Menu

Ultra HD 4K телевізори: огляд технології

Ultra HD 4K телевизоры: обзор технологии

Розвиток телевізійних технологій не стоїть на місці. На телебачення ось-ось прийде формат високої чіткості 4K Ultra HD, який змінить його до невпізнання. Зараз більшість основних виробників телевізійного обладнання вже налагодили випуск телевізійних приймачів, здатних обробляти формат 4K. Але все це поки верхівка айсберга, головне нас чекає попереду. Так що ж таке 4K Ultra HD?

Якщо говорити просто, стандарт 4K Ultra HD TV (також відомий, як UHD TV) забезпечує високий дозвіл зображення, яке в чотири рази перевершує стандарт 1080p Full HD. У кількісному вираженні це можна виразити так: вісім мільйонів пікселів проти двох мільйонів пікселів.

На практиці таке перевагу дає незвичайну чіткість зображення, більш детальну його промальовування і, як наслідок, чудове якість. В таких умовах зображення на екрані телевізора сприймається абсолютно по-новому.

Увірвався в наше життя формат наступного покоління змушує телевізійні мовні компанії перебудовувати свою роботу. У Великобританії, наприклад, компанії BBC і BSkyB приступили до апгрейду обладнання. Скрізь, де тільки можна, фахівці вдосконалюють технічну складову телебачення, підвищують кількість кадрів в секунду або працюють над досягненням більшої контрастності і колірної гами.

Основна тяжкість роботи по переходу на мовлення у форматі 4K лягає на плечі інженерного складу телекомпаній. Знадобиться не один рік для того, щоб Ultra HD телебачення міцно увійшло в повсякденну реальність. Але це не означає, що зараз потрібно сидіти, склавши руки. Потрібно набиратися знань.

Насправді 4K Ultra High Definition - це похідне від стандарту 4K, що використовується в сучасних цифрових кінотеатрах. Але якщо в кінотеатрі фільми демонструються в дозволі 4096 x 2160, то цей новий споживчий формат становить 3840 X 2160. Сьогодні бренди намагаються не використовувати назву “4К”, замість цього пишеться “Ultra HD”.

Чому вже зараз треба задуматися про 4K Ultra HD?

На це є кілька причин. Слід добре підготуватися до покупку нового телевізора. Фотографи, які вперше бачать свої роботи на екрані HD-телевізора наступного покоління, бувають шоковані кількістю з'явилися на знімках додаткових артефактів. Екран 4K-телевізора розкриває так багато нюансів у зображенні, що це залишає незабутнє враження. У той час як 3D - це лише забавне перетворення картинки, 4K - новий рівень сприйняття.

Велика щільність пікселів на екрані 4K розкриває всю красу зображень. Можна комфортно влаштуватися перед телевізором і милуватися картинкою, забувши про все на світі.

Як дорого коштують телевізори Ultra HD TV?

Перші 4K-телевізори були дуже великими. І Sony, і в LG перші моделі мали розмір 84 дюйми (KD-84X9005 і 84LM960V). Звичайно ж, ціна цих “монстрів” зашкалювала за $30 000. Але своєрідний рекорд поставила компанія Samsung, випустивши 85-дюймову модель S9 за ціною $55 000! Таке можуть собі дозволити тільки олігархи!

Через деякий час розміри екранів почали зменшуватися, і ціни теж пішли на спад. Зараз виробники знаходяться в стані цінової війни.

Наскільки можуть зменшитися розміри екранів 4K Ultra HD?

Дуже скоро розмір екрану нових телевізорів встановиться на планці 55 дюймів. Робити екран менше 55 дюймів не доцільно з технічних міркувань. Також існує певна взаємозв'язок між дозволом екрану і відстанню, з якого потрібно дивитися телепередачі і кіно.

Тут багато чого буде залежати від площі приміщення, в якому варто 4K-телевізор. Треба мати на увазі, що 4K TV прийде на зміну більш маленьким екранів, має дозвіл 1080p.

На якій відстані від екрана 4K-телевізора потрібно перебувати, щоб картинка була найкращої якості?

4K Ultra HD дозволяє спілкуватися з ним на ближчій відстані, ніж Full HD. Багато в чому, перегляд 4K аналогічний перегляду фільмів в кінотеатрі. Згадаймо, зала кінотеатру старого типу був схожий на довгу коробку з-під взуття: круті хлопці зазвичай займали місця на відстані висоти екрану, помноженої на 3-5, так як це була найбільш комфортна глядацька зона.

