Menu

Мідні каністри і нові технології зможуть забезпечити безпечне зберігання ядерних відходів 100 тисяч років.

Медные канистры и новые технологии смогут обеспечить безопасное хранение ядерных отходов 100 тысяч лет.


Фінська компанія Posiva розробила нову технологію зберігання ядерних відходів. Ці відходи, поміщені у спеціальні мідні каністри, будуть поховані на великій глибині в шахтах, всередині яких будуть підтримуватися певні умови. Завдяки такому підходу, представники компанії вважають, що термін безпечного зберігання цих відходів буде становити близько ста тисяч років. Компанія Posiva, отримавши дозвіл від уряду Фінляндії, вже приступила до спорудження глибокого підземного сховища відходів на фінському острові Olkiluoto, яке буде збудовано до 2012 року і стане основним місцем зберігання ядерних відходів з усього світу.

Компанія Posiva провела геолого-розвідувальні роботи в районі місця передбачуваного будівництва сховища, в результаті яких було пробурено понад 50 кілометрів свердловин. Зразки порід, доставлені на поверхню, були піддані ретельному аналізу для остаточного вибору місця розташування сховища, яке повинно знаходитися всередині твердих, міцних і стійких гірських порід, при цьому не повинно бути навіть і слідів води - головного ворога складів всіх видів.



Мідні каністри для зберігання відходів, кожна вагою близько 29 тонн, повинні бути виготовлені з ювелірною точністю. Для зміцнення конструкції ці каністри армуються сталевими вставками. Після розміщення всередині каністр небезпечного вмісту кришка каністри приварюється до корпусу зварюванням, настільки точною і міцною, що отримані зварювальні шви повинні пережити наступний льодовиковий період.

Для того, що б змусити працювати всю цю систему, інженери компанії придумали і реалізували кілька унікальних технологій. Зв'язки стрижнів, що містять ядерні відходи, будуть доставлятися в сховище у спеціальних захищених транспортних контейнерах. Ці контейнери будуть розкриватися в ізольованою і захищеною кімнаті з допомогою маніпулятора з дистанційним управлінням. Після цього ядерні відходи будуть нагріті до високої температури, що гарантує повну відсутність навіть слідів води. І в такому нагрітому стані ці відходу будуть завантажені в мідні каністри.

У той час як перевезення та попередня підготовка стрижнів з відходами є найнебезпечнішою частиною, закупорка їх у мідних каністрах, безумовно, є найважчою частиною. Кожна каністра буде обертатися навколо своєї осі з дуже високою точністю. Зварювання буде проводитися пучком високошвидкісних і високоенергетичних електронів, який забезпечить високу якість зварного шва, не деформуючи при цьому деталі каністри. Будь-які недоліки і слабкі місця зварного шва будуть виявлені завдяки використанню рентгенівської, ультразвукової та магніто-вихровий дефектоскопії. Після закінчення зварювання і повного остигання вмісту, каністри будуть доставлені в сховище, глибоко під землю, транспортним роботом.

Якщо все піде згідно з планами компанії Posiva, то нове ядерне сховище зможе почати прийом відходів в 2020 році. З допомогою цього високотехнологічного сховища компанія розраховує отримати ексклюзивний контракт на поховання всіх ядерних відходів протягом 100 років. А наскільки хороша фінська технологія зберігання ядерних відходів буде видно не раніше, ніж 100 тисяч років, хоча, може бути і раніше, але, я сподіваюся, що до цього не дійде.

|