Menu

Smart TV - смартфон розміром з телевізор

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Один з моїх знайомих займається розробкою пз для Smart TV. У них на роботі є цілий випробувальний стенд з різних моделей, які використовуються для тестування додатків. На моє здивоване «так кому це потрібно «смарт тів», коли можна спокійно підключити комп'ютер чи смартфон до телевізора» він сказав - приходь, сам всі подивишся, а потім вже будеш питати, кому треба. Нерозумно було відмовлятися від такої пропозиції. Тим більше, коли обіцяють розповісти, як влаштовано, на чому працює і як для нього писати програми. Всіх зацікавлених можливостями сучасних телевізорів - прошу під кат.

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Почнемо з лірики і логіки. Думаю, у всіх хабраюзеров є комп'ютери, і більшість (читати - 99%) користувачів вважають за краще отримувати всі можливі новини саме з досить незалежної мережі інтернет, а не з монополізованого державою теле-радіо ефіру. І якщо вам хочеться будинку дивитися фільми на великий діагоналі, грати в сучасні ігри на ПК або приставці, сидячи в кріслі або на дивані, то якісна ЖК-панель (або плазма у всю стіну) з радістю приходить до вас на допомогу... і простоює весь час, якщо ви не фанат телебачення як такого. На щастя, вже кілька років деякі моделі перестали бути просто приймачами відеосигналу. У багатьох виробників з'явилися «Розумні» телевізори, здатні підключатися до мережі Інтернет, отримувати всілякий контент з неї, працювати зі спеціальними сервісами та соціальними мережами.

Телевізорів стояло багато, але «підключено» було 4 - Samsung, Phillips, Sony і LG.
Перше, з чого я почав знайомство (і про що запам'ятав більше всього, відповідно, і написав найбільше), був телевізор від LG.

LG Smart TV

Додаток Smart TV тестувалося на РК-телевізорі LG, разом з незвичайним пультом Magic motion, і, власне, пульт - 50% «задоволення». На зважаючи на досить незвичну форму, не схожий ні на що, відноситься до телевізійної тематики і в цілому, користуватися цього штуковиною досить зручно. Більше всього він, нагадує контролер від ігрової приставки PlayStation: він володіє вбудованим гіроскопом і датчиком прискорення.
П'ять, максимум сім хвилин - і ви звикаєте до того, курсор на екрані - продовження вашої руки (і ваших думок). Користуватися ним можна абсолютно не замислюючись, ви не же «слідкуйте за тим, як переміщувати курсор миші. Ви просто робите це. Теж саме і тут. Перші тридцять секунд ви ловите «момент» і «кут повороту» (руху варто робити всім передпліччям, а не пензлем). Пару хвилин необхідно на звикання і деяку «калібрування» руки і мозку. Через пів години ви забуваєте, що у вас в руках щось нове і незвичайне, мозок, рука, пульт і курсор стають єдиним цілим.
Може, читати це трохи дивно (слухати і дивитися, зізнатися, теж), але все проходить, як тільки з пультом вдасться познайомитися особисто. Ну а зробити це ви можете в будь-якому М-Відео, МедиаМаркте або якому-небудь Ельдорадо, де є шоуруми. Пульт, звичайно, не головну роль грає в даному огляді-порівнянні, але дуже вагому в плані зручності взаємодії з системою (особливо з відстані в декілька метрів).

Повернемося до самого Smart TV. Зовнішній вигляд «розумної оболонки» досить простий і разом з тим функціональний, простежується певна взаємозв'язок з Android-оболонкою LG-смартфонів поточного покоління Optimus UI. Ось так виглядав Smart TV зразка 2011 року:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

