Menu

Visteon Horizon - концепт приладовій панелі автомобіля з інтегрованою технологією розпізнавання жестів рук

Visteon Horizon - концепт приборной панели автомобиля с интегрированной технологией распознавания жестов рук


Компанія Visteon Corporation розробила, створила і представила на суд громадськості дослідний зразок автомобільної панелі приладів під назвою Horizon. В цій панелі були поєднані три відносно нові технології, включаючи просторове розпізнавання жестів і рухів рук людини, які здатні докорінно змінити те, як водій може керувати деякими функціями і системами свого транспортного засобу.

Основною технологією, реалізованої в панелі Horizon, є технологія контролю жестів (Gesture control), яка за допомогою декількох камер відслідковує переміщення руки водія, синхронно переміщаючи віртуальну руку по площі центрального дисплея системи. Це дозволяє водієві з легкістю управляти всілякими елементами інтерфейсу системи, при цьому водієві достатньо лише водити рукою в повітрі і не потрібно тягнутися до дисплея і торкатися до його поверхні. Більшість дій, таких як регулювання гучності аудіосистеми, виконується за допомогою звичних людині рухів, що нагадують обертання або переміщення ручок відповідних регуляторів.

Ще одним цікавим моментом панелі Horizon є технологія віртуального сенсорного дисплея, чутливого до сили натискання. Ця технологія дозволяє водієві або пасажирам керувати елементами інтерфейсу системи без необхідності фізичного дотику до поверхні центрального дисплея. В зручному для водія місці встановлюється спеціальною тачпад, покритий штучною шкірою або тканиною, здатний визначити як факти дотику до нього, так і силу цих дотиків. А гнучка конструкція тачпада дозволяє встановити її практично в будь-якому місці.

Також в інтерфейсі панелі Horizon реалізована інноваційна система множинних планів зображення (Dual-layered display). За допомогою графіки високого дозволу ця система дозволяє відобразити на дисплеї декілька накладених один на одного окремих планів. На перший план внесені всі основні і часто використовувані елементи управління, але водій або інша людина, натиснувши трохи сильніше на поверхню екрана або тачпада, може "продавити" перший план і дістатися до елемента керування, розташованого на другому плані.

"Концепт приладової панелі Horizon демонструє всі можливості інтерфейсу користувача, які може надати симбіоз тривимірної графіки, режиму реального часу і сучасних технологій відображення інформації" - розповідає Сади Мірою (Shadi Mere), менеджер компанії Visteon Corporation - "Створюючи цю панель ми постаралися "переплести" між собою кілька абсолютно різних технологій, і у нас вийшло створити те, що дозволить водієві керувати своїм автомобілем повністю інтуїтивним і не напружує способом".

До презентації панелі Horizon компанія Visteon Corporation провела свого роду випробування панелі з участю звичайних людей. Близько сімдесяти відсотків користувачів не зазнали жодних труднощів з освоєнням нових принципів управління і проявили інтерес до технології "віртуалізації" елементів управління, вважаючи це набагато більш зручним, ніж необхідність знаходити і використовувати реальні ручки, кнопки й інші органи управління.



|