Menu

Винайдений тривимірний принтер, здатний друкувати м'які об'єкти з вовни

Изобретен трехмерный принтер, способный печатать мягкие объекты из шерсти


Технології тривимірної друку все більше і більше входять у навколишній світ, стаючи при цьому все більш різноманітними. Вже існують тривимірні принтери, здатні друкувати вироби з пластику, скла, металу та навіть шоколаду. А дослідники з університету Карнегі-Мелоун і компанії Disney Research створили зовсім вже незвичайний тривимірний принтер, здатний друкувати з вовняних ниток та інших видів пряжі м'які об'єкти, в тому числі, іграшки і опудала тварин.

Основними елементами "вовняного" тривимірного принтера є особливі голки, на зразок голок для швейних машинок, які, рухаючись вгору або вниз, опускають волокна пряжі вниз і міцно заплутують їх між собою. Друкований об'єкт формується пошарово, як і при друку звичайним тривимірним принтером. На заготівлю наноситься черговий шар вовняного матеріалу, який тут же заплутується з матеріалом підстави за допомогою рухомих голок.

Изобретен трехмерный принтер, способный печатать мягкие объекты из шерсти


"Процес роботи нашого принтера багато в чому подібний до процесу звичайної тривимірної друку" - пишуть дослідники, - "Основна різниця полягає лише в кінцевому продукті, який є м'яким об'єктом з нечіткими формами. Поки ми ще не знаємо точно, де можна використовувати нашу технологію в чисто практичних цілях. Але в майбутньому ця технологія може послужити основою якихось інтерактивних пристроїв, що використовують друк м'якими матеріалами".

На наведеному нижче відеоролику представлений процес роботи "вовняного" тривимірного принтера, який, крім симпатичного м'якого ведмедика може зробити і масу інших речей.



|