І ось як він виглядає зараз:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Як бачите, з'явилася новомодна «плиточная» система подання контенту, з превьюхами, анімацією та іншим Блек-Джеком. Ліворуч вгорі - поточна телевізійна програма, під нею - невеликий блок з партнерської рекламою (її поставляє сам виробник - тобто LG в даному випадку). За ним - «блоки» контенту: «преміум», 3D World, SmartWorld, SmartShare. У нижній частині екрана меню «мої програми».
Забігаючи вперед, хочеться сказати, що «преміум» - дивне позначення для даної категорії. Тут знаходиться не стільки «платний» контент, скільки програми преміум-партнерів виробника ТБ. Саме меню відмінно анімоване і працює без найменших гальм. «Операційна», як мені сказали, на базі Linux, але не Android. Всередині все працює на базі чотириядерною «Тегры» останнього, на момент виходу цього телевізора, третього покоління. Решті инфы я не знайшов, а запитати забув. У поточній прошивці відмінно реалізована підтримка Flash 10-й версії, 11-ю в даний момент старанно і посилено «пиляють» (інсайдерська інфа), так що не варто розглядати застарілий флеш як сильний недолік - через місяць-другий його усунуть.
Повернемося до структури. Преміум-додатки викладені спеціальної плиткою (вона, у свою чергу, передає привіт Собянину - тут, на відміну від Москви, все чітко, рівному та гладко:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Smart TV — смартфон размером с телевизор

і представлені як відомими каналами, так і інтернет-порталами, що займаються мовленням відео і музики за запитом. Крім цього в «преміальний» сегмент потрапили сервіси Яндекса, скайп, YouTube, можливо, список ще розшириться (або вже розширився за час написання посту, раптом нова прошивка вийшла) додатковими сервісами.

Браузер

Браузер - мабуть, головна фіча, яку лають користувачі (і не тільки користувачі) минулих поколінь «смарт», мовляв, навіщо мені в телевізорі такий кривий браузер. Не вмієте робити нормально - не робіть взагалі. Є комунікатор, планшет або смартфон, є комп'ютер і ноутбук. Ну в телевізорі-то навіщо браузер? Можливо, така думка склалася в епоху першого покоління SmartTV, а може підігрівається тими, хто не користувався нічим подібним.
В LG браузер - одна з найсильніших сторін смарт-функціоналу, особливо на тлі конкурентів. Ні на одному з протестованих сайтів не поїхала верстка і не було проблем з відображенням контенту. Ось так виглядає інтерфейс:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

На верхній панелі розташовані кнопки «назад-вперед», адресна рядок, додати в закладки, кнопка історії, віконце для пошуку (доступні встановлені пошукові машини від Google, Yandex та Mail.ru), повноекранний режим, зумування і налаштування. Під панеллю - заголовки вкладок (і кнопка «закрити поточну вкладку» - праворуч), ось тільки кнопку «створити вкладку» я не знайшов. Її гостро не вистачає, сподіваюся, запиляють найближчим часом, не я один на це повинен був звернути увагу.
А ось наш улюблений хабр на великий діагоналі:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Зверніть увагу на клавіатуру:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Нормальна розкладка з усіма популярними додатковими символами. В наявності стрілки для точної посимвольной навігації. Набирати текст пультом-указкою легко і зручно. До клавіатурі ми ще окремо повернемося, коли мова піде про «обозренном» принтером samsung е.

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Ось ще кілька фоток з браузером:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Додатки SmartWorld

Наступним пунктом меню йдуть програми. У телевізорі спочатку встановлені основні програми та демо-версію іграшок (тривимірні, до речі, побудовані на популярному движку Unity), але творці не обійшли стороною і можливість розширення функціоналу. У ньому є своєрідний «Епп Стор» або «Маркет», в якому представлені твори сторонніх розробників. Ось фото магазину:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Вибір досить широкий, починаючи від простеньких іграшок типу тетрису, закінчуючи досить швидко що затягують, хоч і нескладними іграми типу боулінгу. Про додатках SmartWorld'а і розробки додатків для LG Smart TV я готую окрему статтю, так що можете просто знати, що вони є і в магазині діє премодерація - смутні «хэллоуворды» і криві недоробки туди просто не пропускають.

