Menu

Місія ЄКА Rosetta - посадка космічного апарата Philae в південній півкулі комети 67P.

Миссия ЕКА Rosetta - посадка космического аппарата Philae в южном полушарии кометы 67P.


Метою польоту місії Rosetta, яка буде проводитися Європейським космічним агентством (ЄКА), є доставка космічного спускного апарата Philae до комети 67P, відомої так само як комети Чурюмова-Герасименко. Спусковий апарат здійснить посадку десь в районі південного півкулі ядра комети, збере зразки матеріалу ядра, після чого він вирушить назад до Землі з метою доставки зібраних зразків. "Південне півкуля комети 67P є самим безпечним для посадки і самим цікавим з наукової точки зору місцем" - розповів Джеремі Лэзу (Jeremie Lasue), один з учених місії Rosetta, на європейському науковому конгресі European Planetary Science Congress в Римі в минулий четвер, 23 вересня 2010 року.

"Комети 67P/Чурюмова-Герасименко є своєрідною капсулою часу, що складається з матеріалу часів зародження Сонячної системи. Південне півкуля ядра комети зазнало великих руйнувань під впливом сонячних променів, таким чином, апарату Philae не доведеться бурити глибоко, що б взяти зразки найдавнішого матеріалу. Під час посадки апарату на ядро комети гази будуть вивергатися в основному з північної півкулі, таким чином, самим безпечним місцем для приземлення в цей час буде південне півкуля, крім цього, із-за орієнтації комети в просторі на південному півкулі будуть відсутні різкі і критичні перепади температури" - розповідає Джеремі Лэзу.

Після польоту протягом десяти років, космічний апарат Rosetta у травні 2014 року зустрінеться в космосі з комети Чурюмова-Герасименко і займе кругову орбіту навколо ядра комети. Спусковий апарат Philae, згідно з планами, опуститься на поверхню ядра комети в листопаді місяці 2014 року. Орбітальний і спусковий апарати будуть перебувати на кометі протягом 13 місяців, збираючи і передаючи на Землю наукові дані. Такий період перебування апаратів у районі комети обумовлений тим, що в цей час комета наближається до Сонця і потрапить під вплив сонячних променів. Це відбудеться десь у серпні місяці 2015 року, коли комета наближається до Сонця на мінімальну відстань. Ядро комети, що складається з суміші пилу, льоду і заморожених газів, таких як вуглекислий і чадний газ, почне розігріватися, гази почнуть випаровуватися, формуючи хвіст комети або кому.

Миссия ЕКА Rosetta - посадка космического аппарата Philae в южном полушарии кометы 67P.


Для збору зразків матеріалу ядра комети, спусковий апарат Philae обладнаний невеликий бурильною установкою, з допомогою якої будуть виконані штофи і взяті зразки з глибини всього в 30 сантиметрів. Бортова апаратура експрес-аналізу виконає деякий аналіз зібраних зразків прямо на місці, а більш ретельний аналіз буде проведений вже в лабораторіях на Землі.

Ще одним важливим фактором, що суттєво вплинув на вибір місця приземлення, є те, що обидва космічних апарату, орбітальний і спускний, отримують енергію, необхідну для їх роботи від сонячних батарей. У південній півкулі ядра комети в цей час не буде спостерігатися дефіцит сонячного світла, тому апарати будуть отримувати достатню кількість енергії.

|