Menu

Вчені виростили штучні м'язові тканини, здатні до самостійної регенерації

Ученые вырастили искусственные мышечные ткани, способные к самостоятельной регенерации


Інженери-биомедики з університету Дюка (Duke University) виростили у своїй лабораторії м'язові тканини, які мають таку ж гнучкість, еластичність і силою, як і м'язові тканини природного походження. Але це не найголовніше в даному досягненні, ці штучні м'язи, імплантованого в організм піддослідних тварин, мають здатність до самостійної регенерації у разі їх пошкодження.

"Створені нами штучні м'язи є величезним проривом в області виготовлення різних штучних тканин" - розповідає Ненад Берсэк (Nenad Bursac), дослідник з університету Дюка, - "Це перший штучний м'яз, який володіє силою та іншими характеристиками мускула природного походження, яка здатна до самостійної регенерації і який можна трансплантувати практично будь-яких видів живих істот".

Дослідники з університету Дюка працюють над проблемою створення штучних м'язових тканин вже багато років. "Виростити штучну м'язову тканину - це досить просте завдання", - розповідають дослідники, - "Набагато важче домогтися того, щоб ця тканина мала і перевершувала за параметрами м'язову тканину природного походження". За допомогою спеціально розроблених методів вченим вдалося домогтися впорядкування в одному напрямку волокон вирощуваної тканини, що дає штучним м'язам силу і еластичність. Крім цього, вирощуючи волокна тканини, вчені спеціально залишили між ними порожні проміжки, куди були поміщені м'язові стовбурові клітини.

У разі пошкодження тканини штучної м'язи ці "супутникові" стовбурові клітини активізуються, перетворюючись в клітини тканини, роблячи, таким чином, процес регенерації. При цьому, процес регенерації відбувається не тільки у випадку фізичних пошкоджень, але і в разі пошкоджень тканин токсинами, в чому переконалися вчені, впливаючи на тканину отрутою одного з виду змій.

Для перевірки працездатності штучних м'язів вчені помістили їх у скляну оболонку, вживленную в спину піддослідної тварини. Ці м'язи були трохи модифіковані на генному рівні для того, щоб виробляти спалаху флуоресцентного світла при їх скороченні. Протягом двох тижнів дослідники через скло реєстрували випромінюване світло і з'ясували, що спалахи світла стали сильнішими і стали відбуватися частіше по мірі того, як штучна м'яз набувала чинності природним чином.

В даний час група дослідників з університету Дюка вивчає питання, що стосується використання штучним м'язових тканин для пошкоджених в результаті травм або хвороб м'язів людей або тварин. "Саме над цим ми і будемо працювати далі", - розповідає Ненад Берсэк, - "І, цілком ймовірно, що впровадження штучних тканин дозволить не тільки відновлювати функції ушкоджених м'язів. Ми розраховуємо на те, що з їх допомогою можна буде відновлювати силу і рухливість деградованої мускулатури літніх людей і людей, що перебували тривалий час в нерухомому стані".



|