Menu

Штучна шкіра, посилене тканиною з павутини, здатна витримати влучення кулі.

Искусственная кожа, усиленная тканью из паутины, способна выдержать попадание пули.


Матеріал, з якого павуки плетуть свої повітряні павутини не виглядає особливо міцним. Але, тим не менш, він в чотири рази міцніше кевлара, матеріалу, використовуваного для виготовлення куленепробивних жилетів та інших захисних засобів. І, використовуючи цей павуковий "шовк" вчені створили зразки армованої їм штучної шкіри, яка здатна витримати влучення пістолетної кулі.

У випробуваннях, за якими можна спостерігати на наведеному нижче відеоролику, куля летіла зі швидкістю лише наполовину від своєї номінальної швидкості. На жаль, кулю, що летить на звичайній швидкості, така штучна шкіра зупинити не в змозі. Справедливості заради варто відзначити, що зразки штучної шкіри, "армованої" волокном звичайного шовку, отриманого від тутового шовкопряда, не здатні зупинити кулю і на половині її швидкості.

Для створення такої "куленепробивної" шкіри потрібні зусилля міжнародної команди. По-перше, для одержання волокна використовувалися тутові шовкопряди, які були модифіковані на генному рівні для того, що б вони виробляли шовк, по складу не відрізняється від складу шовку. Операції з отримання волокна і його витягуванню робилися дослідниками університету штату Юта. Отримані кокони були відправлені в Південну Корею, де вони були розплутати і сплетені в нитки, з яких в Німеччині була виткана тканина

На тканина з шовку були нанесені клітини штучної шкіри, які були спроектовані і вирощені в Медичному центрі Лейденського університету в Нідерландах. Після п'яти тижнів інкубації в спеціальній камері штучна "куленепробивна" шкіра була готова до випробувальних стрільб.

Крім того, що дані дослідження представляють інтерес в галузі матеріалознавства, у них є досить реальні практичні застосування. По-перше, таку штучну шкіру можна буде використовувати для імплантації та заміни уражених вогнем або хімічними речовинами ділянок звичайної шкіри. По-друге, така штучна шкіра в майбутньому може стати оболонкою штучних організмом і біотехнічних систем, наприклад, біологічних роботів-андроїдів.



|