Menu

Огляд Smart TV телевізора Samsung UE55ES8000

Обзор Smart TV телевизора Samsung UE55ES8000

Компанія Samsung, можливо, більше, ніж будь-яка інша зробила для того, щоб довести до сьогоднішнього рівня якість зображення на екранах РК телевізорів. І хоча, розроблені Samsung рідкокристалічні панелі типу SPVA не можуть похвалитися такими ж широкими кутами огляду, як у панелей типу IPS, які використовуються в телевізорах їх основного конкурента LG, Panasonic і Philips, панельна технологія SPVA безсумнівно виграє з точки зору глибини чорного кольору, що має вирішальне значення для відео високої якості.

Флагманської серією ЖК LED телевізорів Samsung в 2012 році є ES8000. Розглянемо більш докладно 55 дюймова модель. Цей HDTV виконаний на основі фірмової панелі Samsung Ultra Clear з роздільною здатністю 1920 × 1080. Бічна система LED підсвічування дозволила вмістити всю конструкцію телевізора в ультратонкий корпус. Підвищити контрастність покликана технологія локального затемнення підсвічування - Micro Dimming Ultimate. У телевізорах серії використовується доповнює стандартний ПДУ інноваційна технологія управління з допомогою голосу і жестів. У деяких смарт телевізорах нинішнього року впроваджено можливість апгрейда - заміни окремого модуля Smart Evolution, що дозволить протягом декількох років оновлювати смарт функціональність без заміни телевізора.

Давайте подивимося, чи зможе UE55ES8000 забезпечити високу якість зображення і розширені функціональні можливості.

Дизайн

З тих пір, як в середині 2000-х років, компанія ґрунтовно оновила зовнішній вигляд своїх HDTV, у них втілилися кращі елементи стилю деяких інших компаній. UE55ES8000 дуже схожий на торішні ЖК LED телевізори Samsung з серії D8000.

Обзор Smart TV телевизора Samsung UE55ES8000

Новим елементом в дизайні цього телевізора стала настільна підставка. Торік всі високоякісні дисплеї Samsung спиралися на четырехпалую опору, яку деякі покупці назвали “ловильний гак”. Нова підставка виконана у вигляді гладкою і стильної арки. Особливо добре те, що на ній не залишається відбитків пальців, на відміну від минулорічної версії. Єдиним недоліком є те, що не поворотна підставка.

Обзор Smart TV телевизора Samsung UE55ES8000

Стандартний пульт дистанційного керування схожий на торішній, але став дещо більш округлим і тонким. А також додалося кілька кнопок. Пульт дуже зручний у використанні, хоча є й одна проблема. Зі зникненням кнопки «Співвідношення сторін зображення» для зміни цієї функції в меню доведеться виконати десять натискань на пульті.

Обзор Smart TV телевизора Samsung UE55ES8000

Також як і Panasonic в VT50, компанія Samsung оснастила топові телевізори додатковим сенсорним пультом, який дозволяє перемикати канали, регулювати гучність і підтримує основні функції. В корпус пульта вбудований мікрофон, що спрощує голосове керування, якщо телевізор знаходиться далеко від вас або голосно працює. Все це на любителя, ми незабаром повернулися до зручному стандартному пульта.

Інтерфейси

Дивно, на топової моделі Samsung UE55ES8000 використовує лише три входи HDMI і портів USB теж три. Але це, ймовірно, буде достатньо для більшості користувачів. Для масивного роз'єм SCART передбачений перехідник-адаптер. Однак для кабелів компонентного відео передбачені стандартні роз'єми, на відміну від моделей минулого року. Звичайно, може здатися дивним, що Samsung як і багато інші виробники, продовжує продавати телевізори з підтримкою формату телемовлення DVB-T, коли вся Росія в цьому році повинна бути переведена на DVB-T2.

Обзор Smart TV телевизора Samsung UE55ES8000

Використання

Система меню в телевізорах була змінена в минулому році, в поточному ми бачимо той же дизайн з синім овалом вікнами і добре читається шрифтом. Єдиним недоліком меню можна вважати анімацію, яка може сповільнити навігацію по пунктах меню під час інтенсивного процесу установки. Не дуже зручно те, що в меню немає функції “Копіювати все”. Це означає, що застосування калібрувальних налаштувань для всіх входів зажадає кілька натискань.