Сучасні кінотеатри змінили форму, вони стали більш широкими, тому оптимальна відстань до екрана становить одну ширину екрану помножену на 1,5. Ті ж самі принципи можна застосувати і до організації місця для домашнього кінотеатру. Виходить, що для 65-дюймового 4K-телевізора комфортна глядацька зона буде знаходитися на відстані 1.5 м від екрану. Звичайно, не у всіх квартирах це буде самим практичним рішенням. Отже, краще розмістити диван і крісла в 2-3 м від 4K-екрану.

Які телевізійні програми можна дивитися у форматі 4K?

Покупець, що купує 4K телевізор, вправі поставити питання: “А що я буду на нього дивитися?” А відповідь проста: на даний момент дивитися майже нічого. На YouTube 4K-канали тільки з'являються, але для роботи з ними потрібні потужні ПК з відеокартами останнього покоління, а це поки що економічно недоцільно.

Однак відсутність контенту для 4K - це не така велика проблема, як здається на перший погляд. Насправді на екранах Ultra HD приголомшливо відображається контент з роздільною здатністю 1080p, так що нудьгувати не доведеться. Для обробки зображення в телевізорах останнього покоління використовується інтерполяція, саме за рахунок неї виходить такий чудовий результат.

Крім того, компанія Sony випустила серію Blu-ray дисків, оброблених під стандарт 4K. Насправді, це стандартні Blu-ray диски на 1080p, але записаний на них контент перетворюється під новий формат. Можна повною мірою відчути всі переваги 4K, так як при запису на Blu-ray були накладені додаткові колірні ефекти.

Взагалі, перехід від Blu-ray на Ultra High Definition неминучий. Зовсім скоро у продажу з'являться перші диски з фільмами. А що стосується інтерактивного телевізійного мовлення, популярна на Заході мережа Netflix вже планує частковий перехід на 4K в 2014 році.

Компанія Sony теж не дрімає, вона створила свій ‘download-сервіс’ у США для власників телевізорів Sony 4K. У Європі поки нічого схожого немає. Зате великий інтерес до 4K проявляє Великобританія. Один з найбільших провайдерів BSkyB успішно пробує запровадити кіно і спортивні 4K-канали на телебаченні.

Але, перш ніж відбудеться повний перехід на телемовлення у новому форматі, потрібно вкласти дуже багато коштів на переобладнання студій. Також потрібно також розробка нової програмної частини, у тому числі кодеків стиснення для 4K і інших опцій. Про один такий кодеку, HEVC (High Efficiency Video Coding), зараз дуже багато говорять.

Наскільки важливо наявність HDMI 2.0 для 4K Ultra HD?

HDMI 2.0 - це остання ітерація HDMI. Хоча і з HDMI 1.4 можна дивитися 4K відео, але кількість кадрів в секунду буде обмежено до 30 (або 30 Гц). Для більшості фільмів цього достатньо, а телекомпанії хочуть прогресу і для власного мовлення.

HDMI 2.0 розширює смугу пропускання до 18 Гб/c і підтримує 4K Ultra HD при 50/60 fps, а також 12-бітний колір у співвідношенні 4:2:2. Сьогодні Panasonic пропонує TX-L65WT600, модель 4K-телевізора, в якій присутній HDMI 2.0.

Виробники Philips і Samsung вирішили просто окремо випустити нові тюнери з HDMI 2.0, які будуть удосконаленням вже існуючих тюнерів в їх моделях 4K-телевізорів. Sony й інші хочуть зробити перехід на HDMI 2.0 оновлення прошивки. Що у них з цього вийде, покаже час.

Ну, а що там щодо формату 8K?

Якщо 4K - це дозвіл Full HD, помножене на 4, то 8K - це дозвіл Full HD, збільшене в 16 раз. Екрани 8K будуть складатися з 33 мільйонів пікселів. Але це вже буде за межами можливостей сучасної технології екранів. Поки лише один виробник у світі - японська компанія NHK, публічно заявив про свій намір приступити до розробки даної технології. NHK клятвено обіцяє організувати трансляцію Олімпійських Ігор в Токіо в 2020 році саме в цьому форматі.

Звичайно, сприяти появі 8K на ринку - це складна технічна проблема. На даний момент найкращою технологією стиснення вважається HEVC, 4K. Якщо ж ви хочете зробити справжній прорив і перейти з Full HD відразу на 8K, то доведеться запастися терпінням на кілька наступних років.

За матеріалами techradar.com

|