужними вибухами наднових. Тим не менш, такі зірки є свого роду ядерними фабриками, наповнюють синтезованими в їх надра важкими хімічними елементами, з яких створюються планети і які відіграють важливу роль у процесах виникнення життя.

"У цьому ми ще не маємо достовірної теорії, що пояснює процеси формування надмасивних зірок O-типу, що грають якщо не основну, то надзвичайно важливу роль у розвитку Всесвіту" - розповідає Майкл Батлер, - "Тому, настільки деталізоване спостереження процесів, що відбуваються усередині самого темного і щільного хмари, дозволить пролити світло на таємниці народження молодих масивних зірок".

|