Menu

Самий широкосмуговий підсилювач дозволить створити надшвидкісні бездротові мережі, які працюють в терагерцевому діапазоні

Самый широкополосный усилитель позволит создать сверхскоростные беспроводные сети, работающие в терагерцовом диапазоне


Група вчених, очолювана професором Гербертом Зирэтом з Технологічного університету Чалмерса (Chalmers University of Technology) і професором Иззэтом Даруозех (Izzat Darwazeh) з Лондонського університетського коледжу (University College London, UCL), розроблено і виготовлено дослідний зразок високочастотного підсилювача радіосигналів, який має найбільше значення смуги пропускання на сьогоднішній день. Спільний проект, в рамках якого було створено новий пристрій, було розпочато в 2012 році, а його кінцевою метою є розробка електронних схем і вузлів, які можуть забезпечити роботу комунікаційних систем, що працюють на частотах терагерцового діапазону спектру електромагнітних хвиль.

Новий підсилювач являє собою крихітний чіп, розмірами 1.12 на 0.48 міліметра. Його конструкція і структура була розроблена студентом-випускником Класом Ерікссоном (Klas Eriksson), після чого, власне чіп був виготовлений на потужностях американської компанії Teledyne. Після того, як чіп підсилювача був виготовлений і доставлений дослідникам, були проведені тести і випробування, в ході яких були отримані реальні значення параметрів і характеристик підсилювача.

Виявилося, що характеристики реального підсилювача практично не відрізняються від характеристик, отриманих методом попередніх розрахунків. Його смуга пропускання починається на рівні декількох гігагерц і закінчується великим значенням в 235 гігагерц, у всій цій смузі підсилювач забезпечує посилення сигналу більш ніж на 15 дБ, а верхня межа робочої частоти підсилювач лежить біля значення в 1.5 ТГц. Всі вищенаведені значення вказують на те, що цей підсилювач мінімум в два рази швидше, ніж інші подібні пристрої, розроблені в більш ранній час.

"Створення нового мініатюрного сверхширокополосного підсилювача стало можливим завдяки останнім досягненням в області нанотехнологій, в областях математичного моделювання та автоматизованого проектування. На базі таких підсилювачів можна буде будувати високошвидкісні мережі, які можна буде використовувати не тільки в області телекомунікацій, з їх допомогою можна буде зв'язувати в єдине ціле наукове вимірювальне обладнання та інші прилади, які виробляють величезні обсяги наукових даних" - розповідає професор Иззэт Даруозех.

|