Обзор Smart TV телевизора Samsung UE55ES8000

Крім різноманітних регуляторів для калібрування, Samsung UE55ES8000 має два вбудованих тестових шаблону. На відміну від деяких інших високоякісних (і навіть середніх) моделей конкурентів, в телевізорах немає підтримки сторонніх технологій підвищення якості зображення (наприклад, THX сертифікація, регулятори ISFccc). Це не означає, що якість картинки в некалиброванном або що калібрується стані може бути незадовільним.

Тим не менш, користувачі повинні подбати про додаткові правила, щоб отримати зображення оптимальної якості. У телевізорах найбільш точним режимом із заводськими налаштуваннями є Кіно. Вибравши його, слід Зображення у меню включити повне заповнення екрану, що уникнути обрізки по краях (overscan). Потім потрібно відключити будь-які системи шумозаглушення і динамічну контрастність.

З урахуванням цих коригувань ми отримали від UE55ES8000 наступні результати, використовуючи програмне забезпечення Calman Professional.

Калібрування в режимі 2D

Шкала сірого

Обзор Smart TV телевизора Samsung UE55ES8000

Криві RGB і помилки кольору (dEs) до калібрування

Використовується за замовчуванням передустановка “Теплый2″ дає хороші показниками для шкали сірого, а це означає природну кольоровість зображення. Але якщо дивитися на екран в темряві, чорні ділянки зображення мають фіолетово-синє світіння, що зазвичай притаманне LED телевізорів з бічної підсвічуванням. Тести виявили невеликий надлишок червоного при низькому рівні яскравості (20% -40%). Можливо, Samsung тим самим запрограмував деяку добавку червоного для компенсації синього відтінку? На щастя, ці помилки не дуже помітні. При більш високої яскравості точність відмінна. Це дуже хороший результат для некалиброванного HDTV.

Обзор Smart TV телевизора Samsung UE55ES8000

Криві RGB і помилки кольору (dEs) після калібрування

Samsung UE55ES8000U має 10-ти точковий регулятор шкали сірого, так що досягнення майже досконалості шкали сірого не така вже складна справа. Взагалі шкала сірого у всіх РК телевізорів досить плоска, на відміну від плазмових моделей. Однак, ЖК дисплеї демонструють таку точність тільки для глядачів що знаходяться по центру екрана. Плазмові телевізори дозволяють спокійно переміщатися по кімнаті в пошуках більш комфортне сидіння.

Гама

Обзор Smart TV телевизора Samsung UE55ES8000

За замовчуванням гамма-крива в режимі кіно проходить на рівні близько 2.35, що створює висококонтрастні і динамічне зображення в приміщеннях з нормальною освітленістю. Регулятор гами в меню телевізора можна налаштувати, встановивши 2.5 для перегляду в затемненому середовищі та 2.2 для звичайних умов перегляду. Для одноманітності з колишніми оглядами ми вибрали положення регулятора “+1″, яке після калібрування дало середній рівень 2.2. Найбільш важливий результат вимірювань в тому, що гамма-крива практично лінійна.

Кольоровість

Перенесення кольорів у телевізора при настройках за умовчанням була гарною. LED джерела ES8000 забезпечують повне охоплення колірної палітри, згідно рекомендацій Rec.709 для перегляду відео в дозволі HD. Тільки синій колір залишився трохи недонасыщенным після калібрування.

Обзор Smart TV телевизора Samsung UE55ES8000

Колірна палітра після калібрування

Обзор Smart TV телевизора Samsung UE55ES8000

Колірна яскравість після калібрування (кольорові смуги - зразок, чорні - виміряне значення)

Обзор Smart TV телевизора Samsung UE55ES8000

Колірна насиченість після калібрування

Калібрування в режимі 3D

У режимі 3D ми були змушені знизити регулятор контрастності до значення приблизно 68, щоб повністю відновити детальність кольору в яскравих областях. Колірна температура “Теплый2″, яка зазвичай є найбільш точною, якщо дивитися через 3D окуляри, створювала вельми червоний відтінок. З налаштуванням «Стандарт» для відтінку кольору вдалося отримати найбільш близьку до стандарту точку білого кольору - D65.

