Menu

Автомобілі-роботи отримують власні водійські права

Автомобили-роботы получают собственные водительские права


Каліфорнія є американським штатом, зусиллями деяких компаній зі світовим ім'ям досить прихильно налаштованим до самоврядним автомобілів-роботів. Нагадаємо нашим читачам, що саме цей штат першим у світі дозволив рух автомобілів-роботів по дорогах загального призначення. І, зміцнення сформованої репутації, з червня цього року в Каліфорнії можна буде подати заявку на отримання водійських прав для автомобілів-роботів. А самі права почнуть видавати вже у вересні. Такі права обійдуться зацікавленим людям або організаціям всього в 150 доларів, зате сума обов'язкової страховки буде становити 5 мільйонів.

Наявність власних водійських прав у самокерованого автомобіля-робота ще не буде означати того, що автомобілю можна буде самостійно там, де йому буде завгодно. За кермом цього автомобіля ще повинен бути уважний водій, має власні права і страховку, здатний моментально перехопити на себе управління у разі виникнення несподіваної ситуації.

З усього перерахованого вище стає ясно, що права для автомобілів-роботів зможуть отримати компанії, що займаються їх розробкою і поодинокі ентузіасти цієї справи, мають достатньо фінансових засобів. Згідно з прийнятим законом, кожна компанія має право отримати максимум 10 водійських прав для своїх автомобілів-роботів, а за кермом автомобіля-робота має сидіти або співробітник компанії або людина, що пройшов спеціальне навчання.

На жаль, поки ще рано говорити про те, що власник автомобіля-робота буде мати можливість спати або робити іншу роботу під час пересування. Крім цього, автомобіль-робот ще нічим не зможе допомогти своєму власникові, проведшему дуже бурхливу ніч у якомусь розважальному закладі. Тим не менш, вся ця ситуація з правами для автомобілів-роботів в Каліфорнії є індикатором тенденції розвитку напрямку і покажчиком на те, чого нам слід очікувати в цій справі в недалекому майбутньому і в інших країнах.

|