Menu

Apple судиться за назви російських Інтернет-магазинів

Apple судится за названия российских Интернет-магазинов

Сьогодні стало відомо, що компанія Apple всерйоз взялася за боротьбу з незаконним використанням своїх товарних знаків на території Російської Федерації. Американська корпорація подала в суд на кілька російських Інтернет-магазинів, що використовують у себе в назві або на своїх сайтах товарні знаки "Apple", "iPhone і iPad". За словами джерел, Apple подала в арбітражний суд Москви позов про порушення прав на товарні знаки до ТОВ "Профіт", ТОВ "Электротехпром", ТОВ "Арго", ТОВ "Маджеста Плюс" та Івану Сергійовичу Немкину, а також пред'явила претензію до Інтернет-магазину apl-msk.ru, переадресація на який відбувається з apples-msk.ru, apple-msk.ru, apple.msk.ru, applemsk.ru, apples.msk.ru, applesmsk.ru. Apple вимагає від порушників 16,5 мільйонів рублів за використання своїх товарних знаків у назві Інтернет-магазинів, на сторінках сайтів, у складі доменних імен, при продажу контрафактних товарів і на касових чеках цих магазинів.

За попередніми даними, в Росії працює більше 400 онлайн-магазинів, що використовують у назві слово "apple". Очікується, що в 2015 році загальний прибуток зазначених магазинів складе близько 15-20 мільярдів російських рублів. Згідно з постановою суду, реєстратору доменних імен Ru-Center вже заборонено змінювати адміністратора всіх перерахованих доменів, яким, згідно з як зазначено в позові, є Іван Немкин.

Варто відзначити, що Apple пред'явила претензії до інтернет-магазину apl-msk.ru в кінці 2013 року, коли юристи компанії, зробивши там контрольні закупівлі, встановили, що в магазині представлений контрафактний товар. На товарному чеку цього магазину в якості продавця вказані ТОВ "Профіт" і ТОВ "Маджеста Плюс", а вже в червні 2014 року їх змінили на ТОВ "Электротехпром". Зараз же власником є ТОВ "Арго". Всі перераховані компанії були зареєстровані на різних фізичних осіб. В 2013 році представники Apple написали лист з вимогою припинити використовувати свої товарні знаки, на що був відправлений негативну відповідь.

Іван Немков вже підтвердив, що він отримав позов від компанії Apple на 16,5 мільйонів рублів. За його словами, зареєструвати домени його попросили керівники Інтернет-магазину, після чого він здавав їх в оренду і вів адміністрування за відповідну винагороду. Керівники apl-msk.ru коментувати ситуацію відмовляються.

Юрист компанії "Діловий фарватер" Павло Ивченков вважає, що шанси Apple на перемогу в цій справі досить високі.

"Суди зараз все частіше займають сторону правовласників, однак все залежатиме від того, як саме був зареєстрований товарний знак", - каже Павло Ивченков.

Він вважає, що в разі успішного вирішення ситуації, компанія зможе почати боротися і з іншими російськими Інтернет-магазинами, які використовують її товарні знаки. Фахівці впевнені, що в разі перемоги Apple, багато магазинів самостійно припинять використовувати товарні знаки останньої.

Apple Inc. подала в арбітражний суд Москви позов про порушення виключних прав на товарні знаки Apple, iPad і iPhone до ТОВ "Профіт", ТОВ "Электротехпром", ТОВ "Арго", ТОВ "Маджеста Плюс" та Івану Сергійовичу Немкину Детальніше: http://www.kommersant.ru/doc/2721156Apple Inc. подала в арбітражний суд Москви позов про порушення виключних прав на товарні знаки Apple, iPad і iPhone до ТОВ "Профіт", ТОВ "Электротехпром", ТОВ "Арго", ТОВ "Маджеста Плюс" та Івану Сергійовичу НемкинуПодробнее: http://www.kommersant.ru/doc/2721156
|