Шкала сірого в режимі 3D

Обзор Smart TV телевизора Samsung UE55ES8000

Криві RGB і помилки кольору (dEs) до калібрування в 3D

До калібрування крива шкали сірого в режимі 3D була в основному точна, але через надмірну контрастності спостерігалося знебарвлення окремих відтінків.

Обзор Smart TV телевизора Samsung UE55ES8000

Криві RGB і помилки кольору (dEs) після калібрування в 3D

У режимі 3D для корекції шкали сірого доступний лише стандартної 2-х точковий регулятор. Тому вдалося знизити до непомітного рівні тільки 30% похибок. Насправді блакитний відтінок став ще більш явним. Помилки в затінених областях можуть призвести до недостовірного зображення. Тому ми просто повернулися до налаштувань за замовчуванням і знизили контраст, що вирішило зазначену вище проблему знебарвлення і стало найкращим компромісом.

Кольоровість в режимі 3D

Хоча в меню 3D і є повна трехкоординатная система управління кольором, вона поєднана з налаштуваннями для режиму 2D. В результаті, ми вибрали найбільш точний передустановлений Натуральний режим (який зберігається незалежно від 2D/3D).

Обзор Smart TV телевизора Samsung UE55ES8000

Колірна палітра в режимі 3D після калібрування

Обзор Smart TV телевизора Samsung UE55ES8000

Колірна яскравість в режимі 3D після калібрування (кольорові смуги - зразок, чорні - виміряне значення)

Рівень чорного

Значною мірою завдяки Samsung якість зображення РК телевізорів досягла наявного сьогодні рівня. Велику роль у цьому зіграла розробка компанією і постійне вдосконалення РК панелей типу SPVA. Найбільш поширений конкуруючий тип панелей - IPS (використовується в телевізорах LG, Philips і Panasonic) має відмінні кути огляду і відрізняється меншим розмиванням деталей зображення в динамічних сценах, але має і значно більш бідним чорним кольором. Показник контрастності надзвичайно важливий для отримання якісного відеозображення, тому ми воліємо рекомендувати ЖК дисплеї типу SPVA, такі як ES8000, в порівнянні з іншими типами РК панелей, припускаючи, що у всьому іншому вони рівноцінні.

Максимальна яскравість

Яркостные можливості ЖК LED телевізорів підтверджують одне з найбільш очевидних переваг цієї технології. Ці телевізори можуть відтворювати дуже яскраве зображення, споживаючи при цьому порівняно малу кількість енергії. Інтенсивність світла джерел підсвічування у UE55ES8000 управляється регулятором [Підсвічування].

Майте на увазі, що мінімальний рівень яскравості екрану (або рівень чорного), і максимальна яскравість джерел підсвічування це взаємозалежні параметри. Збільшення інтенсивності світла джерел підсвічування підвищує світловіддачу екрану. Іншими словами, якщо ви встановите дуже високе значення підсвічування, яке представляє супер яскраве зображення, чорні тони стануть сірими. І навпаки, якщо ви зменшите рівень підсвічування, що більше підходить для перегляду в затемнених умовах, побачите більше тьмяним яскраві області, але більш натуральними негрів. Діапазон регулювання від 0 до 20 влаштує більшість телеглядачів і підійде для різних умов перегляду.

Ми використовували рівень підсвічування 8, який давав пікову яскравість 120 кд / кв.м , до якого зазвичай прагнуть при калібруванні. (Ми регулярно калібруемо телевізори таким чином, щоб вони оцінювалися в рівних умовах, але на практиці рекомендуємо встановити регулятор в положення, що забезпечує досить яскраве зображення в наявних умовах перегляду).

Однорідність підсвічування екрану 

Супертонкий Samsung UE55ES8000, продемонстрував досить гарну, для РК телевізорів з системою бічній LED підсвічування, рівномірність підсвічування екрану. На темному екрані в темряві відзначалися лише невеликі “помутніння”, слабо освітлені зони в лівому верхньому і нижньому правому куті. Однак, на відміну від подібних проявів у раніше, що тестувалися телевізорах вони були мінімальними. Після того як ми зменшили регулятор підсвічування, щоб налаштувати телевізор для наших умов помірного освітлення, вже не відзначали нерівномірність при перегляді реальних матеріалів.

