Menu

Агентство DLR створило віртуальний тренажер на базі одного з найпотужніших промислових роботів-маніпуляторів

Агентство DLR создало виртуальный тренажер на базе одного из самых мощных промышленных роботов-манипуляторов


Різні віртуальні тренажери створюються для комп'ютеризованого навчання людей керування автомобілями та іншими транспортними засобами, суднами, вертольотами, літаками і навіть космічними кораблями. Більшість тренажерів здатні змоделювати цілу гаму реалістичних візуальних і звукових складових навколишнього середовища, але тільки найдосконаліші симулятори здатні відтворити рухи і коливання модельованого пересувається об'єкта. Це досягається за рахунок використання складних гідравлічних систем, керованих за допомогою комп'ютера, висока вартість яких і визначає високу вартість симулятора в цілому.

Німецьке космічне агентство DLR так само створило віртуальний симулятор-тренажер для власних цілей, але на відміну від інших симуляторів, німецька установка створена на базі одного із самих могутніх на сьогоднішній день промислових роботів-маніпуляторів. Це дозволило не тільки суттєво знизити загальну вартість установки, але і отримати можливість моделювання складних сценаріїв, таких як обертання на місці, зліт і посадка літального апарату.

Агентство DLR создало виртуальный тренажер на базе одного из самых мощных промышленных роботов-манипуляторов


В основі симулятора Robotic Motion Simulator агентства DLR лежить промисловий робот KUKA, компоненти якого випускаються серійно. Слід зазначити, що промислові роботи німецької компанії KUKA вже не в перший раз використовуються не за своїм прямим призначенням. Роботи компанії в 2006 році були використані при будівництві атракціонів тематичного парку RoboCoaster, а в 2009 році на основі робота KUKA був створений тренажер RoboSim 4-D.

Робот-маніпулятор KUKA досить сильний, щоб поодинці підняти шасі середнього автомобіля, таким чином він ідеально підходить для переміщення відносно легкої капсули кабіни віртуальної реальності. Внутрішня поверхня кабіни служить в якості півсферичного екрану з високим дозволом, дозволяючи користувачеві бачити все навколо в найдрібніших подробицях. Руху робота-маніпулятора забезпечую симуляцію руху кабіни вперед, відхилення від курсу, і обертання. Додатково до цього, платформа з роботом встановлена на платформі, що пересувається по спеціальних рейках, що дозволяє ще більше розширити гаму відтворюваних тренажером рухів.

Агентство DLR создало виртуальный тренажер на базе одного из самых мощных промышленных роботов-манипуляторов


В основі програмної частини тренажера Robotic Motion Simulator лежить комерційний програмний пакет Modelica, який фахівцями центру DLR було вкладено близько десятиліття праці. За візуалізацію віртуального середовища відповідає програма DLR SimVis, яка так само входить до складу пакету Modelica, який дозволяє моделювати, враховуючи закони динаміки, складні механічно-фізичні системи, серед яких різні транспортні засоби, літальні та космічні апарати.

Для забезпечення гнучкості в симуляторі Robotic Motion Simulator використані модульні компоненти, які можна швидко замінити або переключити для моделювання різних сценаріїв, від водіння наземного транспорту і до польотів у космічному просторі. Це означає, що тренажер Robotic Motion Simulator може використовуватися в навчальних закладах різних напрямків.

|