Функціонал SmartShare

Мабуть, ще одна можливість, не користується популярністю в цій країні. Багато її просто не помічають, але яка є вже у багатьох смартфонах - SmartShare. На телевізор можна транслювати відео, аудіо та фото прямо зі смартфона, досить знаходитися в одній Wi-Fi мережі з «ящиком». Або телевізор підключений за допомогою кабелю до того ж роутеру, що і телефон. Ну або при підключенні Wi-Fi Direct, якщо ваш пристрій його підтримує. Шляхів взаємодії - багато, все працює відмінно. Можливо, телевізору знадобиться деякий час, щоб переглянути доступний контент на смартфоні, але в цілому це набагато швидше і зручніше, ніж переливати фотки на флешку, включати комп'ютер/ноутбук, підключати до телевізора/встромляти флешку. Все можна зробити, не встаючи з дивана.

Smart TV — смартфон размером с телевизор

3D World

3D World - це каталог тривимірного контенту, доступного для вашої моделі телевізора. Тут можна придбати фільми (або подивитися їх тривимірні трейлери). Функція 3D в телевізорах LG, на мій погляд, реалізована набагато краще, ніж у багатьох конкурентів. Не дивлячись на її простоту і «примітивність» з технічної точки зору, реалізація дозволяє сісти перед телевізором вчотирьох (!) і дивитися фільм в 3D без будь-яких проблем. Окуляри не вимагають батарейок, а ефект тривимірності достатньо реалістичний і не виглядає пластикових і «іграшковим».

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Налаштування
Налаштування телевізора - окрема тема, не сильно відноситься до Smart TV, але всі моделі «розумних телевізорів» містять ряд налаштувань для забезпечення «розумного функціоналу». Наприклад, ось так виглядає настроювання підключення до мережі:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

А от зовнішній вигляд налаштування хоумскрина:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Як бачите, ніхто не забороняє вам створити свої власні блоки з часто використовуваними додатками і винести їх на окремий робочий стіл, а не шукати улюблені аппликейшны в тестовій стрічці внизу:
Ігри
Ігри, в більшості своїй, платні. На телевізорі встановлено кілька демо-версій, графіка - «смартфонна», чекаємо портів всяких нидфорспидов з tegra-zone?

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Ось фотографії з пари іграшок:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Для серйозних «ігрунов» є приставки, а ось розважитися, зайняти дітей або просто приємно провести час з друзями/знайомими, не запускаючи нічого хардкорного - це можна перекласти і на телевізор. Управління у більшості ігор, заточених під нові моделі - з розрахунком на використання PS-Move-подібного пульта. До керування в іграх ми ще повернемося, коли дійде черга до головного конкурента - принтером samsung а.
Соціальність представлена можливістю підключення twitter або facebook-облікового запису, по секрету мені розповіли, що розробляється обіцяли в найближчому майбутньому додати ще одну соціальну мережу, на цей раз - нашу, Російську. Яку саме мережа - не сказали, але не думаю, що це Контакт, хоч і не виключаю можливості його появи.

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Sony і Phillips

Смарт-ТБ від таких брендів, як Sony і Phillips були представлені торішніми моделями, так що я особливо і не розглядав їх. Вірніше, розглядав, але не фотографував. У мережі можна подивитися на моделі 12 року, відмінності мінімальні, запити в гугл легко знаходять огляди актуальних версій смарт-тів цих виробників, розвиток за рік не сказати що немає, воно є, але на тлі двох корейських концернів здається мінімальним.
Соні виступила зі своїм фірмовим PS-style інтерфейсом:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Фанати «плойки» його люблять, мені здається перевантаженим, незручним і непривабливішим. Місце йому в 2007 році, п'ять років минуло, пора рухатися вперед.
У Philips'ів У плані «краси» ще трохи грустней, ось таке меню:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Smart TV — смартфон размером с телевизор

