Menu

Вибір HDMI-кабелю

Практично всі сучасні високотехнологічні мультимедійні пристрої забезпечені технологією HDMI: починаючи від смартфонів, DVD-програвачів, автомагнітол і закінчуючи плоскопанельными телевізорами і акустичними системами. Тому закономірно, що питання вибору правильного HDMI-кабелю став актуальним практично для всіх. Що являє собою технологія HDMI, як влаштований провід, від чого залежить ціна і якість кабелю і як правильно вибрати саме ту його модифікацію, яка буде оптимальною для Ваших завдань? Розберемося у всьому по порядку.

Пристрій HDMI-кабелю

Технологія HDMI (розшифровується як High-Definition Multimedia Interface) являє собою інтерфейс для передачі даних між мультимедиными пристроями. Сигнал, переданий за допомогою цієї технології, відрізняється високою чіткістю. Тому ми бачимо на екрані картинку високого дозволу до 1080i. Крім того, маємо можливість чути багатоканальний якісний цифровий аудіосигнал (з розбивкою до 7 каналів). І все це з захистом від копіювання. За допомогою HDMI-кабелю можна з'єднати будь-які пристрої, що підтримують дану технологію і забезпечені спеціальним роз'ємом для комутації. Серцем кабелю є виті пари проводів, по яких здійснюється передача сигналів в обох напрямках. Кожна пара має власну оболонку. Зовні дроти покриті декількома шарами ізоляційних матеріалів: поліпропіленова оболонка, алюмінієвий екран-оплетка з вмістом міді та зовнішня оболонка. На кінцях кабель може мати різні типи роз'ємів: стандартний, mini або micro.

Выбор HDMI-кабеля

Ціноутворюючі фактори

Ціна кабелю залежить від багатьох факторів, але в якості основних можна виділити наступні:

1. Довжина кабелю. Навіть в одного виробника зі зростанням довжини кабелю його вартість буде зростати, причому непропорційно розміром. Пов'язано це з тим, що при збільшенні довжини проводу виникають різного роду, що відбивається на якості переданого зображення. Для збереження якості сигналу в довгих кабелях виробники змушені застосовувати додаткові екрани, фільтри, підсилювачі та інші хитрощі. А це впливає на собівартість продукції.

2. Якості матеріалів, з яких виготовлений кабель. Варто відзначити, що різниця між HDMI-кабелем середньої цінової категорії і дорогим буде практично непомітна, так як в більш дорогих марках часто застосовується приблизно ті ж матеріали, що і у виробах середнього цінового діапазону. Однак дорогі моделі активно рекламують, до них застосовуються різні маркетингові прийоми: позолота роз'ємів, спеціальні додаткові обмотки і так далі. Заявлену різницю в 2-5% ніхто ніколи не зможе побачити без спеціальних приладів і тестів. А ось до дешевої продукції варто ставитися з побоюванням, оскільки економія на якості будь-якого з компонентів кабелю неминуче призведе до погіршення передачі сигналу.

3. Фірми. Тут все просто: чим дорожче "ім'я", тим дорожче продукція. Однак перевірений бренд, як правило, ще й запорука вдалої покупки. Він зазвичай обумовлює якість виробу. Відомі виробники на свою продукцію дають гарантію.

Покрокова інструкція по вибору HDMI-кабелю

Отже. Як же вибрати саме той HDMI-кабель, який буде оптимальним для Вас?

Крок перший.

Звертаємо увагу на тип роз'ємів пристроїв, які будемо з'єднувати.

Крок другий.

Визначаємося з типом сигналів, які плануємо передавати за допомогою кабелю. На сьогоднішній день існує 5 основних різновидів HDMI-кабелів, характеристики яких істотно відрізняються (відповідно відрізняється сфера застосування кабелів).

1. Стандартний кабель HDMI. Маркується підписом "HDMI Standard".

Выбор HDMI-кабеля

Цей кабель використовується для передачі сигналу з роздільною здатністю до 1080i. Сигнал не відрізняється високою швидкістю, але для підключення більшості пристроїв, розташованих на відстані 1,5-2 метри цього кабелю цілком достатньо. При довжині більше 3 метрів у багатьох виробників вже виникають помітні неозброєним оком перешкоди. Даний тип кабелю підійде для підключення більшості DVD-плеєрів, комп'ютера (якщо є можливість розміщення поруч з телевізором) та інших відносно простих пристроїв.

2. HDMI standard with Ethernet.

Выбор HDMI-кабеля

Підтримує ті ж функції, що і звичайний стандартний кабель. Він також має можливість передачі та отримання даних з Інтернету зі швидкістю до 100 Мб/с. Варто зазначити, що ця функція доступна лише за умови, що обидва пристрої, з'єднані кабелем, підтримують технологію Ethernet HDMI. Таких на нашому ринку мало.

3. Високошвидкісний кабель HDMI High speed.

Выбор HDMI-кабеля

У цього кабелю значно вище пропускна здатність. Він дозволяє відображати картинку з роздільною здатністю 1080p і вище. Сумісний з будь-якими пристроями, що підтримують технологію HDMI, оснащеними роз'ємом типу А. Сам кабель розроблявся спеціально для пристроїв, що передають високоякісний сигнал: Blu-ray-плеєрів, рідкокристалічних панелей.

4. HDMI high speed with Ethernet.

Выбор HDMI-кабеля

Різновид широкосмугового кабелю, що дозволяє отримувати і передавати дані в Інтернет. Відрізняється високою швидкістю як самої передачі сигналу, так і роботи в Мережі.

5. Спеціалізований автомобільний варіант кабелю HDMI automotive.

Выбор HDMI-кабеля

Це варіація стандартного кабелю, адаптована до роботи в автомобілі: при постійній вібрації, високої вологості і так далі. Зазвичай забезпечується спеціальними кріпильними елементами (роз'єм типу Е), що запобігають перешкоди.

Крок третій.

Вимірюємо відстань між пристроями, які будемо з'єднувати і додаємо 30-40 сантиметрів (щоб кабель не був «внатяжку» і не виламував роз'єми).

Крок четвертий.

Визначаємося, скільки грошей готові віддати за кабель. Інакше кажучи, плануємо бюджет. В отриманій вибірці залишиться не так вже й багато варіантів, серед яких потрібно буде вибрати найкращий. Зазвичай більш якісні кабелі мають більшу товщину і гірше гнуться, а їх виробники не прагнуть обклеїти етикетку привабливими пропозиціями. І ще, висновок: якщо Ви купили новий кабель, підключили пристрою, а якість відображуваної картинки Вас не задовольняє, не поспішайте нести товар назад. Спробуйте змінити налаштування зображення телевізора. Справа в тому, що при використанні різних проводів оптимальні параметри налаштувань будуть кардинально відрізнятися. Джерело: allo.ua

|