Menu

Дослідники компанії Samsung розробили новий спосіб виробництва високоякісного графена для застосування в електроніці майбутнього

Исследователи компании Samsung разработали новый способ производства высококачественного графена для применения в электронике будущего


Незважаючи на масу, що проводяться в даний час досліджень і деякі значні успіхи, широке практичне застосування графена в електроніці поки ще неможливо. Найголовнішою перешкодою появи високошвидкісних графенових транзисторів і інших електронних приладів на основі графену є відсутність ефективного і недорогого методу виробництва високоякісного одношарового графена. І нещодавно, фахівці з Інституту передових технологій (Advanced Institute of Technology) компанії Samsung, спільно з дослідниками південно-корейського університету Сонгюнгван (Sungkyunkwan University), здійснили прорив у напрямку розробки технологій виробництва графена. Розроблений ними метод дозволяє вирощувати на кремниевом підставі графенові плівки, розмірами, порівнянними з розмірами кристалів чіпів, які не мають зморшок, розривів та інших дефектів.

Слід нагадати нашим читачам, що раніше вченим з Сінгапуру і Німеччини вже вдавалося створити технології вирощування монокристалічних графенових плівок і графенових стрічок на поверхні кремнію. Але, на жаль, розроблені ними технології є складними і дорогими, що не дозволяє розглядати їх в якості кандидатів на технології широкомасштабного виробництва високоякісного графена.

Південнокорейським ученим вдалося подолати масу виробничих обмежень процесу, в якому використовується технологія хімічного осадження вуглецю з парової фази (chemical vapor deposition, CVD), технології, використовуваної для вирощування графенової плівки на поверхні кремнієвої підкладки, покритої шаром німеччина. Однак, у новій технології шар німеччина покритий ще одним шаром золота, що дозволило уникнути руйнівного впливу процесу хімічного травлення для відділення графена від поверхні підкладки. Додаток невеликого зовнішнього тиску до структури кремній-германій-золото дозволяє дуже легко відокремити від основи верхній графеновий шар чисто механічним шляхом.

Проведені додаткові дослідження продемонстрували, що при такому методі вирощування і додаткової обробки графен не втрачає жодного з своїх унікальних властивостей. Тому розроблена компанією Samsung технологія як не можна краще підходить для впровадження графена в цифрові електронні прилади, де пред'являються дуже високі вимоги до якості вихідних матеріалів. Однією з потенційних областей застосування нової технології компанія Samsung вважає виробництво гнучкою і еластичною електроніки, де графен багато в чому виграє у інших матеріалів, в тому числі і у вуглецевих нанотрубок.

|