Menu

Дивовижні зображення, які демонструють загальна кількість води на Землі.

Удивительные изображения, демонстрирующие общее количество воды на Земле.


Те, що Ви бачите на першому з наведених тут зображень, є комп'ютерною візуалізацією, яка демонструє відношення кількості води на Землі по відношенню до кількості твердої матерії, з якої складається наша планета. Ці зображення були зроблені і опубліковані американської Геологічною службою (U.S. Geological Survey, USGS).

На першому зображенні Ви можете побачити відносно невелику сферу, в яку поміститься вся вода, що знаходиться на земній кулі. Щодо невеликих розмірів сфери, її діаметр становить приблизно 1385 кілометрів (860 миль), а обсяг - приблизно 1386 мільйонів кубічних кілометрів (332.5 мільйонів кубічних миль). У цей обсяг входить вся вода океанів, морів, льодовикових покривів, озер, річок, грунтові води, вода в атмосфері і навіть вода, що знаходиться в організмах всіх живих істот на Землі.

Удивительные изображения, демонстрирующие общее количество воды на Земле.


Ось деякі цікаві факти щодо води на Землі:
- Обсяг усієї води на планеті складає приблизно 1386 мільйонів кубічних кілометрів.
- У будь-який момент часу в атмосфері є у вигляді водяної пари 12.9 тисяч кубічних кілометрів води. Якщо вся ця вода одночасно випадає у вигляді опадів, то вся Земля покриється шаром води завтовшки близько 2.5 сантиметрів.
- З поверхні океанів, морів, річок та інших водойм в атмосферу випаровується щодня 1170 кубічних кілометрів води.

Найбільша кількість прісної води на Землі - це не річки і озера, ґрунтові води, які знаходяться на глибині до 1 кілометра, загальний обсяг ґрунтових вод становить близько 8.4 мільйонів кубічних кілометрів. Але основна маса прісної води на Землі знаходиться у льодових покривах і льодовиках, головним чином в Гренландії і полярних областях. Обсяг льодовикової води становить близько 29.2 мільйони кубічних кілометрів. На другому наведеному зображенні можна побачити співвідношення кількості солоної морської води і прісної води на Землі.

|