Menu

CHIMP - універсальний робот, здатний пересуватися на гусеничному ходу і діяти як гуманоїд

CHIMP - универсальный робот, способный передвигаться на гусеничном ходу и действовать как гуманоид


З того моменту, як Управління перспективних дослідницьких програм Пентагону DARPA оголосило про початок конкурсу Robotics Challenge, пройшло всього кілька місяців, але деякі з команд-учасників вищезгаданого конкурсу можуть похвалитися своєю роботою. Прикладом цьому може служити досить екзотично виглядає робот CHIMP, створений командою Національного робототехнического центру National (Robotics Engineering Center, NREC) університету Карнегі-Мелоун (Carnegie Mellon University, CMU). Робот CHIMP (CMU Highly Intelligent Mobile Platform) є роботом гуманоидного типу, що має руки і ноги, на закінченнях яких встановлені спеціальні захвати, з допомогою яких робот може виконувати широкий ряд дій і робіт. Робот може ходити на своїх ногах як звичайний гуманоїдний робот, а у разі необхідності він стає на карачки, перетворюючись в машину на гусеничному ходу, яка може пройти за досить складною поверхні.

CHIMP - универсальный робот, способный передвигаться на гусеничном ходу и действовать как гуманоид


"Коли ми ходимо або стоїмо, наш мозок активно весь час управляє підтриманням балансу нашого тіла" - розповідає Тоні Стенц (Tony Stentz), директор центру NREC, очолює команду Tartan Rescue Team, - "Багато відомих гуманоїдний двоногі роботи, такі, як Honda Asimo, також добре справляються з завданням підтримання балансу та переміщення всередині структурованої середовища, але вони стають безпорадними як діти, коли справа стосується крутих схилів і нерівних поверхонь. Нам вдалося впоратися з цим завданням, давши роботу CHIMP можливість досить незвичайного способу пересування".

Команда Tartan Rescue Team центру NREC є однією з семи команд, що беруть участь у змаганні DARPA Robotics Challenge, які розробляють практично з нуля апаратне і програмне забезпечення своїх роботів. Кожна з цих команд використовує абсолютно різні підходи до створення конструкції своїх роботів і до набору виконуваних ними дій. Друга група буде використовувати готових роботів інших виробників, наприклад, робота Atlas компанії Boston Dynamics. Але роботів першої та другої групи буде об'єднувати можливість працювати дистанційно під управлінням людини. "Людина-оператор забезпечує контроль верхнього рівня за роботом, а система управління роботом бере на себе виконання всіх операцій нижчого рівня", - розповідає Тоні Стенц, - "Це дозволяє оператору за допомогою робота CHIMP виконувати навіть найскладніші роботи, не витрачаючи надто багато зусиль і часу на дрібні деталі управління".

CHIMP - универсальный робот, способный передвигаться на гусеничном ходу и действовать как гуманоид


На жаль, сучасні системи штучного інтелекту не дозволяю ще реалізувати виконання роботами складних завдань самостійно, в автономному режимі. Тому ця роль відводиться людині, який буде керувати роботом CHIMP, використовуючи мишу та клавіатуру комп'ютера, що входить до складу системи дистанційного управління. На досить великому екрані комп'ютера будуть відображатися відео з декількох камер робота, а програмне забезпечення дозволить легко перемикати робота з режиму ручного дистанційного керування в режим автономної роботи. Датчик робота постійно сканують навколишній простір, створюючи тривимірну карту місцевості, дозволяючи оператору побачити становище робота серед оточуючих його об'єктів.

CHIMP - универсальный робот, способный передвигаться на гусеничном ходу и действовать как гуманоид


Слід зауважити, що розробка робота CHIMP має позитивні "побічні ефекти", які полягають у нових технологіях, використаних при створенні рухливих суглобів кінцівок робота, що володіють гнучкістю, рухливістю суглобів людського тіла і силою механічного пристрою. І якщо робот CHIMP не удостоїться головного призу змагання, який складає 2 мільйони доларів, технології, розроблені при його створенні, будуть використані у створенні нових дослідницьких роботів і роботів промислового призначення.

|