Menu

Машини-монстри: найглибші свердловини, що дозволяють почути звуки "серцебиття" Землі

Машины-монстры: Самые глубокие скважины, позволяющие услышать звуки "сердцебиения" Земли


У вересні 1990 року група вчених опустила голівку бурової установки в землю в південній частині Німеччини, де на великій глибині знаходиться стик двох тектонічних плит, які зіткнулися близько 300 мільйонів років тому під час формування континенту. Кінцевою метою німецьких вчених було буріння найглибшою в світі 10 кілометровій свердловини, яка повинна була стати свого роду "телескопом", через який можна було поглянути на ядро Землі.

Роботи в рамках програми Continental Deep Drilling були згорнуті в жовтні 1994 року з-за проблем фінансового плану. До того часу свердловина KTB (Kontinentales Tiefbohrprogramm der Bundesrepublik) вже мала глибину близько 9100 метрів. Під час проведення бурових робіт персоналу, що складається з 120 вчених, інженерів і робітників, довелося зіткнутися з масою труднощів при проході товщі тектонічних плит, використовуючи охолодження свердловини рідким воднем, коли бур проходив крізь породи, нагріті вище 300 градусів Цельсія.

Машины-монстры: Самые глубокие скважины, позволяющие услышать звуки "сердцебиения" Земли


Наукові експерименти, що проводилися на свердловині KTB до кінця 1995 року, дозволили вченим дізнатися багато нових і несподіваних фактів про будову Землі, включаючи карти розподілу температур, нові дані про розподіл сейсмічного тиску і створити красиві моделі (PDF), демонструють шарувату структуру верхній частині поверхні Землі.

Але крім свердловини KTB, яка є однією з самих глибоких діючих наукових свердловин на сьогоднішній день, у світі є й ще кілька подібних свердловин. І особливе місце в цьому ряду займає Кольська надглибока свердловина СГ-3, буріння якої було розпочато в 1970 році Радянським Союзом в Мурманської області, в 10 кілометрах на захід від міста Заполярний.

Машины-монстры: Самые глубокие скважины, позволяющие услышать звуки "сердцебиения" Земли


Доля свердловини СГ-3 ще менш завидна, ніж доля свердловини KTB. В процесі її буріння, глибина якого досягла 12 262 метри, сталося кілька обвалів і аварій, особливо після проходження гранітних тектонічних плит, вік яких складає близько 2.5 мільярдів років. В результаті цих аварій доводилося неодноразово бетонувати свердловину на великій глибині і починати буріння з меншою глибини під деяким кутом до початкового стовбура.

З зв'язку з низкою невдач і з виникненням деяких незрозумілих явищ, які навіть стали причиною виникнення легенди під назвою "Well to Hell" ("Дорога в Пекло), свердловина СГ-3, яка отримала назву "Криниця в Пекло", була закрита й покинута. В даний час будівля, що закриває щілину, зруйновано і продовжує руйнуватися, а сама свердловина накрита лише невеликою металевою кришкою.

Машины-монстры: Самые глубокие скважины, позволяющие услышать звуки "сердцебиения" Земли


Такі подвиги, як буріння свердловин типу KTB і СГ-3, були і є донині для вчених-геологів єдиним способом досліджень нутрощів нашої планети. І, природно, у багатьох людей виникає питання, що можна почути, опустивши мікрофони на саме дно цих свердловин? Відповісти на це питання спробував голландець Лотт Гівен (Lotte Geeven), який залучив до цієї справи інженерів акустиків компанії Arup і науковців з німецького Науково-дослідного центру геофізичних досліджень (German Research Centre for Geosciences), установи, у віданні якого перебуває зараз свердловина KTB.

Опрацювавши безліч даних, зібраних в ході давніх досліджень і провівши ряд додаткових акустичних вимірювань, група відтворила звуки, які можна почути на глибині 9 кілометрів, в місці, максимально наближеному на сьогоднішній день до ядра Землі. А на наведеному нижче відеоролику можна почути ці незвичайні інтенсивні звуки, деякі з яких безумовно є "серцебиттям" нашої планети.

Машини-монстри - все про виняткових машинах, механізмах і пристроях в світі, від величезних засобів знищення собі подібних до крихітних точних пристроїв, механізмів і всього того, що знаходиться в проміжку між ними.



|