Menu

Створена система штучного інтелекту, здатна прочитати художній твір і написати відповідну йому музику

Создана система искусственного интеллекта, способная прочесть художественное произведение и написать соответствующую ему музыку


Якби робот міг прочитати роман чи інший художній твір, що б він відчув? Відповідь на це питання може дати нещодавно розроблена система, яка за допомогою набору складних програмних алгоритмів "читає" романи, визначає присутні в них людські емоції і на основі цих даних складає короткі музичні композиції. Кілька прикладів цих композицій ми представили нижче, але варто заздалегідь вас попередити, що деякі з них дуже нагадують вправи, що виконуються на фортепіано не дуже талановитим початківцям музикантом.

Основою використаних дослідниками алгоритмів стали алгоритми, розроблені програмістами деяких існуючих соціальних мереж, наприклад, Twitter, які в автоматичному режимі визначають емоції людини, які проявляються в його повідомленнях. Зібрані таким чином дані використовуються компаніями, що стоять позаду соціальних мереж, по-різному, але найчастіше в цілях створення спрямованих рекламних компаній різних продуктів і послуг.

Але методи, реалізовані програмістами, можуть успішно виявляти людські емоції практично в будь-якому тексті. Цим і скористалися два ентузіасти, Ханна Девіс (Hannah Davis) і Сэйф Мохаммад (Saif Mohammad), програміст і музикант, які втілили переклад знайдених у текстах романів емоцій і почуттів у вигляді музичного ряду. Алгоритм поділяє роман на чотири частини, на початок, середину, на кульмінацію і фінал. Для кожної з цих частин створюються свої музичні композиції, які в кінці зшиваються в одну довшу композицію. Виходить те, що кожна створювана композиція прогресує по мірі розгортання подій у романі і від наповнення цих подій людськими емоціями.

Алгоритм здатний виділити вісім основних типів емоцій, таких як довіра, радість, сум, страх, здивування, гнів і огиду. Перетворення емоцій в музику здійснюється за рахунок використання певних наборів октав, темпів та ключів створюваної музики. Радість і довіру, наприклад, відповідають більш високим тонам, а гнів, відраза, страх і печаль переходять у більш низькочастотну область.

Слід зазначити, що створені дослідниками алгоритми, є лише першою реалізацією закладеної в них ідеї. Подальше їх вдосконалення дозволить створювати за допомогою розробленої технології вже досить якісну музику, яку можна буде слухати, не отримуючи масу негативних відчуттів. І це, на думку дослідників, надасть людям можливість створення аудіовізуальних електронних книг, які відтворюють фонову музику, відповідну змісту читаного твору, можливість пошуку існуючих музичних творів, які як не можна краще відповідає духу того чи іншого твору, і для автоматичного музичного супроводу старих і сучасних німих фільмів і коміксів.







|