Menu

Найменший у світі ARM-процесор наблизить поширення інтернету речей.

Самый маленький в мире ARM-процессор приблизит распространение интернета вещей.


Компанія Freescale Semiconductor, відомий виробник напівпровідникових мікросхем і мікропроцесорів, створила найменший в світі ARM-процесор, за допомогою якого "Інтернет речей" отримає ще більше поширення, дозволяючи навіть найменшим електронним пристроям самостійно виходить в Інтернет і обмінюватися інформацією. Цей процесор, що отримав назву Kinetis KL02, має розміри 1.9 на 2 міліметри, є не просто мікропроцесором, а мікроконтролером, повноцінної комп'ютерної системою, що має обчислювальне ядро, оперативної та флеш-пам'ять, годинник реального часу і досить багатий набір іншої периферії.

Мікроконтролер Kinetis KL02 має 32-бітне обчислювальне ядро ARM Cortex-M0+, працює на тактовій частоті 48 МГц, 32k флеш-пам'яті, 4k оперативної пам'яті. У складі периферії слід виділити 12-бітний аналогово-цифровий перетворювач (АЦП) і малопотребляющий модуль UART, за допомогою якого мікроконтролер може обмінюватися даними з "зовнішнім світом". Використовуючи всі функції периферії мікроконтролера KL02 і обчислювальну потужність його ядра, розробники можуть створювати високоінтелектуальні і крихітні електронні пристрої різного призначення.

Одним із застосувань мікроконтролера KL02 є його використання в крихітних діагностичних медичних комп'ютерах, які будуть просто глотаться пацієнтами. Так, ви не помилилися, саме глотаться. "Ми працюємо з деякими нашими клієнтами і партнерами над розробкою технології мікроскопічних комп'ютерів, які можна ковтати. На жаль, ми зараз ще не можемо розкрити подробиці цього проекту і коментувати ще неоголошені широкої громадськості продукти" - розповідає Стів Тэтеозиэн (Steve Tateosian), менеджер з глобального маркетингу компанії Freescale Semiconductor.

Слід зауважити, що створення мікроконтролера KL02 є ще одним кроком на шляху реалізації компанією Freescale програми по розробці компонентів "Інтернету речей". З багатим набором периферії і з системою управління споживанням енергії, орієнтованої на роботу від хімічних джерел енергії, акумуляторів і акумуляторних батарей, процесор KL02 повинен стати основою багатьох підключених до Інтернет або локальним мережам "розумних" речей, наприклад, взуття, яка вміє рахувати кроки й обчислювати пройдену відстань, до каналізаційних та водопровідних труб, які самі можуть виявити витік і повідомити про це.

"Ми стикаємося з сотнями мікроконтролерів, які управляють пристроями, використовуються нами кожен день" - розповідає Стів Тэтеозиэн, - "і Хоча ми цього не усвідомлюємо, мікроконтролери кожен день будять нас, керують вашої кавоваркою, відмикають для вас гараж і двері автомобіля, показують час на ваших електронних годинниках, вимірюють ваш серцевий ритм і тиск. І навіть у вашому аудіоплеєрі може бути відразу декілька мікроконтролерів, що виконують різні функції.

Представники компанії Freescale повідомляють, що мікроконтроллер KL02 був розроблений на вимогу одного з клієнтів компанії, який потребував мікропроцесором чіпі, розміри якої не будуть перевищувати 3 на 3 міліметри. Незважаючи на це, мікроконтролер стане комерційним продуктом і буде доступний в роздрібному продажі.



|