Menu

Вчені розробили новий фільтр для "здорових" сигарет.

Ученые разработали новый фильтр для более "здоровых" сигарет.


Часто буває, що життєві плани деяких людей йдуть повним прахом через куріння, точніше з-за захворювань, викликаних цією шкідливою звичкою. Щоб пом'якшити загрозу захворювань, цей Дамоклів меч, що висить над кожним з курців, дослідники з Корнуельського університету розробили технологію, за допомогою якої тютюновий дим стає більш безпечним.

Випробування, проведені вченими, показали, що коли в сигаретний фільтр були додані лікопін, антиоксидант природного походження, і витяжка з виноградних кісточок, то в тютюновому димі, що пройшов крізь фільтр, було значно знижено кількість вільних радикалів, дуже активних хімічних сполук, що викликають ракові захворювання. І хоча вільні радикали є не єдиними канцерогенними речовинами в тютюновому димі, не меншу роль в цьому відіграють і важкі органічні сполуки, смоли, майже повне позбавлення від однієї канцерогенну складової можна вважати великим досягненням.

Звичайно, це не єдиний випадок, коли з допомогою додаткових речовин у фільтрі люди намагалися знизити кількість вільних радикалів в тютюновому димі. Для цього використовують гемоглобін, активоване вугілля та інші хімічні речовини, що дозволяє знизити кількість вільних радикалів на 90 відсотків. Але із-за високої вартості цих речей і технологій виробництва таких тютюнових виробів рідкісні тютюнові компанії випускають сигарети навіть з вугільними фільтрами, а інші технології просто зараз не використовуються.

Використання лікопіну і витяжки з виноградних кісточок - це зовсім інша історія. Ці речовини можуть бути отримані в будь-яких кількостях з відходів винної та харчової промисловості, що використовує томати. А ефективність цих природних матеріалів дорівнює або перевищує ефективність дорогих синтетичних рішень.

"Фактично, наші дослідження можуть привести до розробки нового типу сигаретного фільтру, який буде містити присадки, які зв'язують вільні радикали" - говорить доктор Аарон Колски-Андрико (Dr Aaron Kolski-Andreaco), керівник даних досліджень. "Цей фільтр може стати основою нових, менш шкідливих для здоров'я людей, сигарет та інших тютюнових виробів".

На жаль, додавання антиоксиданту природного походження поки буде працювати тільки на користь людям, выкуривающим пачку сигарет за короткий термін, скажімо так, за добу і менше. Активні природні речовини, використані в нових фільтрах, в силу своєї органічної природи, втрачали вже через тиждень зберігання при кімнатній температурі більшу частину своїх фільтруючих здібностей. А це є проблемою для тютюнових компаній, для магазинів і для людей, які звикли купувати сигарети запас відразу кількома блоками.

|