З плюсів - все просто і зрозуміло, хоч підтримки Велика Могутнього в головному меню і я не побачив. Навігація по меню доступна з простого пульта і не викликає утруднень.
До речі, про пультах. До Sony в комплекті йде ось це:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Я не знаю, хто придумав «озброювати» телевізор даної дубиною, хто її проектував і чому на ній можна заблукати. Скажіть ось, який кнопкою включається Smart TV? Важить ця штуковина, до речі, пристойно, ось її фото поряд з іншими пультами:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Чинності великий відсталості даних Smart-TV рішень навіть від торішніх аналогів Samsung і LG сильно вдаватися в подробиці даних «смарт» не хочеться. Скажу тільки, що додаток IVI виглядає ось так:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Samsung

Головний конкурент у умнотелевизоростроении - ще одна Південно-Корейська організація, що виробляє від бульдозерів до... чорт його знає, що вони НЕ виробляють.
Ось так виглядає головне меню дуже красивого зовні Самсунга:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Все дуже хмарно, красиво і приємно оформлено. Відразу ж виліз месидж про оновлення, платформа оновлюється, і це добре. Натиснули «ok», завантажується апдейт у тлі. Структура головного меню трохи відрізняється від такої в LG, але в цілому тенденції ті ж: плитка з додатків і згруповані сервіси зверху. Телевізор запропонував виставити дату і час. Похвальна ініціатива:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Дана модель поставляється з от таким прекрасним металевим пультом з сенсорним (а-ля тачпад на ноутбуках) керуванням:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Кнопку Smart TV (Smart Hub) можна сміливо прийняти за логотип, але це кнопка, і вона давиться. Пульт дуже солідний і красивий. На жаль, хотілося б, щоб він був ще й юзабельный, але про це, мабуть, доведеться попросити «Діда Мороза», або хто у них там, у Кореї, на новий рік подарунки розкладає під пальму. З пультом трохи довелося помучитися: кожен раз, як я відкладав його на хвилину-іншу... (компенсувати його шикарно звичайним кнопковим девайсом класичної компоновки), я намагався... правильно, «повісті» курсор акселерометром, вже звикнувши до такого витонченому рішенням від LG. Сенсорний пульт після «віртуальної указки» - суцільне розчарування - то курсор тупить і не їде, куди треба, то їде занадто далеко. А ще, кажуть, що це самий ненажерливий пульт в плані батарейок. Може, він (пульт) на андроїді 2.1? )

Що робить людина, яка в офіційній реклами SmartTV бачив, що для нього спеціально переробили «пташок»?

Smart TV — смартфон размером с телевизор
Знайомство з принтером samsung ом почалося з спроби пограти в AngryBirds. Чому саме з «спроби»? Пташки тут не прості, реалізовано управління «а-ля Кинект», через камеру цього телевізора. Якщо хто-небудь з першого разу зможе запулити птаху у першому рівні більше, ніж на одну зірку - напишіть в лічку, ок? Розпізнання руки телевізор виробляє тільки в дуже рафінованих умовах, руки швидко втомлюються від тримання на вагою в неприродному положенні, а якщо телевізор втрачає долоню, то ще п'ять секунд буде її шукати, поки ви коливаєтеся нею перед камерою. Думаю, якщо на зап'ясті причепити пару спортивних утяжеляющих браслетів, то можна непогано спалювати калорії, знищуючи свиней і їх побудови. Або приходячи в лють кожен раз, коли сенсор втратив долоню, і остання птах пішла в молоко». На жаль, управління пташками камерою поки вимагає доопрацювання. Краще б скролл зробили «kinetic»
Другим місцем, куди я «поліз» в телевізорі був браузер. Ось так виглядає стартовий екран:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Пошукова система від Bing, внизу - дивні підказки з кнопок, мабуть, для классчиеского пульта (в даний момент я все ще мучився з сенсорним, періодично розмахуючи їм, як LG'шным).
Бонусом телевізора від Samsung є підтримка 11-го флеша і трохи більше потужна апаратна начинка, якщо на LG Smart TV я без проблем зайшов на z-music.org і почав прослуховувати музику (правда, через кілька хвилин через проблем з флешем музика закінчилася), то тут... відкрилася клавіатура:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Хто знайде дефіс?
Ок, пробуємо переключитися на клавіатуру «3х4». З сенсорним пультом альтернативні символи не вибрати, беремо звичайний.