Той факт, що Samsung може виробляти великі 55 дюймові РК панелі з такою гарною однорідністю підсвічування дуже обнадіює. Раніше IPS РК панелі (LG, Philips і Panasonic) демонстрували кращу рівномірність підсвічування. Можна припустити, що менше помутнінь на IPS РК панелі може бути пов ’ язано і з тим, що у них бідний рівень чорного. Може бути, якби вони могли робити ті ж глибокі чорні відтінки, як SPVA дисплеї Samsung, вони показували б щось подібне.

Колишні ультра-тонкі ЖК LED моделі торік поступалися в однорідності підсвічування трохи більш громіздким CCFL ЖК аналогам. Тепер, здається, що різниця в продуктивності зникає.

Динамічне дозвіл

Налаштування Samsung [Motion Plus] дозволяє незалежно зменшувати в динамічних матеріалах розмитість і тремтіння. Однак, як це було і в попередніх ЖК телевізорах, ми виявили, що ця конфігурація може призвести до переривання при чергуванні між низкодинамичным і высокодинамичным контентом (прикладом можуть служити кліпи з фільму, що перемежовуються з відео інтерв'ю). Врешті-решт, кращим компромісом виявився режим “Clear” [Motion Plus], з невеликою інтерполяцією, не викликає ефекту “мильна опера” і динамічних артефактів при будь-якому контенті. У будь-якому випадку добре, що Samsung надає глядачеві можливість повноцінної регулювання для динамічного контенту.

У Samsung 55ES8000 не було ніяких проблем у відображенні всіх 1080 рядків у тестовому матеріалі, хоча, як ми і очікували, було невелике розмиття, коли чорні деталі при русі залишають тонкі сірі тіні. На реальному матеріалі ми бачили лише кілька прикладів цього явища, найбільш значимий - рухома по екрану актриса з довгим чорним волоссям, які, зливаючись з тілесними тоном, створюють невеликий червоно-коричневий відтінок на обличчі. Динамічні матеріали все-таки не такі чіткі, як на плазмі. Функція Samsung [LED Motion Plus] також покликана зменшити розмиття при русі. На практиці ми виявили лише дуже невелике поліпшення. Але так яскравість екрану при цьому майже не знижується, ми залишили її включеною. В цілому, динамічне дозвіл виявилося на очікуваному від топового ЖК LED телевізора рівні, але не настільки добре, як у плазм.

3D

В цілому, Samsung UE55ES8000 блискуче справляється з відображенням тривимірного відеоматеріалу. Є ще деякі недоліки, але якість 3D зображення наближається до стандартів для звичайного 2D зображення.

Плазмові телевізори відрізняються підвищеною якістю 2D зображення, забезпечують кращий 3D ефект за рахунок майже повної відсутності роздвоєння зображення (перехресні перешкоди). Тим не менше, кожен бачений нами плазмовий телевізор має в 3D ознаки зниженою градації (більш грубі переходи між квітами і відтінками) і велика кількість генерованого дисплеєм шуму на зображенні. Плазмові телевізори відрізняються більш швидкісний обробкою 2D і 3D зображення, вільні від двоїння об'єктів, але і поважна дисплейне технологія не свята, коли мова йде про загальну якість в 3D режимі.

UE55ES8000 демонструє абсолютно повне роздільну здатність Full HD 3D, без зубчатості по контуру об'єктів. Майже кожна дрібна деталь матеріалів від джерел 1080p досягає екрану (ми говоримо “майже”, тому що згладжування зерна плівки можна розглядати як форму розмиття). У будь-якому випадку, тривимірні зображення на екрані Samsung ES8000 є настільки ж різкими і без сходинок, як в режимі 2D.

Тут все ж більше перехресних перешкод, ніж на IPS або плазмових дисплеїв, але вони не дуже помітні. Незважаючи на деякі недоліки Samsung ES8000 створює дуже привабливий 3D ефект, особливо завдяки вищенаведених показників у градації і дозволі.

Ми виконали наші звичайні тести на динаміку в 3D, які дозволяють виявити будь-які проблеми з тремтінням на екрані Samsung UE55ES8000. Включення високих рівнів впливу [Blur Reduction] дозволяє позбутися від вібрацій в тестових матеріалах, але не у будь-якому реальному контенті 50 Гц, 3D. Однак, як і в минулому році, ми виявили, що включення ігрового режиму (який за замовчуванням, відтворює дуже чітку картинку з синюватим відтінком, але може бути відкалібрований до високого рівня точності) усуває будь-які вібрації і плавно відтворює матеріали в кадровому форматі 50 Гц.

