Menu

Вчені замкнули живі клітини в "клітини" мікроскопічних кремнієвих пірамід

Ученые заперли живые клетки в "клетки" микроскопических кремниевых пирамид


Більшість досліджень, в яких вчені вивчають будову і функціонування живих клітин, відбувається в двомірному просторі проміжку між двома лабораторними склом. Але це не природна для клітин середа, клітини організовуються і ведуть себе дещо по-іншому, коли вони знаходяться всередині живого організму. І якщо організувати для живих клітин деякий обмежений простір, що забезпечує цим клітинам можливість невеликого переміщення в трьох вимірах, то така середовище буде більш близька до природних умов існування клітин. І така середовище проживання для живих клітин у вигляді відкритих мікроскопічних кремнієвих пірамід була створена дослідниками лабораторії NanoLab Інституту нанотехнологій MESA+ університету Твенте, Голландія.

Створювалися ці мікроскопічні піраміди наступним чином - спочатку були взяті кілька кремнієвих плоских листів, які були скріплені разом, утворюючи багатогранну пірамідальну структуру. Після цього була видалена більша частина матеріалу і залишені лише вузькі смужки в області граней піраміди. Цей крихітний порожнистий наконечник зазвичай використовують в якості наконечника для атомно-силового мікроскопа (Atomic Force Microscope), але в даному випадку отримані порожнисті піраміди були використані в якості клітин для живих клітин.

У лабораторних дослідженнях в якості клітин використовувалися микропирамиды, розташовані впорядкованими рядами на підставі. В пластині підстави точно під кожною пірамідкою було зроблено отвір відповідного розміру через яке усередину кремнієвої клітини з потоком рідини потрапляли живі клітини-хондоциты (chondrocytes), клітини хрящових тканин. Після того, як живі клітини "влаштувалися" і зміцнилися всередині кремнієвої клітини, вони починали взаємодіяти з живими клітинами, що "сидять" в сусідніх пірамідах.

В цьому випадку зміни в клітинах, їх взаємодія можуть бути вивчені вченими більш легко і більш детально, ніж при використанні традиційних методів. Тому використання таких мікроклеток є багатообіцяючим інструментів, який може використовуватися у вивченні різних тканин і процесів їх регенерації. Голландські дослідники збираються зробити деякі удосконалення створеної ними технології, в першу чергу краю піраміди будуть зроблені порожнистими і стануть микроканалами, за якими буде текти рідина. У другу чергу дослідники збираються зробити наноканалы, що проходять між пірамідами, з допомогою яких до живим клітинам буде подаватися рідина, що несе для них поживні речовини, а це, в свою чергу, дозволить вченим спостерігати за розвитком, зміною та взаємодією живих клітин досить тривалий час.

|