Menu

Маса електрона виміряна з рекордною на сьогоднішній день точністю

Масса электрона измерена с рекордной на сегодняшний день точностью


Група вчених з Інституту ядерної фізики Макса Планка (Max Planck Institute for Nuclear Physics), Гейдельберг, Німеччина, очолювана Свеном Штурмом (Sven Sturm), провела ряд експериментів, в результаті яких маса електрона, однією з фундаментальних елементарних частинок, була виміряна з безпрецедентним на сьогоднішній день рівнем точності. Дане досягнення відіграє величезну роль для проведення експериментів вченими, що вивчають Стандартну Модель фізики, основну теорію про елементарні частинки і силах взаємодій у Всесвіті.

Електрони - це частинки, що несуть негативний електричний заряд і обертаються по кругових орбітах навколо ядер атомів будь-якої речовини. Електрони були вперше виявлені в 1897 британським ученим-фізиком Джозеф Джон Томсон (John Joseph Thomson), за що він був удостоєний Нобелівської премії з фізики 1906 року.

Вимірювання маси електрона було проведено за допомогою пристрою, званого пасткою Пеннінга (Penning trap), яка за допомогою комбінації магнітних і електричних полів дозволяє захопити і утримувати заряджені частинки в певній області простору. В цій пастці був "захоплений" іон, що складається з ядра атома вуглецю, маса якого вже відома, з достатньо високою точністю, і одного електрона. Виявилося, що маса електрона становить 0.000548579909067 атомної одиниці маси, дальтона (Da), основний позасистемної одиниці вимірювання маси елементарних частинок, що дорівнює 1/12 маси ядра атома вуглецю.

З урахуванням усіх факторів статистичної та експериментальної похибок отримане значення маси електрона має у 13 разів більшу точність, ніж попереднє значення даної величини.

"Отриманий нами результат є основою для майбутніх експериментів в області фундаментальної фізики і низці нових високоточних перевірок істинності існуючої Стандартної Моделі", - написали дослідники в статті, опублікованій в одному з останніх випусків журналу Nature.

|