3D матеріали у форматі 24p, які ви отримаєте з 3D Blu-Ray дисків, відображаються по суті ідентично вищезазначеного контенту 50 Гц. На жаль, не вдалося вирішити проблему, включивши ігровий режим. Але на щастя, тремтіння було незначним. Ви не зможете отримати кінотеатральне якість динамічних сцен в 3D, однак, вам потрібно включити функції згладжування руху і знайти хороший баланс параметрів, який дозволяє уникнути вібрації, серйозно не додаючи ефекту “мильної опери”.

Стандартний дозвіл

Система масштабування Samsung по -, як і раніше є однією з кращих. Хоча вона не може зробити SD зображення виглядає настільки детальним, як реальне HD, картинка все ж виходить дивно гладкої, без будь-яких слідів сходинок. Немає ознак зубчатості і при перетворенні черезстрочного ТБ зображення в прогресивне для панелі високої чіткості.

Як і в найдорожчих плазмові телевізори компанії 2011 року, ES8000 не виконує деінтерлейсінг в режимі Кіно для матеріалів 2-2 PAL. Це означає, що фільми в телевізійному стандарті PAL будуть відображатися з деякою додатковою зубчатостью і втратою вертикального дозволу. Хоче сподіватися, що Samsung виправить цей недолік в новій прошивці. На щастя це не велика проблема.

Висока роздільна здатність

В цілому, матеріали у високому дозволі виглядали на екрані Samsung UE55ES8000 дуже привабливо, за умови, що ми сиділи прямо навпроти екрану. В панелі PVA, кольори можуть втратити свою яскравість при перегляді під кутом, що актуально для великих і широких кімнат.
Особливо приголомшливо виглядав відкалібрований UE55ES8000 при перегляді в денний час. ЖК панель “Ultra Clear” чудово відтворювала насичене зображення з мінімальними відбиттями. Основна проблема ЖК LED телевізорів - нерівномірність підсвічування у випробуваного примірника Samsung ES8000 була дуже незначною, обмежені кути огляду також були менш помітні в умовах яскравого освітлення.

Обзор Smart TV телевизора Samsung UE55ES8000

В затемнених умовах темні кадри фільмів на екрані UE55S8000 далі відрізнялися глибиною, хоча, як і в інших ЖК LED моделей з'явився легкий фіолетовий відтінок. Дуже точні шкала сірого, гамма, колірний тон, хороші насиченість та яскравість, в поєднанні з високою ефективністю SPVA РК панелі надають дуже переконливий зображення.

Деякі моделі РК телевізорів Samsung в минулі роки мали такий не дуже приємною особливістю, як примусове видалення шуму на будь-якому відеоматеріалі, навіть з вимкненим в меню фільтром придушення шуму. Що викликало зайве розмиття у фільмах знятих на плівку з великим зерном. Здавалося б, цей недолік тепер виправлена. Але при перегляді знайомих фільмів і тестових шаблонів, призначених для виявлення динамічної обробки, вдалося з'ясувати, що система шумопониження вимикається насправді не повністю. На щастя, вплив досить легке. Як завжди, Ігровий режим відтворює в HD фільмах всі деталі до останнього пікселя, але має інші проблеми (відсутність 10-ти точкового регулятора балансу білого, вібрації в кіноматеріалах формату 24p).

Звичайно, якщо ви дивитесь гучне / нечітке з низькою освітленістю відео, система шумозаглушення Samsung 55ES8000 є гарною річчю. Система видалення шуму у Samsung одна з кращих, видаляє пушинки з мінімальними наслідками. Однак, це не означає, що ми хочемо використовувати її постійно.

Використання в іграх

Стандартні режими перегляду Samsung UE55ES8000 мають помітною вхідний затримкою і підходять для покрокових ігор, все, що вимагає постійної взаємодії / зворотного зв'язку з гравцем, може бути запущений тільки в Ігровому режимі. За замовчуванням, він має надмірно різким і синюватим зображенням, але може бути скоригований до високого рівня точності. Вхідна затримка в Ігровому режимі знижується до 31 мілісекунди, що не є дуже швидким показником, але достатньо, щоб забезпечити приємне проведення часу.

