Menu

Класичне телебачення все швидше йде в інтернет.

Классическое телевидение все быстрее уходит в интернет.
Over the Top: телебачення через інтернет

Класичне телебачення все швидше йде в інтернет. І допомагають йому в цьому різні технологічні нововведення. Кілька років тому з ’ явилася ідея передавати відео Over the Top (OTT) - поверх мереж різних провайдерів, тим самим надавши необмежені можливості як користувачам, так і гравцям медіа ринку.

Багато років тому кабельні оператори почали освоювати продаж відеоконтенту своїм клієнтам. З додаткового кабелю поставлялося безліч каналів, не доступних у вільному мовленні. З розвитком інтернету телекомунікаційні компанії вирішили вступити в боротьбу з кабельними операторами. Так з'явилося IPTV, що об'єктивно сьогодні програє супутникового і кабельного ТБ за обсягом аудиторії.

OTT поступово змінює цей розклад на користь інтернет-ТБ. Для ОТТ не потрібно виділена мережева інфраструктура оператора, так як ОТТ використовує відкриту мережу інтернет та її загальні протоколи. Тобто на відміну від IPTV технологія ОТТ не прив'язує користувача до мережі конкретного інтернет-провайдера. Ви самі вирішуєте, де і як вам дивитися футбол, не користуючись при цьому запропонованим асортиментом оператора.

Щоб стати OTT-глядачем, необхідно придбати спеціальний медіаплеєр з виходом в інтернет. Він може нагадувати по функціоналу телевізійну приставку для перегляду кабельного або того ж IPTV. Але абонентські пристрої OTT мають більш широкі можливості - це вже не просто приставка. За допомогою такого ОТТ-пристрої контент доставляється на різні користувальницькі термінали: телевізори Smart TV, приставки STB (Set Top Box), персональні і планшетні комп'ютери, мобільні телефони.

Звичайно, з технічної точки зору інтернет не найкраща середовище для надання відеосервісів. По-перше, тут в якості транспортного протоколу для мовлення та надання «відео за запитом» (VoD) використовується HTTP, що є нестандартним для телевізійних форматів і протоколів. Спеціально розроблені технології Content Delivery Network (CDN) для потокового мовлення і HTTP-кешування дозволяють поширювати відео та інші види контенту через інтернет з високою якістю і низькою собівартістю.

По-друге, інтернет є «некерованою» мережею, де ширина смуги не може контролюватися на всьому маршруті передачі відео від серверів оператора до кінцевого користувача. В результаті погіршення швидкості потоку плеєр періодично зупиняє відтворення чергової порції контенту, що не може не позначитися на враження клієнта про якість послуги. В ОТТ ця проблема вирішується за допомогою системи зі зворотним зв'язком для динамічної адаптації швидкості відеопотоку під ширину каналу для кожного користувача.

Классическое телевидение все быстрее уходит в интернет.

До технологій ОТТ сьогодні прикута велику увагу телекомунікаційної і телевізійної галузі. Необмежені можливості доставки контенту будь-якому користувачеві через інтернет не можуть не залучати. Сервіси ОТТ вигідні не тільки мовникам і контент-провайдерам, але і операторів, що надають послуги IPTV. Першим ОТТ дозволяє збільшити глядацьку аудиторію та охопити нові території при значно менших витратах (на відміну від використання супутникового зв'язку), а оператори IPTV можуть більш ефективно використовувати придбаний контент, власні адміністративні та технічні ресурси.

Можна з упевненістю сказати, ОТТ - майбутнє телебачення. Звичайно, для функціонування OTT необхідною є наявність мережі Content Delivery Network, а в Росії, на жаль, поки не так багато незалежних постачальників таких послуг. Але і OTT тільки починає розвиватися. Пройде кілька років, і число провайдерів, що надають CDN, обов'язково збільшиться. Відповідно, будь-який оператор буде мати можливість надавати свої послуги на тій території, яка йому більш цікава. А ми з вами зможе зайти в будь-який салон зв'язку, купити приставку, підключити її до мережі і насолоджуватися переглядом сотень каналів через інтернет за невелику абонентську плату.

|