Menu

Вчені розробили розтягуються і гнучкі провідники оптичних сигналів

Ученые разработали растягивающиеся и гибкие проводники оптических сигналов


Для багатьох футуристичних областей застосування, таких як датчики імплантати, вживлюються в тіло людини, "розумне" покриття поверхонь роботів та інших механізмів, потрібно використання гнучких і еластичних провідників сигналів. В даний час в області передачі електричних сигналів справу з цим йде більш-менш в порядку, вчені вже розробили еластичні провідники електричного струму, здатні забезпечувати передачу сигналів навіть при вельми суттєвої деформації провідника. Набагато гірше справа йде з передачею оптичних сигналів, які широко використовуються в електроніці певного виду. Але група дослідників з Бельгії зробила великий крок для заповнення вищезазначеного пробілу. Вони створили перші оптичні з'єднувачі, які здатні забезпечити передачу імпульсів світла при досить високому рівні їх деформації і розтягування.

Ученые разработали растягивающиеся и гибкие проводники оптических сигналов


Гнучкі оптичні провідники виготовлені на основі гнучкого полімерного матеріалу PDMS (poly-dimethylsiloxane). Більш прозоре светопроводящее ядро провідника, через яке здійснюється передавання оптичних сигналів, укладена в оболонку з того ж самого матеріалу зі спеціальними добавками. Із-за виниклої різниці в коефіцієнтах заломлення світла цих двох матеріалів світло поширюється вздовж прозорого ядра оптичного провідника, відбиваючись від границі ядра і зовнішнього шару.

Проводячи лабораторні випробування гнучких оптичних провідників, вчені з'ясували, що вони здатні передавати сигнали без спотворень і втрат при рівні розтягування на 30 відсотків від їх первісної довжини. Ці властивості зберігаються і при вигині на 180 градусів матеріалу оптичного провідника з діаметром вигину в сантиметр-півтора. Більш того, гнучкі оптичні провідники мають доволі високу механічну міцність і зносостійкість, вони зберігаються свої властивості при розтягуванні на 10 відсотків від їх початкової довжини в загальній складності 80 тисяч разів.

Ученые разработали растягивающиеся и гибкие проводники оптических сигналов


Гнучкі оптичні провідники були розроблені спільними зусиллями групи бельгійських вчених з Центру технологій мікросистем (Centre for Microsystems Technology) Гентського університету (Ghent University) та Дослідницького центру наноелектроніки Imec. А опис розробленої технології та отримані вченими результати були опубліковані в одному з останніх випусків журналу Optics Express.

|