Menu

Сервіс Google Quantum Computing Playground дозволить кожному спробувати свої сили в програмуванні квантового комп'ютера

Сервис Google Quantum Computing Playground позволит каждому попробовать свои силы в программировании квантового компьютера


Останнім часом все частіше і частіше говорять про області квантових обчислень і про квантових комп'ютерах, яким передрікає велике майбутнє. Але для більшості звичайних людей всі ці терміни і поняття так і залишаються виключно гіпотетичними речами, на які можна подивитися вживу і до яких можна доторкнутися. Ситуацію намагається виправити компанія Google, новий сервіс якій під назвою Quantum Computing Playground дозволить будь кому написати код програми на спеціалізованій мові і виконати його так, ніби ця програма виконується на реальному квантовому комп'ютері.

Базою системи Quantum Computing Playground є система хмарних обчислень, яка використовує обчислювальні потужності і функції паралельних обчислень графічних процесорів (GPU). Програма користувача пишеться на спеціалізованому скриптовом мовою QScript, а для відображення отриманих результатів може використовуватися будь-який з досить широкого набору вид візуалізації даних і квантових станів.

Система Quantum Computing Playground дозволяє ефективно моделювати квантові регістри, довжиною в 22 квантових бітів (кубіта). Крім цього за допомогою спеціальних конструкцій мови QScript можна моделювати різні квантові логічні елементи, що виконують різні функції. А можливостей системи в цілому цілком достатньо для емуляції виконання квантовим комп'ютером не дуже складних, але і не дуже простих завдань, таких як реалізації алгоритмів Гровера і Шора.

Слід зазначити, що сервіс Quantum Computing Playground є не першим онлайн-емулятором квантового комп'ютера, в свій час ми вже розповідали про один з таких проектів під назвою Qcloud. Але порівняно з іншими емуляторами, сервіс компанії Google виглядає дещо "багатший". Він забезпечений достатньо докладним описом конструкцій і функцій мови QScript, крім цього, в рамках сервісу представлені деякі приклади програм, які покликані полегшити життя будь-якій людині, який буде намагатися пробувати свої сили в справі програмування квантових комп'ютерів, намагаючись, таким чином, трохи зазирнути в майбутнє.

|