Menu

Компанія IBM встановлює новий рекорд по щільності запису інформації на магнітну стрічку

Компания IBM устанавливает новый рекорд по плотности записи информацию на магнитную ленту


Згідно інформації від компанії IBM, однією частиною області інформаційних технологій, яка за весь час свого 60-річного існування не відставала від темпів розвитку, визначених законом Гордона Мура, є технологія запису і зберігання інформації на магнітній стрічці. Справедливість цього твердження в черговий раз підтверджує той факт, що фахівцям компаній IBM і FujiFilm вдалося цілі 62 рази збільшити кількість інформації, записуваної на стандартну бобіну Linear Tape-Open (LTO). Тепер на стрічку, яка вміщується на таку бобіну, можна записати 154 терабайта інформації проти 2.5 терабайт, які вміщує на себе бобіна LTO 2012 року виготовлення.

Демонстрація, вироблена компаніями IBM і FujiFilm, показує, що двошарова стрічка нового типу здатна зберігати 85.9 гігабайт даних на квадратний дюйм площі, що в даний час є абсолютним світовим рекордом у цій області. Таке збільшення щільності зберігання інформації дозволить компанії IBM скоротити площу приміщення, займаного власними видеоархивами, зі 140 до 36 квадратних метрів.

Слід додати, що остання демонстрація компанії IBM вказує на великий наявний потенціал технології зберігання даних. Фахівці компаній продовжують працювати у напрямку подальшого збільшення показника щільності зберігання інформації і незабаром збираються подолати планку в 100 гігабіт на квадратний дюйм.

Головною частиною досягнення є нова магнітна стрічка, розроблена компанією FujiFilm. На основу стрічки нанесений шар спеціальної грунтовки і тонкий (70 нм) шар магнітного матеріалу нового покоління NanoCubic, в основі якого використовується ферит барію (BaFe). В результаті цього потужні записуючі головки, розроблені компанією IBM, можуть записувати дані, збільшивши на 56 відсотків лінійну щільність запису та у 27 разів вертикальну щільність запису.

Компания IBM устанавливает новый рекорд по плотности записи информацию на магнитную ленту


Нові записуючі головки складаються з полюсів, виготовлених з залізно-нікелевого сплаву Ni45Fe55. Між полюсами прокладений ізолюючий шар із сплаву заліза і кобальту, товщиною в 200 нм. "Цей додатковий шар дозволив нам отримати більш чітку межу між доріжками" - розповідає доктор Марк Лэнц (Mark Lantz), дослідник з IBM Research, - "Крім цього, матеріал розділового шару виступає в ролі своєрідної лінзи, що дозволяє сфокусувати магнітне поле, що виробляється полюсом записуючої голівки. Це все дозволило нам отримати лінійну густину, рівну 600 тисяч біт на дюйм при ширині однієї доріжки в 177 нанометрів. При цьому, допустиме відхилення положення доріжки залишилося на колишньому рівні і склало 10.3 нанометра".

І насамкінець варто зауважити, що досягнення вищевказаного значення щільності запису інформації на магнітну стрічку було б неможливо без розробки і використання нових сервомоторів, редукторів і інших частин стрічкопротягувального механізму. А особливе місце в цьому відводиться системі стеження і позиціонування H-infinity, яка утримує взаємне положення стрічки і записуючої голівки в межах максимально допустимого відхилення в 10.3 нанометра.

Дослідники компанії IBM прогнозують, що у технологій запису інформації на магнітну стрічку існує "безхмарне" майбутнє протягом наступних десяти років. Після цього над технологією почнуть збиратися хмари, коли вона, як і безліч інших технологій, почне наближатися до обмежувальних меж, накладається законами фізики. "На жаль, у запису даних на магнітну стрічку в даний час не існує прийнятних альтернатив, комбінують таку ж високу швидкість передачі і низьку вартість в перерахунку на одиницю інформації" - розповідає доктор Лэнц, - "Але ми постійно займаємося пошуком альтернативних варіантів. І з урахуванням того, що в нашому розпорядженні є ще мінімум 10 років, можна сподіватися, що за цей час ми знайдемо нові відповідні способи зберігання інформації".



|