Menu

Прогноз Intel - перехід до 5-нм технологій дозволить законом Гордона Мура протриматися ще мінімум десятиліття.

Прогноз Intel - переход к 5-нм технологиям позволит закону Гордона Мура продержаться еще минимум десятилетие.


У 1965 році Гордон Мур (Gordon Moore), один із фундаторів компанії Intel, пророчив, що число транзисторів на чіпах мікропроцесорів буде подвоюватися кожні два роки, і цей прогноз торкався наступні десять років. Але пройшло вже більше п'ятдесяти років, і закон Гордона Мура залишається вірним. І, згідно з планами і прогнозами фахівців компанії Intel, залишиться вірним як мінімум протягом ще одного десятиліття.

В даний час можна придбати мікропроцесори, виготовлені за технологією 22 нм. Транзистори, розміром 22 нм, є настільки маленькими, як риновірус, вони набагато менше, ніж транзистори на 32 нм, які є транзисторами попереднього покоління. Але вже зараз, компанія Intel починає говорити про свої 10-річних планах, у яких варто скорочення розмірів транзистора до 5 нм.

Наступним кроком за 22 нм технологією буде технологія 14 нм, а перші процесори, виготовлені за цією технологією, повинні будуть з'явитися вже в наступному році. Процесори з транзисторами на 10 нм повинні "стати на широку ногу" у 2015 році, а після цього настане черга 7 нм і 5 нм технологій. За весь цей час вартість виготовлення кожного транзистора повинна буде знизитися мінімум в 10 разів, а ефективність та продуктивність нових обчислювальних систем важко навіть спрогнозувати в даний час.

Представники компанії Intel не повідомляють точних дат у своїх планах, про які вони говорять так, наче впевнені на всі сто відсотків, що їм вдасться виготовити нові крихітні транзистори і, саме головне, змусити їх працювати так як треба.

Згідно старшому науковому співробітникові компанії Intel, Марку Бору (Mark Bohr), "Технологічні "засіки" компанії повні досліджень, терміни реалізації яких простягаються на десятки років вперед, проходячи етапи 10, 7 і 5 нм технологій. В даний час у нас вже є працездатні рішення на 10 нм, і я впевнений, що найближчим часом такі рішення з'являться і для 7 та 5 нм транзисторів".

Ці нові рішення, про яких згадує Марк Бор, можуть бути чимось відмінним від справжніх технологій, заснованих на кремнії. Це може бути використання графена або щось зовсім нове й екзотичне, але знаючи всю історію компанії Intel, можна з упевненістю припустити, що Intel змусить все це статися неодмінно, тому що це - закон, закон Гордона Мура.

|