Menu

Вперше ученим вдалося добитися повної регенерації органу живого організму

Впервые ученым удалось добиться полной регенерации органа живого организма


Те, чого вдалося домогтися групі вчених з університету Единбурга (University of Edinburgh), трохи не дотягує до того, чого досяг свого часу Віктор Франкенштейн, тим не менш, це досягнення є істотним проривом в області регенеративної медицини, області медицини, яка в даний час переживає період бурхливого розвитку. Вперше в історії медицини групі вчених вдалося досягти повної регенерації одного з органів живого піддослідної тварини, при цьому, не за допомогою імпульсів електрики, а за допомогою впливу на ДНК організму.

В якості об'єкта регенерації вчені вибрали тимус (thymus), орган, який розташовується неподалік від серця, який є невід'ємною частиною імунної системи організму. У людини цей орган розвивається майже до нормального розміру в період молодості і до моменту статевого дозрівання зростання тимуса триває малими темпами. За всю решту життя тимус повільно зменшується, що викликає поступове погіршення роботи імунної системи і робить літніх людей особливо сприйнятливими до інфекцій зразок грипу.

Для здійснення регенерації вчені з Центру регенеративної медицини університету Единбурга штучно збільшили в організмі піддослідної тварини рівень білка FOXN1, який виробляється клітинами тимуса природним шляхом. Цей білок відповідає за процес активації і деактивації деяких генів, що грають важливу роль у функціонуванні імунної системи. І підвищена концентрація білка стала тим поштовхом, який запусти процеси відновлення клітин тимуса у піддослідних тварин досить похилого віку.

Все це вплив призвело до того, що тимус піддослідних тварин регенерировался і придбав розміри і структуру, подібні розмірів тимуса молодих тварин. Крім регенерації розмірів тимуса була відновлена і його основна функція - виробництво кров'яних клітин T-типу, які відіграють центральну роль у процесах боротьби організму з інфекціями.

Слід додати, що дане досягнення напевно зіграє величезну роль в справі лікування людей, які страждають захворюваннями, пов'язаними з порушеннями роботи їх імунної системи та віковими генетичними змінами. Однак, перш ніж такі методи лікування можуть бути застосовані на практиці по відношенню до людей, ученим належить виконати ще багато роботи і провести ряд випробувань. Це необхідно для того, щоб мати повну впевненість в тому, що вони можуть контролювати весь процес, який не повинен мати жодних побічних ефектів.

"Одна з головних цілей регенеративної медицини полягає в тому, щоб за допомогою власних регенеративних механізмів організму змусити організм боротися з прогресуючими хворобами або виліковувати наслідки захворювань різного роду" - розповідає доктор Роб Бакл (Dr Rob Buckle), глава Центру регенеративної медицини, - "А найбільший інтерес в нашому відкритті становить те, що регенерації цілого органу живого організму можна досягти шляхом маніпуляцій з одним єдиним білком. Ймовірно, що подібні маніпуляції з білками інших видів дозволять надавати регенеруючу дію на інші органи".

|