Menu

Вчені навчилися зрощувати розірвані нерви за допомогою рідкого металу

Ученые научились сращивать разорванные нервы при помощи жидкого металла


Створення роботів з рідкого металу зразок термінатора Т-1000 знаходиться ще далеко за межами можливостей сучасної науки і техніки, але перші кроки в цьому напрямку вже зроблені. Група китайських вчених-биомедиков вперше в історії науки використовувала рідкометалевий сплав для того, щоб відновити і відновити функціональність розірваних нервових тканин піддослідних тварин. По суті, вчені зробили перші електронні схеми на основі нервових тканин, і цей метод спрацював на всі сто відсотків.

Метод, який видається чимось з розряду наукової фантастики, насправді досить простий. Вчені з університету Цінхуа (Tsinghua University) займалися пошуками методів відновлення функціонування м'язів, нервові тканини яких зазнали руйнування в результаті травм або захворювань. Вчені з'ясували, що найкращим способом досягнення поставленої мети є використання металу, який зберігає високу електричну провідність в рідкому стані.

Найбільш нейтральним для людського організму з усіх відомих видів рідких металів є сплав селена-індію, галію, м'якого матеріалу, який стає рідким вже при температурі тіла людини. Крім цього, сплав має високу електричну провідність.

Ученые научились сращивать разорванные нервы при помощи жидкого металла


Для перевірки працездатності сплаву у якості "клею" для нервових тканин, вчені ввели електрод закінчення сідничного нерва піддослідної жаби і подали на нього електричний імпульс, що змусило скоротитися м'язи кінцівки. Потім сідничний нерв був розрізаний і вийшли обидва кінці були з'єднані за допомогою рідкого сплаву металу, укладеного в спеціальну оболонку. Електрична провідність рідкого металу дозволила нервовим імпульсам проходити через пошкоджений нерв і кінцівку жаби знову знайшла здатність рухатися.

Розроблений китайськими вченими метод зрощення за допомогою рідкого металу можна вже розглядати як перший етап розробки технологій лікування захворювань, пов'язаних з травмами та іншими пошкоджень нервових тканин. Крім цього, місце контакту рідкого металу з нервом являє собою найпростішу реалізацію електронно-нервового інтерфейсу, який спочатку може бути використаний для створення роботизованих протезів та імплантатів, а подальша робота в цьому напрямку може стати основою створення організмів перших кіборгів, тіла яких будуть поєднувати в собі механічні, електронні частини і частини біологічного походження.

|