Menu

Вчені вперше отримали реактивне паливо з води і вуглекислого газу за допомогою сонячного світла

Ученые впервые получили реактивное топливо из воды и углекислого газа при помощи солнечного света


Вчені з різних куточків земної кулі працюю над створенням технологій виробництва синтетичного палива, які повинні зменшити залежність людства від викопних ресурсів, що видобуваються із земних надр. Серйозних успіхів у цьому напрямку вдалося досягти вченим з Швейцарського федерального технологічного інституту (Swiss Federal Institute of Technology, ETH) в Цюріху, які працюють в рамках проекту the SOLAR-JET (Solar chemical reactor demonstration and Optimization for Long-term Availability of Renewable Jet fuel). Ці вчені розробили багатоетапний процес перетворення води і вуглекислого газу за допомогою сонячного світла в гас, що використовується як паливо для реактивних двигунів.

Ученые впервые получили реактивное топливо из воды и углекислого газа при помощи солнечного света


Розроблена вченими технологія ще знаходиться на ранній стадії і поки що не може похвалитися високою ефективністю. Базою технології є цикл окисно-відновних реакцій, що протікають під впливом сонячного світла і високої температури в присутності каталізаторів на основі оксидів металів. Ланцюжок цих реакцій дозволяє перетворювати вуглекислий газ і воду в чадний газ і водень, які на подальших етапах перетворюються на вуглеводні, які є компонентами гасу.

"Використання високої температури і енергії сонячного світла дозволяє нам отримати швидку кінетику проходять хімічних перетворень. А оптимізована конструкція хімічного реактора дозволяє нам використовувати енергію сонячного світла з максимальною ефективністю", - розповідає професор Альдо Штайнфельд (Aldo Steinfeld), який очолював групу фундаментальних досліджень технології сонячного реактора.

Ученые впервые получили реактивное топливо из воды и углекислого газа при помощи солнечного света


Кінцевим етапом технології SOLAR-JET є так званий процес Фішера-Тропша (Fischer-Tropsch), процес, який вже використовується такими компаніями, як Shell, для одержання реактивного палива. Вихідною сировиною цього процесу, який був розроблений в 1925 році, є водень і чадний газ, а на виході виходить рідкий гас, який транспортується і зберігається звичайним способом.

В даний час за допомогою дослідної установки, яка використала штучне світло, вченим вдалося отримати лише один стакан рідкого гасу. Але вони вже ведуть роботи у напрямі адаптації технології і створення промислової сонячної установки, яка зможе виробляти до 20 тонн гасу на добу. Очікується, що перші випробування цієї установки будуть розпочаті в 2015 році.



|