Menu

Суперкомп'ютер Watson компанії IBM пробує себе в ролі учасника дебатів

Суперкомпьютер Watson компании IBM пробует себя в роли участника дебатов


Наші постійні читачі добре знайомі з суперкомп'ютером Watson компанії IBM, система штучного інтелекту якого дозволила йому свого часу стати переможцем конкурсу Jeopardy!, шеф-кухарем, медиком-діагностом, менеджером торгової організації і студентом вищого навчального закладу. А нещодавно, Джон Келлі III (John Kelly III), директор і віце-президент IBM Research, представив нові можливості суперкомп'ютера Watson, завдяки яким він може виступати в досить нетрадиційною для комп'ютерів ролі - в ролі учасника дебатів, які зазвичай проводяться між кандидатами на пост президента напередодні виборів.

В основі нової функції системи штучного інтелекту суперкомп'ютера Watson лежить можливість вибрати з мільйонів статей Вікіпедії і інших релевантних джерел інформацію, що має відношення до теми дебатів. У результаті ретельного аналізу суперкомп'ютер збирає всі факти, вибирає думки за і проти, здійснює самостійний аналіз зібраної інформації і робить висновки, надаючи все це зрозумілим природною мовою.

В якості демонстраційного прикладу роботи функції Debater" розробники вибрали тему обмеження доступу до жорстоких комп'ютерних ігор для дітей молодшого віку. Результати цієї демонстрація були представлені на конференції Milken Institute Global Conference, яка проходила 30 квітня 2014 року. На наведеному нижче відеоролику цей момент починається з позначки 45 хвилин і 25 секунд.

Суперкомп'ютера Watson знадобилося менше хвилини для аналізу 4 мільйонів статей Вікіпедії з яких були відібрані близько 3000 статей, що так чи інакше стосуються теми дебатів. У результаті аналізу зібраних даних суперкомп'ютер прийшов до висновку, що жорстокі ігри можуть послужити причиною жорстокої поведінки у підлітків. Тим не менш, він не знайшов даних про взаємозв'язок між комп'ютерними іграми і рівнем реальної агресії, що проявляється у підлітків, що кардинально суперечить результатам соціологічних досліджень, проведених деякими організаціями.

Слід зазначити, що до таких несподіваних висновків суперкомп'ютер прийшов з-за відсутності у нього упередженої точки зору, пов'язаної з системою моральних цінностей людства. Він просто констатував зібрані ним факти, наводячи аргументи за і проти тематики дебатів.

"Все вищесказане говорить про те, що на думку суперкомп'ютера можна беззастережно покладатися лише в певних областях. В інших областях, пов'язаних з мораллю, загальноприйнятими нормами та іншими сторонами людського соціуму, суперкомп'ютер повинен працювати в тісній зв'язці з людьми-експертами", - підвів підсумок Джон Келлі III.



|