Крім того, режим гри дозволяє вирішити проблему надмірного впливу системи шумозаглушення, що дозволяє відображати всю текстуру плівкового зображення. Він також має більш високим кольоровою гаммою, чітко відображаючи крихітні кольорові деталі. У цьому режимі задіяна система динамічної підсвічування, яка автоматично змінює яскравість джерел підсвічування залежно від середньої інтенсивності яскравості сюжету і призводить до яркостному зрушення щодо оригіналу. З цієї причини ми не стали використовувати Ігровий режим для перегляду фільмів.

Керування голосом

Система керування голосом і з допомогою жестів приваблива в першу чергу для людей з обмеженими фізіологічними можливостями і нездатними натискати на кнопки звичайного пульта.

Звичайно, насправді технологія все ще перебуває в зародковому стані. Samsung стикається з низкою проблем в процесі перетворення цього науково-фантастичного інтерфейсу з мрії в реальність. Для того щоб забезпечити розпізнавання команд, у приміщенні має бути досить тихо і не було ефекту луни. Потрібно розрізняти голосові команди, що подаються на багатьох мовах з урахуванням акцентів. Про необхідність говорити чітко і ясно телевізор вам нагадає.

Samsung частково вирішив цю проблему за рахунок вбудовування другого мікрофона пульт управління, який активується натисненням кнопки. Це вирішує проблему відстані, але в цьому випадку ви вже тримайте пульт і можете просто натиснути відповідні кнопки.

Насправді голосове управління в окремих випадках працює добре. При підвищеному рівні шуму відчуває труднощі в розпізнаванні команд. Samsung рекомендує встановити гучність на рівень 10, але це занадто тихо для реального перегляду. Ми з нетерпінням чекаємо вдосконаленої версії голосового інтерфейсу, а поки за краще використовувати звичний ПДУ.

Висновок

Samsung UE55ES8000 - високоякісний ЖК телевізор з системою бічній LED підсвічування. Він забезпечує гарний рівень глибини чорного кольору в затемнених приміщеннях, при яскравому освітленні чорні об'єкти виглядають чорнильно-чорними. У порівнянні з моделями минулого року розглянутий примірник значно менше страждав від нерівномірності підсвічування екрана. Але незначні легкі помутніння часом були помітні в темних областях.

Подібно до більшості дисплеїв ЖК, UE55ES8000 добре виглядає в умовах яскравого освітлення. Він володіє величезним запасом по яскравості для того щоб отримати виразно-чільне зображення в умовах кімнати, заповненої яскравим сонячним світлом. Володіє глянсовим покриттям панель Ultra Clear не відрізняється серйозними відбиттями від джерел засвічення. В затемнених приміщеннях високу якість зображення плазмових телевізорів незаперечно, але Samsung ES8000 і тут є гідним конкурентом. Глибина чорного залишається на прийнятному рівні, за умови, що глядач сидить навпроти екрану.

UE55ES8000 має в режимі 3D майже такими ж якісними показниками, як і в 2D. У режимі 3D забезпечується роздільну здатність Full HD, немає, як у плазмах, обмеження градації кольору і специфічного плазмового шуму. Однак, у ES8000 більш помітні перехресні перешкоди, а матеріали формату 24p відрізняються на екрані ES8000 в режимі 3D деяким тремтінням.

UE55S8000 ще один дисплей Samsung з системою відеообробки, в якій не можна повністю вимкнути функцію зменшення шумів, що призводить до розмиття зернистою текстури знятих на плівку фільмів і зниження детальності Blu-ray джерел. Більшість користувачів навряд чи помітить цей недолік, але цінителі підвищеної якості зображення можуть віддати перевагу моделі конкурентів, які надають повний контроль над цією функцією.

Можливо, серед інших менш дорогих телевізорів (в основному плазми), є моделі кращі по співвідношенню ціна/якість, коли мова йде про час перегляду 2D зображення в затемнених умовах, але Samsung UE55ES8000 є одним з кращих ЖК LED телевізорів, бачених нами останнім часом. Його, безумовно, варто рекомендувати тим, хто в основному дивиться телевізор у світлій кімнаті, і цінителям 3D, які жадають тривимірного зображення, порівнянного за якістю з картинкою в 2D форматі.

|