Menu

Дослідники навчили робота-маніпулятор спритно ловити летючі предмети

Исследователи научили робота-манипулятор ловко ловить летящие предметы


Група дослідників з Швейцарського федерального політехнічного університету Лозанни (Swiss Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, EPFL) розробила програмне забезпечення, призначене для промислового робота-маніпулятора Baxter, за допомогою якого цей робот здатний обробляти в режимі реального часу дані, одержувані з камер і ловити летять з високою швидкістю об'єкти, витрачаючи на обробку даних тільки частки секунди. Алгоритм програмного забезпечення був розроблений фахівцями Лабораторії навчаються систем і алгоритмів (Learning Algorithms and Systems Laboratory, LASA) і при його допомозі робот знайшов здатність точно визначати форму, траєкторію руху летить об'єкта і вираховувати найбільш вдалу точку перехоплення об'єкта з урахуванням динамічних характеристик самого маніпулятора.

Для навчання робота лову літаючих об'єктів дослідники використовували так звану методику "програмування інструкціями". Ця методика використовується компанією Baxter та іншими компаніями для навчання промислових роботів виконання певних завдань. Така технологія програмування полягає в переміщенні 1.5-метрового маніпулятора в призначені точки по певній траєкторії за допомогою системи ручного управління по командам людини-оператора. Система управління роботом запам'ятовує всі чинені їм руху, що віддалено нагадує те, як людина навчається виконувати різні дії.

Исследователи научили робота-манипулятор ловко ловить летящие предметы


Для відстеження летять об'єктів робот використовує кілька камер, дані яких дозволяють його системі створити точну тривимірну модель летить об'єкта і траєкторії його польоту в режимі реального часу. Під час випробувань робот успішно впорався з ловом наполовину повної пляшки з водою, молотка і тенісної ракетки. Асиметрична форма об'єктів, необхідність лову деяких об'єктів за певні частини, наприклад, за ручку молотка або ракетки, роблять завдання лову об'єктів набагато більш складною, ніж прості розрахунки траєкторій рухів. Але система управління робота, володіє високою швидкодією, успішно впоралася з усім цим, витративши на попередню обробку даних не більше п'яти сотих секунди.

Од Биллар (Aude Billard), дослідник, який брав участь у даній роботі, повідомив, що така нова здатність роботів може успішно використовуватися в промисловості, в системах забезпечення безпеки і в космосі для збору космічного сміття, наприклад. "Крім цього, робот може бути використаний для страховки людей, які ризикують впасти, або для лову об'єктів, які можуть упасти на людину. А такі випадки з великим відсотком ймовірності можуть відбутися на будь будівельному майданчику".



|