Menu

Використання тонких кремнієвих лінз дозволить створити мініатюрні і недорогі камери відеоспостереження

Использование тонких кремниевых линз позволит создать миниатюрные и недорогие камеры видеонаблюдения


Камери відеоспостереження, які володіють функцією нічного бачення, використовують спеціалізовані об'єктиви, лінзи яких зроблені з особливих матеріалів, прозорих для світла інфрачервоного діапазону, таких, як германій та деякі види халькогенідів. Ці матеріали, що забезпечують чудові характеристики інфрачервоних об'єктивів і високу якість зйомки, досить дороги самі по собі, що є причиною високої вартості інфрачервоних камер. Але група дослідників з Франції продемонструвала, що інфрачервоні лінзи для камер можна виготовляти і з кремнію, одного з найпоширеніших матеріалів на земній кулі, що дозволить суттєво скоротити вартість камер відеоспостереження.

Зазвичай кремній не розглядається в якості матеріалу для виготовлення лінз, що працюють в будь-якому діапазоні світла. Цей матеріал має тенденцію поглинати велику кількість світла, залишаючи фоточувствительному датчику лише малу частину від початкового потоку. Дослідники виявили, що ця властивість кремнію не є великою проблемою, якщо лінза має невелику товщину. І за допомогою технології лазерного різання їм вдалося виготовити з чистого кремнію лінзу Френеля, яка фокусує світло за рахунок безлічі концентричних кілець матеріалу.

Использование тонких кремниевых линз позволит создать миниатюрные и недорогие камеры видеонаблюдения


Вийшла лінза має товщину близько одного міліметра при діаметрі в чотири міліметри. Вона охоплює область в 130 кутових градусів і працює в широкому діапазоні довжин хвиль інфрачервоного світла. Звичайно, зображення, отримані камерою з такою лінзою, далекі від студійного якості, але на них видно впізнавані контури людей, які отримані в умовах слабкої освітленості.

Найближчим часом дослідницька команда, в яку входять вчені з Космічного центру ONERA, інституту Оптики (nstitut d Optique), французького Національного центру наукових досліджень (French National Center for Scientific Research) і фахівці компанії ULIS, що спеціалізується на розробці систем теплового бачення, збираються поліпшити якість створених ними кремнієвих лінз, після чого об'єктиви з такими лінзами зможуть забезпечити достатньо високу якість одержуваного зображення.

|