Smart TV — смартфон размером с телевизор

7 з половиною хвилин мук, і ось він, сайт z-music:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Музика грає, треки перемикаються. Ось тільки витрачати сім хвилин на захід на сайт з дефісом в назві... як не весело. Кажуть, що можна-як то підключити смартфон і керувати ним безпосередньо. На жаль, Samsung AllShare ні в яку не хотів бачити ні LG 4X HD товариша, ні мою горячолюбимую Galaxy S II, ні будь-який інший девайс, знайдений в офісі у тих, хто був не дуже зайнятий.

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Періодично при спробі запустити що з вбудованого ПО висвічувалося ось таке вікно:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Тобто без реєстрації продовжувати роботу він не хотів. Нову учетку створювати телевізор так само відмовився, не дивлячись на те, що нещодавно скачував оновлення з мережі. Суцільно розчарування. Оновлення, до речі, гойдалися, по всій видимості, звідки із передмість Камбоджі. Нічим іншим пояснити 20-хвилинне скачування 10 мегабайт (при безлаговом перегляді відео 720p хвилину тому я не можу.
Зате додаток Ivi виглядає точно-в-точно так само, як і у Philips 2011 року.

Smart TV — смартфон размером с телевизор

А ось Ivi на LG:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Помітили внизу пункт меню «музика»?
Він відкриває вбудований додаток Ivi music. Ні у одного з конкурентів крос-контроль додатків не був виявлений. Ось такий приємний бонус.
Налаштування самого телевізора, в принципі, досить стандартні. Хіба що оформлення «темне» і порядок меню не такий, як у LG. Вивчати тут нічого.

3D-режим.

Галерея тривимірного контенту:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Сам 3D - «активний», окуляри - регулюючі, під час перегляду 3D на екрані принтером samsung а - справляють на четвірку, якщо в полі зору з'являється хоча б ще один екран - помітно мерехтіння, швидко втомлюються очі. З окулярами від LG такої проблеми немає, у них цілком можливо паралельно дивитися на смартфон або екран іншого телевізора.
Додатків в магазині принтером samsung а трохи менше, а якісно вони поступаються аналогам від LG, причому, здебільшого, з точки зору інтерфейсу. Взагалі в багатьох місцях телевізійний інтерфейс принтером samsung а поступається аналогічним рішенням в LG як акуратністю відтворення, так і зручністю в цілому. Ось як виглядає планування запису передачі (у вашу відсутність або перегляд іншого фільму, наприклад) у Samsung:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Smart TV — смартфон размером с телевизор

А ось як бачать вирішення даної проблеми в LG:

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Smart TV — смартфон размером с телевизор

Замість ув'язнення

Ось такі системи Smart TV зараз на ринку. Основні гравці - LG і Samsung, у перших все ок з дизайном, юзабіліті і управлінням, у других, мабуть, мощней апаратна частина. На Филипсы, Соні і інші Панасоники я б навіть дивитися не став в магазині, побачивши цей справжнісіньке пі... пі... жах. Ніби як виробники збираються в якусь коаліцію і хочуть використовувати спільні розробки для уніфікації додатків, але подробиці поки я не нагуглил, а покладатися на те, що мені розповіли без пруфов - не став би. Сподіваюся, основою стане від LG, як саме «допиленное» і акуратне на даний момент. Самсунгам ж бажаю найняти нормального UI і UX фахівця, в Андроидофонах вони рухаються в правильному напрямку, але ось у телевізорах поки всі сумно з погляду юзабіліті.
Ну і наостанок, власне, думка про Smart TV як про сформований явище. Ця можливість - відмінний спосіб отримати інформацію не встаючи з дивана, не заглиблюючись у веб з головою, і просто зручний бонус. Погодьтеся, наявність системи - це не її відсутність. Ну а якщо у ваших широтах ще й гарні передачі показують по ТБ - то чому б, власне, і не мати можливість ширше взаємодіяти з телевізором? У Росії поки що не мастхэв, але перспективний і цікаво.

|